Špeciality chorvátskej, gréckej a francúzskej kuchyne - Dovolenka pre gurmánov

2014-09-06 10:00:00 |   |    | 

Dovolenkové obdobie vrcholí, a tak mnohí z nás sa ešte chystajú na dovolenku napríklad do Chorvátska, Grécka a Francúzska. Asi každý z nás chce pri návšteve cudzieho štátu spoznať nielen krásu tejto krajiny, ale aj jej kultúru a kuchyňu.



 

„Pod pokrievkou“

 

Chorvátsko a naše obľúbené dovolenkové jedlá

 

Asi nikomu nemusíme predstavovať, kde sa tento štát nachádza. Je známy tým, že ho navštevujú hlavne obyvateľa východnej Európy, keďže má priaznivejšie cenové relácie ako niektoré iné stredomorské štáty.

Chorvátska kuchyňa je známa predovšetkým tým, že jej podstatou sú morské živočíchy, veď patrí medzi orímorské krajiny. Vplyv na rozvoj gastronómie, mala i minulosť, kedy bolo Chorvátsko súčasťou bývalej federácie s názvom Juhoslávia. Predstavme si však jedlá a nápoje, ktoré sa skutočne oplatí ochutnať v tejto destinácií. Prvým jedlom je burek. Tento pokrm je pripravovaný z plneného pečeného, prípadne smaženého pečiva a z tenkého lístkového cesta známeho ako filo (alebo aj yufka). To je plnené syrom, alebo i mletým mäsom či zeleninou. Burek sa neskôr usmaží na veľkej panvici a posype sezamovými semienkami, tak aby „rozpálil Vaše chuťové poháriky.“ Toto jedlo je obľúbené aj v štátoch západnej Ázie.

Aperitív k obedu si môžete vybrať z viacerých ponúk. Pivárov potešia pivá s názvami Karlovačko a Ožujsko. Obidve patria medzi najpopulárnejšie v Chorvátsku. Karlovačko je pivo pochádzajúce z mesta Karlovac a miestny pivovar bol založený už v roku 1854 barónom Nikolom Vranyczanym. Druhé z menovaných je pôvodom zo Záhrebu a momentálne je oficiálnym sponzorom chorvátskej futbalovej reprezentácie. Ak chcete vyskúšať niečo „tvrdšie“ je tu pre Vás rakija (rakije). Tento destilovaný alkoholický nápoj sa vyrába z kvaseného ovocia a obsahuje okolo 40% alkoholu. V domácich podmienkach stúpa táto hodnota na 50 a 60%.

Lahôdky Grécka

 

 Okrem historických pamiatok (Pantheón, Delfy) je Grécko známe aj svojou zdravou kuchyňou. Nachádza sa takisto na pobreží Stredozemného mora. Základom gréckych jedál je olivový olej. Aj tu platí pravidlo, že podobne ako všetko v Grécku, aj jedlo má svoju históriu. Väčšina pokrmov  pochádza zo starovekého obdobia. Pozrieme sa teraz na „kulinársky zážitok“ sladkého charakteru. Je ním tradičný medový zákusok baklavas. Táto sladkosť je pripravovaná z viacerých vrstiev cesta filo, medzi ktorými je med, prípadne sirup a sekané orechy. Obľúbeným národným jedlom je suvlaki. Pozostáva z malých kúskov mäsa, zeleniny grilovaných na špajdli (podobné nášmu ražniči). Podáva sa na špajdli, z ktorej sa priamo je, prípadne v sendviči pita spolu s omáčkami a obložením. Na prípravu sa používa typické jahňacie alebo bravčové mäso (niekedy aj kuracie). Pravé suvlaki by malo byť poliate vínnou omáčkou.

Medzi nápoje, ktoré sú svojou kvalitou známe za hranicami krajiny patrí kvalitné grécke víno a nápoje ouzo, retsina, originálna Metaxa a tradičné frapé. Povedzme si niečo viac o „božskom nápoji bohov,“ teda o gréckom víne. Medzi najznámejšie  svetoznáme vína z tohto štátu patria: Tsantalis, Butari, Kambas a Jerovassiliu. Rodiská majú tieto vínne skvosty v Chalkidi, Kavale, Nause, Korinti a podobne. Ouzo (či uzo) je druh anízového alkoholického nápoja.

 

Francúzsko je krajina pre gurmánov

 

Presuňme sa teraz do Francúzska, ktoré je nielen kolískou módy, ale pre mnohých aj zdravej stravy. Francúzi sú známi svojimi zdravými jedlami, ktoré obsahujú veľa zeleniny i rýb. Čo si v tomto štáte určite nenechajte újsť? Delikatesu menom lotrinský koláč. Na jeho prípravu sa používa lístkové cesto, slanina, šunka. Podáva sa teplý s kyslou smotanou. Za pokušenie určite stojí aj pravá cibuľová polievka. Je francúzskeho pôvodu a je známa už od čias rímskeho impéria v Gálií. Na jej prípravu potrebujeme mäsový vývar, biele suché víno, cibuľu, chlieb opečený na oleji a syr (ementál, parmezán). Čo by ste určite nemali zabudnúť ochutnať je originálne šampanské, keďže jeho rodiskom je región Champagne.

 

Autor: Mária Janková

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
3.0/5 (9 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa