VÝLET Na gréckej lodi po Váhu

2009-10-05 13:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Obyvatelia a návštevníci Trenčína sa môžu cítiť trochu ako v starom Grécku. Na pláži v lokalite Ostrov cez víkend totiž zakotvila napodobenina starogréckej lode, ktorú z dreva vyrobili majstri v moravskom Přerove.



Bojovú veslicu nechali zhotoviť členovia skupiny historického šermu Bludní rytieri, ktorí plánujú na netradičnom plavidle prevážať po Váhu turistov. Loď bude zároveň slúžiť ako plávajúce múzeum.

Je to vojnová starogrécka diéra z obdobia približne 500 rokov pred Kristom. Mala by slúžiť aj ako plávajúce múzeum, kedy bude paluba vyzerať tak, ako vyzerala vojnová loď na ďalekej výprave v tom období. Pre verejnosť sa chystajú i historické náučné plavby. V budúcnosti tiež nie je vylúčené, že loď popláva i po Dunaji a na "otočku" do Čierneho mora.

Veslica je dlhá 17 metrov, na šírku dosahuje 3,6 metra a sťažeň sa týči do výšky ôsmich metrov. Plavidlo s menom Hyperborea, čiže Zem severného vetra, váži približne tri tony. Grécke diéry sa využívali napríklad vo vojnách Grékov s Peržanmi okolo roku 480 pred Kristom.

Majstri v Přerove sa s veslicou "trápili" približne tri mesiace, počas letných prázdnin potom plavidlo testovali na Oravskej priehrade. Pokiaľ sa budú o drevený koráb jeho majitelia dobre starať, mal by vydržať minimálne desať rokov.

Táto loď v detailoch spracovania je dosť prácna. Namiesto dvoch mesiacov, ktoré sa plánovali, sa robila tri. O drevenú loď sa teraz bude potrebné neustále starať. Keď sa ale staráte o drevenú loď, tak môže vydržať aj dlhšie ako lode laminátové či železné. V přerovskej dielni vyrobili v minulosti už asi tri desiatky historických lodí. Niektoré sa objavili aj v hollywoodských filmoch.

 

 

Kultúrno-informačné centrum Trenčín

Mierové námestie 9
911 01 Trenčín
Tel.: +421-32-6504 704
Mobil: +421-902-911131
E-mail: kictn@trencin.sk

 

Zdroj/autor: ctk, visittrencin, sita, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: sita

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 12. máj. 2024. Meniny má Pankrác.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa