DOMA Vrcholová kniha na Gerlachovskom štíte

2008-08-10 12:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Ľudia, ktorí sa z podhoria denne dívajú na panorámu Vysokých Tatier, sa občas aspoň v predstavách šplhajú na vrcholy. Samozrejme, aj na ten najvyšší - Gerlachovský štít (2655 m).



Dostať sa naň aj reálne, však vyžaduje dobrú kondíciu, ale predovšetkým sprievod skúseného horského vodcu. Na Gerlach totiž turistický chodník nevedie a pohyb mimo chodníkov návštevný poriadok vylučuje.

Novinkou na Gerlachu je vrcholová kniha, ktorá tam doposiaľ nebola. Uložená je v špeciálnej nerezovej schránke s gravírovaním. Na vrchol ju uložil skúsený záchranár Peter Šperka, ktorý konštatoval, že "vrcholová kniha môže pomôcť pri pátraní po ľuďoch, ktorí sa stratili vo Vysokých Tatrách". Vysvetlil, že horolezci, či turisti, ktorí sa dostanú na tatranské vrcholy, sa zvyknú zapísať do týchto kníh a mali by doplniť aj trasu, ktorou mienia zostúpiť.

Nová vrcholová kniha na Gerlachu je v poradí 36. vo Vysokých Tatrách. "Postupne chceme vymeniť doterajšie, už poškodené na najčastejšie navštevovaných štítoch, napríklad Vysokej či Ľadovom štíte," povedal Šperka. Spresnil, že knihy umiestňujú do špeciálnych schránok, aby ich chránili pred nepriazňou počasia. Nové nerezové predpokladajú vsadiť do skál, aby čo najlepšie a najdlhšie slúžili svojmu účelu.

Bežný turista sa môže dostať "na strechu" Tatier a vlastne aj Slovenska iba v sprievode horského vodcu. Výstup na Gerlach trvá niekoľko hodín a ráno si treba privstať, keďže počasie sa v Tatrách rýchlo mení.

 

Zdroj/autor: tasr, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 18. máj. 2024. Meniny má Viola.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa