ČESKO Aj občianske preukazy s biometrickými údajmi

2009-02-23 10:00:00 |   |    | 

ČESKÁ REPUBLIKA - Po cestovných pasoch sa biometrických údajov a kontaktných čipov dočkajú v Česku aj občianske preukazy.



Ráta s tým novela zákona o občianskych preukazoch, ktorú minulý týždeň schválila Poslanecká snemovňa prerokovala v prvom čítaní. Pre úrady budú preukazy dobre čitateľné a poskytnú o ich majiteľovi ešte viac informácií ako dnes, ale zo samotných preukazov zmizne rodné číslo, údaj o rodinnom stave osoby, ako aj adresa trvalého pobytu.

Na preukaze bude viditeľne uvedené iba meno a priezvisko, dátum a miesto narodenia, fotografia a podpis. Novinkou bude možnosť vydať český občiansky preukaz aj občanovi ČR, ktorý nemá v Česku trvalé bydlisko, napríklad aj z toho dôvodu, že trvale žije v cudzine.

Ďalšou novinkou bude možnosť vydávať občianske preukazy aj osobám mladším ako 15 rokov.

     
Snemovňa rokuje aj o vzniku nových dátových registrov, ktoré budú pracovať s novými preukazmi. Občanov to má odbremeniť od toho, aby na úradoch museli opakovane predkladať rôzne listiny a potvrdenia. A štátnej správe to má priniesť zjednodušenie úradnej agendy a tým aj úsporu nákladov.
     

 

Zdroj/autor: tasr,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 18. máj. 2024. Meniny má Viola.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa