EXTRA Pri Stonehenge objavili ďalší kamenný kruh

2009-10-05 14:00:00 |   |    | 

VEĽKÁ BRITÁNIA – Novú prehistorickú lokalitu objavili archeológovia neďaleko slávneho kamenného pamätníka Stonehenge v južnom Anglicku.



Bádatelia miesto nazvali Bluehenge podľa farby 27 welských kameňov z ktorých bola vytvorená cesta vedúca k nemu, a po nich zostali už len otvory.

 
Podľa vedcov zo Sheffieldskej univerzity má objav nového kruhu mimoriadny význam. Miesto je vzdialené necelé dva kilometre od Stonehenge, ktoré vek je odhadovaný na 4500 rokov.
Bluehenge, ktoré leží asi 13 kilometrov juhozápadne od Londýna, pochádza pravdepodobne z rovnakej doby ako Stonegenge.  Ale okolnosti jeho vzniku sú stále nejasné...

Bluehenge bolo vytvorené z doleritu, druhu čadiča vyťaženého v Preseli Mountains v grófstve  Pembrokeshire, ktoré je od archeologického náleziska vzdialené zhruba 320 kilometrov.

Kamene ťažšie než žula, boli z pohoria dopravené na brehy Avonu pri Stonegenge. Ďalšie podrobnosti chcú archeológovia zverejniť až vo februári budúceho roku.

 

Stonehenge je dielom neznámeho národa z neskorej kamennej doby a včasnej doby bronzovej. Z diaľky sa kamenné podobajú hrubým kockám zo stavebnice akéhosi gigantického dieťaťa, zblízka však pôsobia vznešene a zároveň tajomne. Stále však nikto dôveryhodne nevie povedať na čo Stonehenge slúžil a aká bola jeho funkcia? Na základe výsledkov dôkladných vykopávok vieme, že komplex poszostáva spolu z ôsmich kruhov. Štyri kruhy sú kamenné – dva z otesaných pieskovcov, dva len z hrubo opracovaných modrastých dolomitov. Z nich väčšie predstavujú koncentrické kruhy a menšie majú tvar podkovy. Obkolesujú ich tri kruhy jám a vonkajšie ohraničenie tvorí okrúhly zemný val.
 

 

Zdroj/autor: ap,čtk,drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
1.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 10. máj. 2024. Meniny má Viktória.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa