RAKÚSKO Mostviertel

2009-11-25 14:00:00 |   |    | 

RAKÚSKO - Mostviertel sa nachádza na juhozápade Dolného Rakúska. Je známy ako región muštov.



Centrom Mostviertelu je najmladšie hlavné mesto Rakúska s najstarším mestským právom - St. Pölten.

St. Pölten, životom pulzujúce hlavné mesto Dolného Rakúska, je nositeľom titulu Európske mesto.

Nádherné barokové a secesné stavby sa prelínajú s dielami modernej architektúry a predsa tvoria veľmi harmonický a kompaktný celok . Pre prehliadku pamiatok v historickom jadre mesta, ktoré tvorí rozsiahla pešia zóna, odporúčame vypožičať si walkman. Jeho prostredníctvom sa zoznámiť s týmto unikátnym barokovým skvostom, tvoreným okrem iného farským kostolom, diecéznym múzeom a ostatnými historickými budovami.

Prehliadku je najlepšie začať na hlavnom námestí, na radnici, kde je umiestnené turistické informačné centrum. Tu vám walkman aj zapožičajú. Protipólom k historickému centru mesta je nová a moderná Vládna štvrť, postavená na rieke Traisen, kde nájdete množstvo kultúrnych zariadení, ako je Krajinské múzeum, divadlo, kde sa usporadúvajú festivaly a výstavné centrum, tzv. Shed-Halle.

 

Herzogenbung, Melk, Lilienfeld

O niekoľko kilometrov ďalej po prúde Traisenu stojí kláštor Herzogenburg. Na výstavbe tohto kláštorného komplexu sa podieľali najslávnejší barokoví stavitelia Rakúska. V jeho priestoroch sú ukryté veľkolepé umelecké zbierky, ktoré sú samozrejme prístupné verejnosti.

Priamo na Dunaji leží bývalé rímske sídlisko Traismauer, kde je možné navštíviť múzeum rannej histórie a predovšetkým pre deti atraktívny park s dinosaurami.

Neďaleko Melku sa vypína zámok Schallaburg, skutočná perla európskeho renesančného staviteľstva. Bohatstvo zámockých pánov a ich zmysel pre umenie dokladajú nádherne otvorené arkádové chodby okolo vnútorného dvora s prekrásnou mozaikou z pálenej hliny (terakoty), ktorá znázorňuje scenérie z gréckej mytológie. Zámok Schallaburg je známy svojimi každoročne sa meniacimi výstavami v oblasti kultúry, súdobej histórie a archeológie.

Na obdiv návštevníkov čaká jeden z najdôležitejších a najkrajších pamätníkov stredovekého staviteľského umenia v strednej Európe, 20 km južne od krajinského hlavného mesta postavený kláštor Lilienfeld. Predovšetkým stojí za to prezrieť si kláštorný kostol s krížovou chodbou, bohato zdobenú obrazovú galériu, knižnicu a tiež veľké spoločné spálne mníchov a haly so zásobami potravín. V týchto priestoroch je dnes umiestená stála výstava o rode Babenbergov.

 

Prírodný park Ötscher-Tormäuer

Na západ od cesty, ktorá sleduje dávnu púťovú cestu cez Annaberg do štajerského Mariazellu, leží prírodný park Ötscher-Tormäuer. Najromantickejší spôsob dopravy do tejto oblasti je cestovanie mariazellskou železnicou. Zatiaľ čo vláčik hrkoce po úzkokoľajke údolím Pielachtalom do zbožnej obce Mariazellu, môžete sledovať, ako sa kopce pred alpskej krajiny stále viac zdvíhajú, až sa pomaly vyrovnajú svojou výškou mohutnému Ötscherskému masívu.

V tomto chránenom prírodnom parku nájdu milovníci divokých i kľudných letných športov krásne prostredie s kvapľovými jaskyňami a vodopádmi a tiež ideálne podmienky pre horskú cyklistiku, kaňoning a rafting.

 

Muštová cesta a Eisenwurzen

Západná časť Mostviertelu je ľúbezný a rozkošný kút Rakúska - pahorkatina zdobená tísíckami ovocných stromov. Na jar sa vám bude zdať, že na mäkko zaoblených chrbtoch kopcov leží biely sneh. Nie je to sneh, sú to len rozkvitnuté tisíce ovocných stromov.

Vydajte sa na putovanie týmto krajom, najlepšie kráčajte po Muštovej ceste a dôjdete ku kláštoru Seitenstettenu, ktorý dodnes patrí mníšskemu rádu benediktínov. Táto klasická štvorhranná stavba (za vzor slúžili typické štvorhranné sedliacke dvory) má priestory zdobené nádhernymi freskami, obrazárňou s mnohými exponátmi a kláštornou záhradou.

Na hore Sonntagberg, ktorej charakteristický vrchol sa týči nad údolím Ybbsu, stojí z ďaleka dobre viditeľná baroková bazilika, s obľubou navštevované púťové miesto. Odtiaľ sa môžete pre zdravie tela a duševnú pohodu vypraviť na pešiu túru po krásnej horskej panoramatickej ceste, ktorá začína hneď vedľa kostola.

Niekoľko kilometrov ďalej na juh leží vzácny architektonický klenot, mestečko Waidhofen an der Ybbs, ktoré bolo centrom ťažby železa a prispelo tak k hospodárskemu rozkvetu tejto oblasti. V žiadnom prípade nevynechajte okružnú prehliadku mestom. Budete môcť obdivovať vo výbornem stave dochované stredoveké obranné opevnenie a mnohé iné stavebné pamiatky z minulých storočí.

Mesto je vstupnou bránou do oblasti, ktorá sa nazýva Eisenwurzen a kde sa – ako už názov našepkáva - všetko točí okolo železa. Dedinky a mestečká Ybbsitz, Opponitz, Hollenstein, Göstling, Scheibbs, Purgstall a ostatné obce údolí Ybbstalu a Erlauftalu sa spojili a vytvorili spoločný projekt, takzvanú Železnú cestu.

Táto historická cesta, po ktorej sa v stredoveku dopravovalo železo zo železnorudných baní, vedie na juh do oblasti s postupne sa zvyšujúcimi alpskými vrcholmi. Tu bude pred vami postupne ožívať hospodárska minulosť tohto kraja. Prezrite si historické kováčne, vydajte sa na naučné chodníčky, navštívte múzeá.

Pôvab tunajšej prírody umocňujú historické stavby ako sú staré kladivové mlyny, mosty a lávky, klenúce sa cez divoko zurčiace potoky. Naša Železná cesta potom vedie ďalej do obce Lunz. Tri horské jazierka s krišťáľovo čistou vodou na úpätí Ötscherského masivu sú dominantou tejto oblasti.

Duchovným a hospodárskym centrom tohto kraja je obec Gaming, ktorého novo zrekonštruovaná a najväčšia väznica v strednej Európe je stará 650 rokov. Lunz a Gaming spája romantický dopravný prostriedok, takzvaný Ötscherlandský expres. Doprajte si jazdu plnú nostalgie v historickom vláčiku s parnou lokomotívou a meniacou sa alpskou prírodou.

 

Najzaujímavejšie atrakcie v Mostvierteli

 

  • St.Pölten - hlavné mesto Dolného Rakúska, barokové centrum mesta, Vládna štvrť s Festivalovým domom, vežou so zvonkohrou a Krajinským múzeom, turistické informácie na radnici (prehliadka pamiatok s walkmanom), tel.: 0043/2742/35 33 54.
  • Muštová cesta - cez 200 km dlhá tématická cesta za pamätihodnosťami a kulinárskymi lahôdkami oblasti Mostviertel, Ardagger: muštová galéria, nákup a ochutnávky apríl–okt. št–ne 14–18 hod., tel.: 0043/7479/64 00.
  • Seitenstetten - kláštor Seitenstetten, Veľká noc – Všetkých svätých, prehliadka len so sprievodcom, denne 10 a 15 hod., kláštorná záhrada 8–20 hod., galéria piatok, sobota, nedeľa + sviatky, celoročne 14:30–17:30 hod. (posledný vstup v 17:00 hod.), tel. 0043/7477/423 00.
  • Haag - zoologická záhrada, otvorená denne, po celý rok - apríl-september 8:30-17:30 hod. október-marec 9:00-16:00 hod., tel.: 0043/7434/454 08.
  • Dolnorakúska Železná cesta - múzea a tématické cesty, informačné stredisko Ybbsitzu, tel.: 0043/7443/866 00-12.
  • Waidhofen nad Ybbsom - historické centrum mesta, múzeá, prírodný park Buchenberg, tel.: 0043/7442/511-255.
  • Gaming - stredoveká väznica, kováčske múzeum, prírodný park Ötscher-Tormäuer, historická železnica Ötscherland-Express, tel.: 0043/7485/973 08-12
  • Lunz am See - Lunzské jazero, múzeum v Amonhause, tel.: 0043/7486/80 81-0.
  • Göstling nad Ybbsom - turistická atrakcia údolie Na drevenej ceste, stredisko zimných športov Hochkar, tel.: 0043/7484/50 20-19.
  • Annaberg - prírodný zážitok Ötscherské priekopy, rakúsky Grand Canyon, tel.: 0043/2728/82 45.
  • Schallaburg - renesančný zámok a výstavné centrum s každoročne sa meniacimi mimoriadnymi výstavami, od polovice apríla do 1. nov., pondelok-piatok 9–17 hod., sobota, nedeľa, sviatky 9–18 hod., tel. 0043/2754/63 17.

 

Mostviertel Tourismus

Adalbert-Stifter-Straße 4
3250 Wieselburg
Tel.: 0043/7416/521 91
Fax: 0043/7416/530 87
E-mail: office@most4tel.com

Niederösterreich - Information
Im Palais Niederösterreich
1014 Wien
Herrengasse 13
Tel.: +43/1/53610-0
Fax: +43/1/53610-19858
E-mail:
info@noe.co.at
Slovenský kontakt: Mgr. Lenka Ďuricová

 

Zdroj/autor: dolnerakusko, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 19. máj. 2024. Meniny má Gertrúda.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa