Spoznajte čaro kempovania v náručí prírody, zoznámte sa s najlepším kempmi v Európe

2014-09-04 08:00:00 |   |    | 

Chystáte sa vyraziť na kempovanie? Ste si istí, že ste pripravení? Prešli ste si svoj kontrolný zoznam a všetko sedí. Naučili ste sa ako sa skladá Váš stan, máte všetko vybavenie. Chladnička je plná a lekárnička kompletná. Ste pripravení vyraziť. V článku Vám prinášame tipy kam vyraziť, ktoré európske kempy sú momentálne v kurze a ponúkajú najlepšie služby, či už pri mori alebo na horách. Tiež poradíme s najčastejšími problémami a otázkami, ktorá sa môžu vyskytnúť počas Vášho pobytu v prírode.



 

Zopár rád na začiatok

 

Na kempovanie je potrebné obetovať nejakú tú námahu, ale odmenou je úzke spojenie s prírodou, spanie pod hviezdami a Váš skvelý pocit. Najskôr sa musíte dostať do svojho kempingu. Potom musíte vybaliť všetko vaše vybavenie, vyčistiť miesto, kde bude stáť váš stan, rozložiť stan, pripraviť si ležisko, rozložiť oheň, uvariť jedlo a poupratovať po sebe. Tu je pár dôležitých rád:

 

Dotieravý hmyz – udržujte vaše miesto na kempovanie čisté, nejedzte vo vnútri stanu, môžu sa tam potom vyskytnúť osi alebo mravce, upratujte po sebe denne. Nepoužívajte make-up ani voňavky, vône tiež priťahujú hmyz.

Dobrý spánok–Dobre sa vyspať môže byť zložité, keď nemáte svoju pohodlnú posteľ. Zaobstarajte si dobrú karimatku, i v lete môže byť pre nás zem príliš chladná.  Karimatka vytvára istú izoláciu a tiež mäkkú podložku. Kempingy obyčajne vyhradzujú hodiny pokoja, aby sa návštevníci mohli v pokoji vyspať. Rešpektujte ostatných návštevníkov a rozprávajte sa počas hodín pokoja potichu.

Jedlo a prenosná chladnička - Nedovoľte, aby sa všetok váš ľad vo vašej chladničke roztopil, bez toho, aby ste vedeli, kde zoženiete ďalší. Letné počasie je horúce, takže ľad sa rýchlo roztápa. V blízkom okolí vášho kempingu sa môžu vyskytovať rôzne druhy živočíchov, ktoré používajú kempy ako zdroj obživy. Ak sa nechcete zobudiť s prázdnou chladničkou a rozsypanými potravinami po celom okolí, suché potraviny dajte radšej do auta a chladničku dobre zabezpečte. Pravdaže nezabudnite si vziať vrecia na odpad.

Kde rozložiť tábor - Pre tichú a pokojnú noc si zvoľte miesto ďalej od sociálnych zariadení a spŕch, je tam príliš veľa svetla a aj zápach. Dobrou radou je tiež vziať si veľkú igelitovú fóliu, ktorou si môžete prikryť stan počas dažďa.

 

Kde sú teda najlepšie kempy:

 

Chorvátsko:

 

Nedotknutá chorvátska príroda má až osem národných parkov. Sú tu aj chránené oblasti a rezervácie. Najčlenitejšie pobrežie Stredomoria s množstvom ostrovčekov a brál, romantických zátok a pláží je ideálne miesto pre skutočné zžitie sa s prírodou.  Chorvátsko je momentálne jedna od najžiadanejších destinácii pre kempovanie v Európe. Je tiež krajina s najdlhšou nudistickou tradíciou a pýši sa až 526 kempingovými osadami. Chorvátske turistické združenie vydáva každoročne prospekt "Camping&Caravaning", kde sú uvedené aktuálne informácie o kempoch.

 

Na celom území Chorvátska platí prísny zákaz nocovania vo voľnej prírode mimo kempov. Polícia je v tomto veľmi všímavá, a to hlavne kvôli nebezpečenstvu vzniku požiaru.

Celosvetovo známi nemecký autoklub ADAC každoročne oceňuje najlepšie kempy v jednotlivých Európskych krajinách. Najlepšie ocenené kempy v Chorvátsku za rok 2014 Park Umag(Umag), Lanterna (Poreč - Tar/Lanterna), Valalta(Rovinj), Krk (bývalý Politin, Krk) a  Zaton (Zaton).

 

Park Umag Kemp

 

Rozlohou najväčší istrijský kemp, ktorý je pre svoju priestrannosť a idylickú prírodu, upravené pláže ideálny práve pre rodinnú dovolenku. Bazény s vodopádmi, pirátskou loďou, botanickým parkom s pôvodným rastlinstvom sú len niektoré z atrakcií tohto veľkého kempu, ktorý ma kapacitu 5100 osôb. Umag je zaujímavé  staré mesto s prístavom, konajú sa tu aj ľudové slávnosti Fešty, predovšetkým oslava patróna Umagu sv. Pelegrina koncom mája, ďalej mariánske púte 5. – 15. augusta. 

 

Taliansko:

 

Taliansko spája príjemné s užitočným, miestna história sa mieša uvoľneným rytmom života pri mori a vy sa do hojdania v hojdacej sieti a počúvania starodávnych legiend dostanete nesmierne ľahko. Nachádza sa tu jeden z najväčších a najlepších kempov v Európe – CampingUnion Lido Vacance, vo Venete na polostrove Cavallino. Priamy prístup na pláž, bary, reštaurácie a požičovňa všetkých možných športových pomôcok a doplnkov z neho robí číslo jeden pre mnohých turistov z celého sveta. Tu je zoznam najlepšie ocenených kempov  v Taliansku:

CaravanParkSexten

Union Lido Park &Resort

CampingPianidiClodia

CampingBarcoReale

CampingVillageBaiaBlu La Tortuga (Sardínia)

BaiaDomiziaVillagioCamping

BellaItalia, WaldcampingNaturns, CampingValle S. Maria, CampingTallinucci

 

Kemp Bella Italia

 

Nachádza sa na brehu talianskeho jazera Garda,  1,5 km od centra mesta Peschiera del Garda. Z rekreačného strediska je priamy vstup na pláže jazera, na ktorých si môžete vypožičať člny či kanoe a vyskúšať si rôzne vodné športy. V 4 hviezdičkovom komplexe je k dispozícii mini-klub pre deti do 10 rokov s rôznymi atrakciami, športoviskami a vodným parkom. Rekreačné stredisko sa nachádza v blízkosti Benátok. Všetky klimatizované bungalovy a apartmány majú kuchynku a pohodlný obývací priestor. Väčšina z nich má patio. Bezplatné parkovanie je zabezpečené a do kempingu sa dostanete poľahky z diaľnice A4. Polostrov Sirmione sa nachádza len 15 minút jazdy od kempingu.

 

Česká republika:

 

Pre skvelé kempovanie a vynikajúce služby nemusíte jazdiť veľmi ďaleko, aj naši susedia majú dlhoročnú tradíciu v kempovaní. Česká republika nám ponúka viac než 1000 kempov. Môžete sa okúpať v českých jazerách a jazierkach, alebo ísť na turistiku do rôznych národných parkov, ktorých je v Čechách požehnane. Tu je výber z najlepších českých kempov:

Marína Týnec nad Labem

Mosquito Intercamp

Holiday Park Liščí Farma Autocamp Oasa Staňkov

Autokemp Klůček

Autocamping Rozkoš

Kemp Koupaliště Sloup

Kemp Sedmihorky

Safari Kemp ve Dvoře Králové

 

Autokemp Klůček – Máchovo jazero

 

Skvelý kemp hlavne pre mladých ľudí, ktorí si chcú oddýchnuť aj sa zabaviť. Nachádza sa v blízkosti Máchovho jazera a je umiestnený v borovicovom lese. Medzi vysokými stromami, máte skutočne pocit spojenia s prírodou. Môžete si rozložiť stan, karavan alebo sa ubytovať v chatkách (každá chatka má varič a chladničku). K dispozícii sú dve kuchynky s teplou vodou, varičom, práčovňa, klubovňa s TV, biliardom a knižnicou. Mnoho reštaurácií a stánkov s občerstvením, aj malé potraviny máte k dispozícii. Večer si môžete oddýchnuť v hojdacích sieťach.

Autor: Ivana Ušiaková

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa