Amerika bez trička

2010-09-17 17:00:00 |   |    | 

Mnohí vyrážajú do Spojených štátov, aby sa nechali omámiť stovežatými „nebeskými podperami“. Pre tých, ktorí ale majú McDonald i amerických seriálov až nad hlavu, má USA tiež svoje karty....



Stačí si len dobre vybrať a vyraziť do „obnaženej“ Ameriky plnej prírodných úkazov, gejzírov, hôr a divokých riek. Stiahnite Amerike tričko a pozrite sa jej pod kožu. 

 

Americké Alpy

Pokiaľ bažíte po prírodných scenériách, mali by ste sa z letiska v Seattle rýchlo vydať von z mesta a vlastne z civilizácie vôbec. Pozdĺž rieky Skagit, v zajatí Kaskádových hôr, už skoro dorazíte k národnému parku North Cascades, ktorý pokrýva asi tri stovky stále aktívnych ľadovcov. Kvôli nim a tiež kvôli strmým vrcholom sa mu občas hovorí Americké Alpy.

 

  • Nebojte sa medveďov
    Pri pochode skrz národný park Glacier sa medveďov grizzly báť nemusíte. Žijú totiž len v odlúčených častiach rezervácie.

Centrom chránenej oblasti je dedinka Newhalem, kde sa nachádza i turistické stredisko, a z nej vybieha cesta nahor k trom priehradám Ross, Diablo a Gorge Dam. Vďaka priehradám vznikli v zatopených údoliach jazerá rovnakých názvov. Z ich azúrovo modrých hladín až prechádza zrak.

Z North Cascades sa vydajte naprieč štátmi Washington, Idaho a Montana. Národný park Glacier je totiž niečo, čo nesmiete vynechať. Od jazera McDonald sa tiahne vysokohorská cestička s príznačným názvom – Going-to-the-Sun-Road. Ta vás zavedie až do nadmorskej výšky dvoch tisíc metrov, odkiaľ sa vám naskytne nezabudnuteľný pohľad na celé Skalisté hory.

 

U medvedíka Yogiho

Najznámejším parkom USA je Yellowstone. Preslávil ho nie len animovaný medvedík Yogi, ale hlavne nádherné scenérie, ktoré oblasť ponúka. Vystrekujúca horúca voda, para, bublajúce a prskajúce jazierka vody a bahna. I to je tvár Yellowstone, ktorý sa môže pýšiť jedným primátom: prvý národný park na svete.

Oblasť vyniká geotermálnymi úkazmi, ktoré je síce vidieť aj inde, ale počet gejzírov vo všetkých ostatných oblastiach je menší než v Yellowstone samotnom. Všadeprítomná síra dáva jasne najavo, prečo práve Yellowstone (žltý kameň). Tento názov dostala najskôr rieka a po nej bol pomenovaný i park.

 

Salt Lake City je najväčším malomestom

Pretože vám bude pri cestovaní po amerických parkoch dennodenne prechádzať zrak, mali by ste ho nechať aspoň na jeden deň odpočinúť. Presne preto vám do programu zapadne návšteva mesta Salt Lake City.

Je to vlastne malé mesto – aj keď v ňom žije 170 000 ľudí. Dalo by sa snáď aj povedať, že je to najväčšie malomesto Ameriky. Keď sa vydáte do hôr a pozriete sa dole, vidíte takmer nekonečnú záplavu domov, ako sa tiahnu na juh, sever a západ. Ale to vás nemusí zaujímať. Tam nie je nič, čo by ste hľadali. Len obytné domy, supermarkety a množstvo autobazárov ako všade inde v Amerike. Čo je podstatné, je len malý fliačik uprostred mesta. Tam je všetko dôležité, čo potrebujete vidieť.

Tam pocítite atmosféru Salt Lake City, mormonského Vatikánu, a pokiaľ máte oči otvorené, mesto i pochopíte. Na Temple square (Chrámovom námestí) je centrum mesta, ale tiež duchovné i "prevádzkové" centrum mormonskej cirkvi. Do chrámu Mormon Temple vás ale nepustia, tam môžu len príslušníci tejto cirkvi. Navštíviť ale môžete ústredie mormonskej cirkvi, na jeho streche je vybudovaná rozhľadňa.

 

Najopustenejšia Highway 50

Skrz-naskrz Nevadou môžete prejsť po diaľnici číslo 50. Highway 50, nazývaná tiež najopustenejšia diaľnica Ameriky, vás zavedie do mestečiek, ktoré pamätajú doby zlatej horúčky, a to hlavne Eureka a Austin. V tunajšej stanici Cold Springs naviac bývala stanica Pony Expressu, roku 1880 bola do mesta slávnostne zavedená železnica. Teraz ale počet stálych obyvateľov nepresiahne 350 a po niekdajšej sláve tu vlastne niet ani slychu.

 

Stometrové stromy v Redwoodu

Po prejazde Austinom je ten pravý čas sa z prostredia miest, alebo aspoň mestečiek, vrátiť do prírody. Nemiňte preto národné parky Lassen Volcanic a Redwood. Dominantou Lassen Volcanic je stále aktívna sopka Lassen Peak, alebo tiež Mount Lassen. Okrem toho je rezervácia plná bahenných sopiek a puklín s unikajúcim plynom.

Naproti tomu park Redwood na pobreží Pacifiku pripomína rozprávkový les sekvojí s velikánmi až 115 metrov. V srdci rezervácie zbadáte priamo elektrizujúce rozhranie pásu lesa, skál a oceánu.

 

Nenechajte si ujsť

 

 

  • Choteau Mestečko Choteau, ležiace asi 30 kilometrov východne od Skalistých hôr, je preslávené predovšetkým ako nálezisko pozostatkov dinosaurov. Paleontológovia sa schádzajú k Egg Mountain z celého sveta a stále pátrajú po zbytkoch kostier týchto pravekých jašterov.
  • Veľké soľné jazero V tomto obrovskom jazere by ste sa neutopili, ani keby ste chceli. Voda z neho nikam neodteká, a tak je naozaj pekne slaná. Na jeho soľných doskách sa naviac pravidelne stretávajú najrýchlejší jazdci sveta, ktorí sa tu na svojich prototypoch preháňajú až tisíckilometrovou rýchlosťou.
  • Jazero Crater Lake Voda horského plesa Crater Lake sa pýši farbou snáď najmodrejšieho atramentu, aký si dokážete predstaviť. Nachádza sa vo vnútri strmých stien kráteru vyhasnutej sopky Mazama. Má rozlohu 52 km2. Dosahuje maximálnej hĺbky 600 metrov, a to ho činí najhlbším jazerom USA.

 

Tipy na zájazdy do USA

Cestovná kancelária - ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku atď. vyberá z ponuky zájazdov pre dovolenka USA:

 

  • Mestá a príroda západu Šestnásťdenný okruh ponúka poznanie nádherných prírodných parkov, kaňonov a veľkomiest západnej časti USA. Navštívte San Francisko, Grand Canyon, LA, môžete sa nechať zviesť na vlne hazardu v Las Vegas.
  • Západ USA a Havaj Obdivujte prvú polovicu zájazdu, viac vrstevnatosť západnej Ameriky a zakončite pobyt relaxáciou na pláži Wikiki na Havaji.
  • Veľká cesta veľkou zemou Príležitosť ako pochopiť túto rôznorodú zem – ich mestá, prírodu a životný štýl. A tiež zistiť rozdiely medzi jednotlivými štátmi a oblasťami.

 

 

Zdroj/autor: Ondřej Moravec, ESO travel, reklamný článok (pozri aj Galériu)


 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 4. máj. 2024. Meniny má Florián.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa