Magické miesto opradené legendou – Celoeurópsky význam Covadongy

2014-11-14 17:30:00 |   |    | 

Mysteriózne miesto, ktoré je pre Španielsko veľmi významné. Práve tu sa totiž začala účinná Reconquista, teda znovu získanie moci nad oblasťou Pyrenejského polostrova. Vodcom sa tu podarilo prvé víťazstvo nad obávanými Maurmi, ktorí prichádzali smerom z juhu. Bitka pri Covadonge zmenila históriu. Pomohla im zázračná moc Panny Márie?



 

Legenda

 

V období, keď nad väčšinou pyrenejského polostrova vládla tvrdá ruka Maurov, žil udatný vizigótsky bojovník Pelayo. Prišiel na sever krajiny, ktorý dnes poznáme ako Autonómnu oblasť Asturias. Jedného dňa naháňal zlodeja, ktorý sa ukryl v jaskyni v horách. Keď do nej Pelayo vtrhol, uvidel tam modliaceho sa pustovníka, ktorý orodoval za život zlodeja. Jaskyňa mala byť podľa neho pod ochranou Panny Márie a pustovník Pelayovi povedal, že aj on bude v budúcnosti potrebovať úkryt v jaskyni a preto by nemal zlodeja potrestať. Pelayo tak spravil a zlodeja ponechal v jaskyni. O niečo neskôr sa z juhu prihnala islamská trestná výprava. Udatný bojovník sa so svojou družinou pustil do boja a ako povedal pustovník, potreboval úkryt v jaskyni. Tu sa vojakom podarilo skryť a vďaka tomu následne poraziť Maurov, čím získali prvé významné víťazstvo v boji za oslobodenie. Všetko s pomocou a ochranou Panny Márie.

 

Fakty

 

Takto znie legenda, ale historické pramene udávajú aj iné údaje. Legenda, ako každá iná, je samozrejme skreslená. Pochádza totiž zo samotnej Covadongy a tiež kroniky Alfonza III, ktorý bol astúrskym kráľom. Oba zdroje sa tak dajú považovať za sporné. Keď čítame v maurských kronikách zisťujeme, že počas boja sa Astúrčania zbabelo skryli v jaskyni, kde žili z medu a nie svätej ochrany. Ani samotný význam tohto boja nie je taký, ako sa v legende opisuje. Podľa historikov sa pri Covadonge mohlo stretnúť maximálne 200 mužov, čo z boja robí len malý stret.

Morálny význam však tejto bitke nik nevezme. Po dlhých desiatich rokoch bola práve Covadonga miestom, kde sa kresťanom podarilo prvýkrát vyhrať nad moslimami. Vďaka tomu sa mohla začať Reconquista, znovu dobitie polostrova.

 

Svätá jaskyňa

 

Covadonga sa nachádza v pohorí Picos de Europa (Európske štíty). Ide o posvätné miesto, kde je okrem jaskyne aj kláštorbazilika. V jaskyni sa už od bitky v roku 711 uctieva Panna Mária, ktorá pomohla Pelayovi vyhrať. Nachádzala sa tu malá svätyňa, no tú v 18. storočí nahradila bazilika Blahoslavenej Panny Márie.

 

Okolie

 

Okrem chrámov a posvätnej jaskyne je táto oblasť Astúrie známa aj prekrásnou prírodou. Komplex sa nachádza v najstaršom národnom parku v Španielsku, ktorý zahŕňa jaskyňu, jazerá aj vrchy Picos de Europa. Samy jazerá sú asi najznámejšie, keďže okolo nich ide cyklistická trasa. Tá sa využíva aj na šampionát Vuelta a Espaňa, ktorý tu má jednu zo svojich etáp. Okolie ľadovcových jazier je úchvatné, ale taktiež náročné, aspoň pre cyklistov.

Zdroj/autor: santuariodecovadonga.com, verdenorte.com, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
3.2/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa