KATASTROFY V kanadskej rieke zamrzli dve lode

2009-01-27 08:30:00 |   |    | 

KANADA - V rieke Svätého Vavrinca na východe Kanady uviazli včera v ľade dva trajekty prevážajúce stovky cestujúcich.



Ľadoborec sa opakovane pokúšal lode z ľadového zovretia vyprostiť, zatiaľ však bez úspechu.

Na palube v ľade uväznenom trajekte CTMA Vacancier sa nachádzalo asi 300 ľudí. Tiež trajekt Georges-Alexandre-Lebel spoločnosti COGÉMA  s 153 osobami uviazol v ľade pred prístavom Matane.

Ľadoborec Terry Fox sa pokúšal lodiam pomôcť a preraziť koridor, ktorým by sa mohli dostať do prístavu, zatiaľ však bezúspešne.

Riaditeľ spoločnosti COGÉMA André Landry kanadským novinám Le Soleil povedal, že veľa rokov sa už na rieke nevytvoril tak silný ľad a tak skoro na začiatku zimy. Podobný tu očakávajú skôr neskôr vo februári alebo začiatkom marca.

Tohtoročná zima v Kanade je obzvlášť silná a bohatá na sneh. V posledných dňoch sa priemer teplôt pohybuje okolo mínus 20 stupňov Celzia, čo v meste spôsobuje poruchy vodovodných a kanalizačných rozvodov a nepriamo aj prerušenie dodávok prúdu. V obci La Tuque asi 280 kilometrov severne od Montrealu bola nedávno nameraná rekordná teplota doterajšej zimy mínus 44 stupňov Celzia.

Cez víkend mrazy vytvorili v ústí rieky Svätého Vavrinca súvislý ľad s rozlohou asi päť kilometrov štvorcových,  ktorý blokuje prístup do prístavu Matane pri ústí do Atlantiku. Táto rieka predstavuje dôležitú plavebnú spojnicu medzi Atlantickým oceánom a Veľkými jazerami na pomedzí Kanady a USA.


 

Zdroj/autor: afp,dpa,čtk,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Le Soleil

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 2. jún. 2024. Meniny má Oxana, Xénia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa