Rýchly prehľad etikety vo svete. V Japonsku zabaľte vaše darčeky a nenalievajte si

2014-12-02 17:30:51 |   |    | 

Ak veľa cestujete dozviete sa zaujímavé veci. Postupom času si aj začnete všímať, čo je v ktorej krajine vhodné a čo naopak úplne nevhodné. Najlepšie je ak sa to dozviete už vopred, prípadne od niekoho, kto vám poradí, na čo si dať pozor. Asi najhoršie je, ak sa vopred neinformujete a podarí sa vám spraviť trapas, faux pas, alebo nebodaj niekoho veľmi urazíte. Pozrite si preto s nami krátky prehľad pravidiel, ktoré vám pri cestovaní môžu uľahčiť začlenenie do spoločnosti.



 

Obchodné cesty

 

V prvej skupine sa pozrieme na to skupinu cestovateľov, ktorí primárne idú za obchodom. Vo svete si hľadajú nových zákazníkov a spojencov, aby mohli rozšíriť svoje spoločnosti. Pri obchode je v mnohých prípadoch dôležitý každý detail, aby ste potenciálneho zákazníka neodradili. Na čo si teda obchodníci musia dať pozor?

 

Austrália - V tejto, v našich mysliach, uvoľnenej krajine by ste pri obchodovaní mali byť veľmi dochvíľni a dávať si pozor na to, aby ste nemeškali. Budí to zlý dojem. Ďalším pravidlom je, že pri cestovaní v taxíku by na prednom sedadle vedľa vodiča mal sedieť nezadaný muž a nie žena. Pri platení drinkov sa zase nepredbiehajte, počkajte kým príde na vás rad.

 

Brazília - Nech ste kdekoľvek, nikdy nejedzte rukami. Hoci jete len kúsok pizze, vezmite ju aspoň to servítky. Pri stole si tiež dajte pozor na smrkanie, ktoré je považované za veľmi nevhodné. Naopak úplne bežný je blízky kontakt a státie veľmi blízko druhej osoby.

 

Čína - Tradície a kultúra sa podpísali na tom, ako by sa cudzinci mali správať. Pri rokovanií tak nechajte odísť vždy prvých čínskych partnerov, pri predávaní alebo preberaní darčekov ich vždy uchopte oboma rukami a hlavne nikdy nenechajte paličky na jedenie zapichnuté kolmo v miske s jedlom. Je to veľmi hrubé. Aby ste sa vyhli nepríjemným pohľadom, vyhnite sa aj bozkom na líceobjatiam, postačí obyčajné podanie ruky.

 

Francúzsko - Táto kultúra je nám predsa len bližšia, vieme napríklad to, že obedová pauza Francúzov trvá aspoň 2 hodiny. Aj ich schopnosť a ochota hovoriť iným ako vlastným jazykom je povestná, a preto je vhodné sa najprv ospravedlniť za svoju neznalosť francúzštiny.

 

Nemecko - Na obchodných rokovaniach sú striktní Nemci radi, ak vynecháte žartíky a rôzne humorné narážky. Ak chcete staršej osobe prejaviť rešpekt, nechajte ju odísť z miestnosti. A aby ste spravili ešte lepší dojem, pri podaní ruky mierne pokývnite hlavou. Vyzniete úprimnejšie.

 

India – Táto rozvíjajúca sa krajina má svoje špecifiká počas obchodných stretnutí. Dôležité je neobjednať si hovädzie mäso, keďže sú kravy v Indii posvätné. Počas jednania sa vyhnite aj používaniu slova „nie,“ radšej zvoľte formulku tipu „uvidíme,“ „zvážime to,“ alebo „pokúsime sa.“ Pri vstupe do domu sa vyzujte (nám to také zvláštne nepríde) a za jedlo nikdy neďakujte.

 

Japonsko - Aj táto východoázijská krajina má v repertoári vynechávanie slova „nie.“ Zdvorilejšie je povedať „áno“ na znak porozumenia, hoci nesúhlasíte. Celú konverzáciu vedie najstaršia osoba, aj to je znakom úcty. Pri obdarovávaní si dajte pozor na to, aby ste darček zabalili, podľa toho sa totiž aj cení. Pri predávaní peňazí si zase dajte pozor, aby ich nebolo vidno. Vhodnejšia forma je, ak sú v obálke. Na záver dodáme, že ak ste v Japonsku, nenalievajte si sami. Je zdvorilé nechať niekoho, aby vám nalial. Tak ako vy nalejete jemu.

 

Nový Zéland - Ako pri Austrálii, aj tu si dajte pozor na čas vášho príchodu. Snažte sa vôbec nemeškať. Pri stole sa vyhnite prílišnej konverzácii a ak už komunikujete vyberte tému vhodnú na konverzáciu. Pri obede môžete prejednávať obchodné záležitosti, no večera je určená výhradne na spoločenské účely.

 

Veľká Británia - Ako muž by ste si vo Veľkej Británii na rokovaní mali dať pozor na odev. Nemali by ste si obliecť tričko, ktoré má vrecko. Ak už také máte dbajte, aby bolo prázdne. Je to slušnejšie. Taktiež sa nečudujte, ak vám Briti nebudú hľadieť do očí. V ich kultúre je totiž intenzívne hľadenie do očí počas rozhovoru nevhodné, podobne ako štrnganie si so staršou osobou.

 

Spojené štáty americké - Naopak od iných krajín sa v USA môžete rozprávať o obchodných záležitostiach pri všetkých jedlách. Pozor si ale dajte na dary. Vo väčšine spoločností sa považujú za úplatok, takže lepšie spravíte, ak im z vďačnosti pošlete len pozdrav. Ak fajčíte vopred sa opýtajte, či je to na mieste kde ste vhodné, a či to vašej spoločnosti nevadí. Prejavíte tým úctu k partnerom.

Zdroj/autor: yahoo.com, businessinsider.com, ediplomat.com, SiSa, drom

V druhej časti sa pozrieme na to, aké pravidlá treba dodržiavať počas osobných návštev.

 

Máte aj vy nejaké tipy? Napíšte do diskusie Vaše poznatky z obchodných ciest. Čo ste sa rokmi naučili?

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
4.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa