EXTRA Najlepšie reštaurácie na svete

2009-10-25 11:00:00 |   |    | 

VEĽKÁ BRITÁNIA/ video – Španielska reštaurácia El Bulli, ktorej šéfkuchárom je kráľ experimentálnej kuchyne Ferran Adriá, vybojoval tento rok, už štvrtýkrát za sebou ,prvenstvo v rebríčku 50 najlepších svetových reštaurácií.



Hodnotenie robí každoročne britský kulinársky časopis Restaurant Magazine. Do prvej stovky zaradil na 74.miesto aj pražskú reštauráciu Allegro, držiteľku prestížnej michelinovskej hviezdičky. Čestnú cenu za celoživotné dielo udelil francúzskemu šéfkuchárovi  Joëlovi Robuchonovi.

„Je to úžasná správa. Je to veľká podpora Českej republiky i východného trhu,“ povedal vydavateľ českého gastronomického sprievodcu Grand Restaurant  Pavel Mauer. Upozornil tiež, že v jeho výbere sa táto reštaurácia ocitla tiež na prvom mieste v hodnotení expertov. „V hodnotení „ľudí“, ale bola až na desiatom mieste.“, dodal.

Mauer zároveň upozornil, že každá reštaurácia, ktorá sa dostane do prestížneho výberu časopisu Restaurant Magazine, je v „smrtiacej situácii“. Kladie to obrovské nároky. Hodnotenie je niekedy až prehnane kritické,“ uviedol. Podľa neho v reštaurácii El Bulli sú stoly vypredané na dva roky dopredu. „Je to záležitosť pre snobov aj pre milovníkov dobrého jedla,“ vysvetlil.

Rovnako ako vlani šliape na päty preslávenej reštaurácii El Bulli v Roses na španielskom pobrežie Costa Brava britská The Fat Duck, ktorej šéfkuchár Heston Blumenthal je priateľom Adriá a jeho bývalým žiakom.

Parížska reštaurácia Pierre Gagnaire s rovnomenným šéfkuchárom klesol z tretieho miesta na deviate. Predbehla ho reštaurácia Noma z Kodane s mladým šéfkuchárom René Redzepimom.

Španielsko obsadilo štvrtú a piatu priečku s reštauráciami Mugaritz, ktorý bol štvrtý už vlani a El Celler de Can Roca, ktorý si od vlani polepšil o 21 miest a zároveň bol v hodnotení 50 najlepších reštaurácií sveta označený za skokana roka.

Šieste miesto obsadila americká reštaurácia Per Se nasledovaná francúzskou Bras majiteľa Michela Brasa, hneď za ním je španielsky podnik Arzak a francúzsky Pierre Gagnaire. Prvú desiatku uzatvára reštaurácia Alinea zo Spojených štátov.

Šéfkuchár víťaznej reštaurácie Ferran Adriá povedal, že jeho cena je ocenením jeho priateľa Hestona Blumenthala, ktorý je rovnako ako on, stúpencom molekulárnej kuchyne.“ Ukázal mi, čo v tejto profesii znamená čestnosť...tá cena je pre vás,“ dodal Adriá.

Francúzsko neobsadilo žiadne z prvých piatich miest, ale za to má najväčší počet reštaurácií, ktoré sa vošli do Top 50-tky a to osem, rovnako ako Spojené štáty.

 

El Bulli restaurant
Cala Montjoi . Ap. 30 17480 . Roses.
Girona (Spain)
tel (34) 972 150 457
fax (34) 972 150 717
e-mail: bulli@elbulli.com
www.elbulli.com

 

 

Zdroj/autor: worlds50best,čtk,drom

VIDEO El Bulli - reštaurácia


 



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 19. máj. 2024. Meniny má Gertrúda.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa