NA LYŽIACH Smútok rakúskych vlekárov

2009-12-01 09:00:00 |   |    | 

RAKÚSKO - Nečakane teplé počasie prinieslo do rakúskych lyžiarskych stredísk nekľud. Pokiaľ sa skoro neochladí, môže naplánované otvorenie zjazdoviek doslova padnúť na vodu. Dobré podmienky na lyžovanie ponúka len pätica tyrolských ľadovcov.



Dnes je zatiaľ podľa plánu isté, len slávnostné otvorenie zjazdoviek v štajerských strediskách Hauser Kaibling, Lachtal, Reiteralm a Schladming cez tento víkend. V ďalších regiónoch otvorenie závisí od toho, či sa do stredy zmení počasie.

Či sa vleky spustia v strediskách Riesneralm a Planneralm je zatiaľ nejasné. V utorok sa tiež rozhodnú prevádzkovatelia bežeckých trás v Ramsau.

V Tyrolsku, ktoré zasiahol teplý južný fén, je situácia podobná. V prevádzke je asi 20 percent zjazdoviek a vlekári dúfajú, že začne snežiť. Pre lyžiarske radosti zatiaľ slúži, so 170 cm snehu, len pätica ľadovcov - Kaunertal, Pitztal, Stubai, Ötztal a Hintertux alebo stredisko Ischgl.

Cez víkend by sa mohli pridať aj ďalšie, pretože 75 percent tyrolských zjazdoviek je umelo zasnežovaných. Vďaka novej technológii je možné technický sneh vyrábať aj v plusových teplotách.

V Salzburgu je zatiaľ otvorených len niekoľko lyžiarskych centier. Podľa meteorológov by však na horách malo do stredy začať snežiť, takže sa prevádzkovatelia rozhodujú, či cez víkend vleky predsa len nespustia.

Štvrtkové naplánované otvorenie areálov v Hornom Rakúsku je ohrozené. Podobní situácia je v stredisku Dachstein-West a pre umelé zasnežovanie je predsa len príliš teplo.

Lanovky stojí tiež v Korutánsku. Podľa prevádzkovateľov, by na otvorenie zjazdoviek stačili štyri dni umelého zasnežovania, najskôr však musia klesnúť teploty.

Optimistická je ale predpoveď rakúskych meteorológov na utorkovú noc, kedy očakávajú intenzívne zrážky, ktoré by sa mali vo vyšších polohách zmeniť na snehové.


 

Zdroj/autor: apa,čtk,drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 18. máj. 2024. Meniny má Viola.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa