Najslávnejší most sveta: Viete, prečo je Golden Gate oranžový?

2015-07-15 08:00:00 |   |    | 

Ak budete nedočkaví, a k slávnemu mostu Golden Gate vyrazíte už skoro ráno, možno vôbec nič z jeho krásy neuvidíte. Hmla, ktorá čas od času skoro ráno sadne na úžinu, je taká hustá, že by sa dala krájať. Aj jej však vďačíme za ikonickú oranžovú farbu mosta. Na druhej strane staviteľom v 30.rokoch 20. Storočia hmla spolu so silnými morskými prúdmi a silným vetrom robili poriadne hlboké vrásky.



 

Most, ktorý je dnes symbolom nielen západného pobrežia, ale i celých Spojených štátov, vyrástol napriek nepoddajnosti prírody i napriek skepse mnohých ľudí. V rekordnom čase a za čiastku, ktorá by dnes prekročila astronomickú miliardu dolárov. Dokážete si však predstaviť úžinu Golden Gate bez rovnomenného mosta?

Doba „pred mostom“ trvala až do 30. rokov 20. storočia, kedy oba brehy úžiny spájali trajekty. Každý deň ich využili tisíce ľudí a všetko dlhé roky fungovalo. Potom však začalo pribúdať automobilov a kapacita trajektov prestala stačiť. K prvým smelým plánom chýbal len kúsok…

 

Stavba, kde sa dbalo na bezpečnosť

 

Prvé návrhy na premostenie sa objavili už v roku 1923, so stavbou monumentálneho mosta sa však začalo až o desať rokov neskôr. Most vyrástol za rekordných 53 mesiacov a v priebehu jeho stavby zomrelo „len“ 11 robotníkov, čo bolo číslo na vtedajšie pomery nevídané. Veď priemerný počet úmrtí pri podobných stavbách bol takmer trikrát vyšší.

Hlavní stavitelia Strauss, Morrow a Ellis totiž vyžadovali, aby robotníci na stavbe nosili na hlavách ochranné pomôcky, ktoré môžeme považovať za predchodcov dnešných prílb, a predovšetkým nechali pod celou konštrukciou natiahnuť záchrannú sieť, ktorá bránila pádu do hlbín. V priebehu stavby zachytila 19 mužov – o ktorých sa dnes hovorí ako o členoch klubu „Half Way to Hell“.

Záchranná sieť zlyhala jediný raz – v roku 1937 tesne pred dokončením mostu – keď praskla po páde plošiny s 12 mužmi. Desať sa ich v hlbokých vodách zálivu utopilo, dvaja sa dostali na breh. Jedenástou obeťou bol robotník, na ktorého spadlo lešenie.

 

Oranžovou farbou proti hmle

 

Most Golden Gate je považovaný nielen za technický div, ale i za jednu z najkrajších stavieb na planéte. I vďaka oranžovej farbe, ktorá ho pokrýva. A to mal byť oceľový most pôvodne tmavo šedý alebo čierny. Tvorcovia však nakoniec siahli po dnes typickej oranžovej – aby bolo most v častých hmlách lepšie vidieť z paluby lode alebo lietadla, ale i preto, aby farebne ladil s okolitou prírodou.

A tiež tento zámer tvorcom vyšiel – dôkazom sú napokon stovky fotografov okupujúcich oba brehy, ktoré most spája. A ďalšie tisíce chodcov, ktorí sa len pre zážitok z tejto stavby vydávajú na 2,7 kilometra dlhú prechádzku z jednej strany na druhú. Pri silnom vetre, ktorý v oblasti občas fúka, by si za tento výkon zaslúžili metál.

Okrem chodcov a cyklistov samozrejme po moste jazdia i automobily. A nie je ich málo. Každý deň ich je viac než sto tisíc. Pre cestnú dopravu je na moste vyhradených šesť pruhov – a ich počet pre každý z dvoch smerov sa mení v priebehu dňa. Ráno bývajú štyri vyhradené pre príjazd do San Francisca, v popoludňajšej špičke sa smer mení. Až do januára 2015 pruhy oddeľovali len drobné stĺpiky, potom však úrady pristúpili k vybudovaniu pevných zábran, ktoré oddeľujú jednotlivé pruhy a ktoré sa môžu v priebehu dňa posúvať.

Mimochodom, počas ich inštalácie bol most na zhruba 45 hodín uzavretý – čo je najdlhšie v celej jeho histórii.

 

Posledné kroky do hlbiny

 

Most Golden Gate je nielen jedným z najkrajších mostov planéty a najfotografovanejším mostom na svete vôbec, ale drží bohužiaľ i jedno smutné prvenstvo. Je najčastejším miestom samovrážd nielen v Spojených štátoch, ale údajne i na svete (podľa niektorých štatistík sa o prvenstvo v tejto smutnej kategórii preťahuje s čínskym mostom Yangtze v Nanjingu).

Historici hovoria o zhruba 1600 nešťastníkoch, ktorí skokom z mostovky, nachádzajúcej sa 67 metrov nad hladinou, skončili svoj život. A to sú len prípady tých, ktorých na moste niekto videl. Ďalšie desiatky, možno stovky ľudí hlboké vody pod mostom pohltili bez jediného svedka. Len policajti, ktorí v okolí mosta hliadkujú, vraj čas od času nájdu opustené auto.

Priamo na moste pritom funguje špeciálne vyškolená hliadka a k dispozícii sú i telefóny s horúcou linkou priamo na psychológa. V roku 2018 bude navyše pod mostnou konštrukciou dokončená inštalácia záchrannej siete – podobná tej, ktorá slúžila pre záchranu počas stavby mosta. Iba že do nej nebudú padať nešťastníci, ktorí sa pošmykli pri stavbe, ale ti, ktorí stratili rovnováhu v živote.

 

Filmári ho zničili… niekoľkokrát

 

Golden Gate sa objavuje i v mnohých filmoch. Či už je to klasika v podobe slávneho Úteku z Alcatrazu a Základného inštinktu, alebo moderné hollywoodske veľkofilmy. V posledných rokoch filmári Golden Gate zničili napríklad vo filme Pacific Rim a tiež v katastrofickom San Andreas.

Ale nebojte sa, v skutočnosti most stále stojí a vďaka modernej technológii, ktorá ho chráni i pred veľmi silným zemetrasením, bude stáť i ďalej.  

Autor: Lucie Štěrbová& Tomáš Cikán

 

 

Inzertné oznámenie:

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky poznávacích zájazdov:

 

  • Zlatý okruh po americkom západe : Los Angeles, San Diego, Las Vegas, ale i slávne národné parky – Grand Canyon, Joshua Tree, národný park Sequioa. Pozriete sa i na priehradu Hoover Dam alebo do Údolia smrti. Užijete si viac než dva týždne na ceste a istotu toho, že sa pozriete všade. Sme jediná cestovná kancelária v Česku, ktorá má povolenie pre komerčný vstup do najznámejších národných parkov. V cene zájazdu sú vstupy do národných parkov, ale i služby českého sprievodcu. Vydajte sa v lete do Štátov a splňte si svoj cestovateľský sen!
  • Najslávnejšie miesta v New Yorku : Prečítajte si na cestovateľskom portáli Cestovinky.cz o najslávnejších bytoch, ktoré sú v New Yorku. Kde ležia, čím sú výnimočné a prečo by ste sa do nich mali vydať. Viete, kde bývali Priatelia a kde Carrie Bradshawová zo seriálu Sex v meste? Prečítajte si!
  • Týždeň v Las Vegas : Hoďte starosti za hlavu a prežite týždeň v meste hriechu, hazardu a rýchlych svadieb. Las Vegas je jedným z najslávnejších miest sveta, kde to môžete roztočiť v slávnych kasínach. Vyberte si hotel, ktorý sa vám páči. V ponuke máme i legendárny Caesar´s Palace, kde si budete môcť dopriať luxus v štýle antického Ríma. Ďaleko to nie je ani k priehrade Hoover Dam, alebo do slávnych národných parkov.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Lucie Štěrbová

Hodnotenie článku:
4.6/5 (12 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa