Dovolenka v Taliansku má vždy iný príchuť. Tento krát vyskúšajte historickú Umbriu

2015-01-21 08:00:00 |   |    | 

I keď tento región Talianska nemá prístup k moru, stále dokáže ponúknuť turistom toľko výhod, že ho uprednostňujú pred zvyškom krajiny. Nájdete tam niekoľko väčších jazier, nádhernú prírodu a veľký kus histórie, ktorú tam úzkostlivo uchovávajú, aby zostala v pôvodnom kolorite. Ak máte chuť, môžete sa tam vybrať aj autom. Z Bratislavy trvá cesta niečo vyše 10 hodín a po prechode Rakúskom si môžete urobiť zastávku napríklad aj v Benátkach. Zároveň sa tak môžete lepšie pohybovať po celom regióne a dôvernejšie spoznať tento kraj.



 

Silné stredoveké korene

 

Hlavným spojivkom medzi jednotlivými dedinkami a mestami je stredoveký nádych. Ten sa rozpína postupne celým regiónom a dodáva mu naozaj špecifickú atmosféru. Vďaka nemu zažívate to Taliansko, ktoré máte vo svojich zromantizovaných predstavách. Úzke uličky, staré domčeky, nádherná príroda a najmä veľa dobrého jedla. Názov regiónu pochádza z pomenovania kmeňa Umbri, ktorý tam pôvodne žil. Postupne si región rokmi formoval svoju tvár a budoval stabilnú pozíciu v dovolenkovom odvetví. Dokonca už pred pár stovkami rokov bola Umbria obľúbeným oddychovým miestom, kde smotánka vlastnila svoje vidiecke sídla. Práve na tieto obydlia sa sústredia aj zahraniční turisti. Tí ich skupujú ako svoje letné sídla a často ich prerábajú aj na menšie penzióny, v ktorých nájdete lacnejšie ubytovanie.

 

Perugia

 

Ide o hlavné mesto tohto regiónu. Z turistického hľadiska sa rozdeľuje do dvoch častí. Najväčším lákadlom je historické centrum. Nachádza sa tam aj múzeum tunajšej kultúry, v ktorom vystavujú i významné umelecké diela umelcov z Umbrie. Ďalej je to architektúra jednotlivých stredovekých budov. Obzvlášť obľúbený je Palazzo dei Priori, v ktorom v súčasnosti sídli tunajšia radnica. Zaujímavý je aj systém historického akvaduktu a kaskádové riešenie niektorých častí centra. Keď zájdete mimo neho, dostanete sa do typicky rušnej talianskej atmosféry. Aby ste aj z tejto časti dokázali vydolovať to turisticky najzaujímavejšie, stačí zájsť do okolitých kopcov, z ktorých máte nádherný výhľad na celú Perugiu. V meste si istotne nezabudnite kúpiť čokoládu, ktorú tam vyrábajú a ktorá patrí k najlepším a najobľúbenejším v Taliansku. Každoročne sa tam koná i významný jazzový festival.

 

Assisi

 

Pri presunoch medzi jednotlivými mestami si naplánujte cestu tak, aby ste mali dostatok času aj na spoznanie vidieka. Práve tam sa nachádzajú často najkrajšie tajomstvá. Urobte si preto veľa prestávok a kombinujte spoznávanie histórie i so skúmaním prírody. Nájdete tam napríklad i úžasné vodopády Cascatta delle Marmore, ale aj pohorie Sibillini. Na dopravu môžete využívať aj miestne autobusy. Spoje sú veľmi dobré, jazdia často a ceny sú prijateľné. Len pol hodinu jazdy autom od Perugie sa nachádza ďalšie významné miesto regiónu, Assisi. Práve z neho pochádza známy svätec František a jeho kostol je aj veľmi významným pútnickým miestom. V samotnom meste sa nachádza dokopy až osem menších a väčších katedrál. Tie sú postavené v rôznych štýloch a zdobené sú tými najrozmanitejšími spôsobmi. Bazilika Sv. Františka je však už z pohľadu na mesto dominantná. Má nádherné zdobenie, veľmi cenné fresky a nachádza sa tam aj hrobka tohto svätca. V meste prevláda duchovná atmosféra a má silne kresťanský podtext.

 

Orvieto

 

Najlepší prístup do mesta je pomocou železnice. Ak sa tam vyberiete autom, majte na pamäti, že ho budete musieť nechať odparkované niekde na okrajovom parkovisku. Orvieto si totiž dalo záležať na tom, aby sa jeho centrom nepremávali žiadne autá a udržali tak čo najkrajšiu atmosféru mesta. Jeho dominantou je veľká katedrála, ktorá sa nachádza priamo v centre. Taktiež je tam na informácie a vykopávky veľmi cenné historické múzeum. Zaujímavosťou je taktiež samotné vybudovanie mesta, ktoré stojí na tufových útesoch vulkanického pôvodu. Pozrieť by ste si mali aj netradičný historický tunelový systém.

 

Lacná talianska dovolenka

 

Umbria je na rozdiel od iných preferovanejších oblastí aj lacnejšou alternatívou talianskej dovolenky. Treba však všetko plánovať s rozumom. Hľadajte radšej domáce penzióny, ktoré ponúkajú k ubytovaniu aj polpenziu, no ubytujete sa tam len za zlomok ceny. Často sú charizmatickejšie a kvalitnejšie ako hotely. Ak kupujete lístky na dopravu vopred alebo kupujete spiatočné cestovné, dostanete ho v zľave. Pri stravovaní hľadajte menšie rodinné podniky, ktoré vám ponúknu nielen lacnú stravu, ale najmä ukážu tú pravú pôvodnú kuchyňu. V každom meste sa nachádza minimálne jedna pamiatka alebo múzeum, kde nemusíte platiť vstupné. Rovnako sa tam nachádza veľa nádhernej architektúry a úžasnej prírody, pri ktorých ušetríte ďalšie náklady. Pokiaľ ste viacerí, prenajmite si auto a ušetrite na doprave.

 

Zdroj/autor: italia.it, umbria-italy.org, bella-umbria.org, David

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa