ČESKO Rozprávkový zámok Stránov

2010-09-22 16:00:00 |   |    | 

ČESKÁ REPUBLIKA/ video - Novorenesančný zámok Stránov nájdete v obci Jizerní Vtelno neďaleko Mladé Boleslavi.



O tom, prečo býva zámok označovaný za jeden z najrozprávkovejších zámkov Českej republiky, sa môžete presvedčiť sami. Areál je sprístupnený po celý rok.

Aj s odborným výkladom si môžete prezrieť zámocké interiéry, malú zámockú galériu, alebo samostatne vystúpiť na gotickú hradnú vežu s nádhernou výhliadkou do údolia rieky Jizery.

Počas roka Stránov ponúka aj množstvo kultúrnych podujatí, okrem iného tiež tri veľké festivaly – jarnú Vtelenskú dechparádu, letný country Hillbilly&Czech Music Festival a Castle Reggae Fest.

 

Z histórie zámku

Na mieste dnešného zámku stála pôvodne drevená tvrdza, na ktorej sa spomína v roku 1429 pán Bohuněk zo Stránova. Na jej mieste nechal postaviť Jaroš zo Sovojovic v rokoch 1463 až 1468 pevný gotický hrad, ktorý dostal meno Nový Stránov.

Stránov vlastnilo v priebehu histórie niekoľko rodov, ako rod Berkových, rod Slavatovcov, kedy bol hrad prestavaný na renesančný zámok, ďalej napríklad rodina prezidenta automobilky Škoda Josefa Šimonka, ktorý bol za zásluhy o rozvoj priemyslu povýšený do barónskeho stavu.

Barón Šimonek a jeho rodina žila na Stránove až do znárodnenia v roku 1948. Od roku 2003 je Stránov opäť v rukách rodu Šimonkovcov.

 


 

 

Zámok Stránov
Jizerní Vtelno 83
294 31 Krnsko
Tel.: +420 731 005 123
E-mail:
info@zamekstranov.cz
Web: www.zamekstranov.cz

 

Zdroj/autor: kudyznudy, CzechTourism, zamekstranov, drom

VIDEO Zámok Stránov



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 12. máj. 2024. Meniny má Pankrác.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa