DOMA Pútnické miesto Živčáková

2008-10-20 11:30:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Žilinský biskup Tomáš Galis včera vyhlásil Horu Živčáková pri Turzovke za pútnické miesto a miesto modlitby.



Zároveň požehnal základný kameň kostola Panny Márie - Matky Cirkvi a areál staveniska pre nový kostol a exercično-pastoračné zariadenie Žilinskej diecézy.
„Biskup Galis sa rozhodol toto miesto vyhlásiť za pútnické miesto a miesto modlitby, aby bolo postarané o pútnikov a pre blaho veriaceho ľudu. Hora Živčáková je už 50 rokov známa a putuje tu čoraz viac pútnikov zo Slovenska, Českej republiky, Poľska, Rakúska, Nemecka, Ukrajiny a iných krajín sveta,“ povedal hovorca Žilinskej diecézy Peter Holbička.
     
Jesenná púť začala podľa Holbičku napoludnie požehnaním obnovenej Kaplnky Panny Márie Kráľovnej pokoja na Hore Živčáková a slávením svätej omše riaditeľom Biskupského úradu v Žiline Michalom Balážom. „V homílii zdôraznil, čo znamená pútnické miesto a chrám pre veriaceho človeka -mariánska svätyňa je ako dom matky, v ktorom človek nájde oddych a odpočinok po dlhej ceste, ktorá vedie ku Kristovi,“ uviedol Holbička.
     
V súčasnosti je na Slovensku vyše 55 pútnických miest, z toho asi 8 gréckokatolíckych. V Žilinskej diecéze je od dnešného dňa 5 mariánskych pútnických miest – Dubnica nad Váhom, Oščadnica, Rajecká Lesná, Višňové a Turzovka. Rozmach mariánskych pútnických miest nastal najmä v 17. až 19. storočí.  Len ojedinele vznikali pútnické miesta na základe zjavení Panny Márie, ale najmä ako dôsledok mnohých duchovných uzdravení, vyslyšaných prosieb, správnych životných rozhodnutí prijatých v týchto lokalitách a niektoré na základe telesných uzdravení. Púte sa konajú obvykle pri príležitosti mariánskych sviatkov, hlavne v júli, auguste a septembri.
     
Okrem renomovaných pútnických miest ako sú Marianka pri Bratislave, Šaštín - Stráže, Rajecká Lesná, Staré Hory či Mariánska hora v Levoči, katolícki veriaci prichádzajú vyjadriť úctu Matke Božej a načerpať silu a nádej aj do mnohých menej známych lokalít. Napríklad v obci Višňové pri Žiline sa veriaci schádzajú pri Milostivej soche Panny Márie, kŕmiacej malého Ježiška.

Pútnickým miestom je aj malá obec juhovýchodného Slovenska Bôrka v okrese Rožňava, kde je terajší kostol pochádzajúci z roku 1732 zasvätený Panne Márii Karmelskej, obec Bobrov neďaleko Námestova, Nová Ves nad Žitavou, obec Báč v okrese Dunajská Streda, obec Dunajská Lužná neďaleko Bratislavy a mnohé iné.

Najnovším gréckokatolíckym mariánskym pútnickým miestom sa od 7. septembra 2008 oficiálne stala Litmanová, kde sa veriaci vo veľkom počte schádzajú už 18 rokov.

 

Zdroj/autor:  zadiecéza,tasr,drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa