DOMA Ako je na horách

2008-09-27 08:30:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Babie leto si zrejme nájde cestu aj do Vysokých Tatier, ale po tieto dni tam vládne skôr zimné počasie.



Horská záchranná služba (HZS) na svojej internetovej stránke zverejnila aj výstrahu pre tých, ktorí sa chystajú do Belianskych Tatier, kde na strmých trávnatých svahoch hrozí dokonca zosuv lavín.

Upozorňuje na nepriechodnosť turistických chodníkov v oblasti Predných a Zadných Meďodolov, cez Kopské sedlo a Široké sedlo. Návštevníci by mali zvážiť pohyb v týchto oblastiach. Nad pásmom lesa je nový sneh od poprašku do 30 cm a mínusové teploty. Peter Šperka z dispečingu HZS v Starom Smokovci konštatoval, že "vietor niekde nafúkal aj takmer meter snehu. Na miestach, kde je trávnaté podložie, hrozí zosuv. Sneh je mokrý a ťažký. Týka sa to hlavne Belianskych Tatier".

Na dispečing denne volajú desiatky turistov, ktorí sa zaujímajú, aké sú podmienky v konkrétnych lokalitách. Telefonátov pribúdalo najmä pred víkendom. "Turistom odporúčame, aby sa vyhli miestam, kde hrozí zvýšené lavínové nebezpečenstvo. Môžu si zvoliť túry k vysokohorským chatám, kde sú chodníky prešľapané, a teda bezpečné".

Keďže chladné sychravé počasie pretrváva, Šperka odporúča návštevníkom, ktorí sa chystajú do Tatier za vysokohorskou turistikou počas nadchádzajúceho víkendu, aby si pribalili lyžiarske palice a nezabudli najmä na teplé oblečenie a vhodnú obuv.

Lavínová situácia

Vo vysokohorskom teréne Vysokých a Západných Tatier od nadmorskej výšky 1 800 metrov trvá malé lavínové nebezpečenstvo, t.j. prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Snehová pokrývka je najmä na trávnatých svahoch len mierne spevnená. Možný je ojedinelý výskyt lavín pri mechanickom zaťažení na svahoch so sklonom nad 40 stupňov. V priebehu dňa pri oteplení je na trávnatých svahoch ojedinele možný aj samovoľný zosuv snehových splazov alebo menších lavín.

Tendencia lavínového nebezpečenstva - zotrvalý stav.

 

Zdroj/autor: tasr, hzs, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 18. máj. 2024. Meniny má Viola.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa