Death Valley na vlastnej koži

2014-03-11 10:20:00 |   |    | 

SPOJENÉ ŠTÁTY - „Je to najhorúcejšie miesto na planéte, najsuchšie v Severnej Amerike, najnižšie na západnej pologuli. Zo všetkých miest najsmrteľnejšie - a najkrajšie.“ Tak Údolie smrti popísal Edward Abbey a po stopách jeho eseje sa každoročne vydávajú tisícky dobrodruhov.



Naprieč Kaliforniou a Nevadou sa rozprestiera toto vyprahlé, 225 kilometrov dlhé údolie, nazývané aj Dolina smrti. Pri priemerných ročných zrážkach 50 mm a teplotách aj cez 50 °C je to jedno z najnehostinnejších miest na Zemi a je výzvou pre mnohých skúsených cestovateľov.

Keď tento severný kút Mohavskej púšte v roku 1970 navštívil komik Edward Abbey, zostup z dún pod úroveň hladiny mora nazval prechodom pekelnou bránou až k trblietajúcim sa vlnám piesku, ktoré brázdi vietor horúci ako dračí dych. Jeho slová sa dajú jednoducho overiť v známych dunách Mesquite, ktoré sa vďaka vzdialenosti iba 280 míľ od Hollywoodu stali najvhodnejšou lokalitou pre nakrúcanie filmovej série Star Wars.

Aj v tomto nehostinnom kraji však možno nájsť vodu. Hlavným zdrojom je oáza Furnace Creek, kde okrem zásob vody doplníte aj energiu - nachádza sa tu návštevnícke centrum, múzeum a turistický rezort. Zvyšok údolia ovplýva iba vodou slanou, ktorá nie je vhodná pre faunu ani flóru a z púšte aj napriek vlhkosti robí doslova mesačnú krajinu.

Death Valley je rajom najmä pre vysokohorských turistov a horolezcov. Pokoriť môžu hneď niekoľko hrebeňov, medzi najnavštevovanejšie patria Black mountains, Funeral Mountains či Panamint s najvyšším vrchom Telescope Peak (3 366 m).

Aj napriek názvu Death Valley nie je len jedným údolím, rozprestiera sa medzi niekoľkými hrebeňmi, a to na šírke 8-26 kilometrov. Najstaršie horniny majú až 1,5 miliardy rokov a dnešný tvar doliny vyhĺbili moria, vulkány a tektonické praskliny. Najkrajší pohľad na údolie je pri západe slnka, keď sa zvyčajne oceľové skaly rozpália dočervena a ponúkajú nezabudnuteľný výhľad na horizont.

 

Zdroj/autor: bbc.com, Dominika Babulicová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa