Ako výhodne a rýchlo cestovať po USA

2010-10-13 18:00:00 |   |    | 

Cestu z Európy do USA má väčšina ľudí naplánovanú dlho dopredu, nemali by ste však zabudnúť premyslieť si tiež spôsob dopravy po samotných Štátoch. Veľkosť tejto krajiny totiž mnoho cestovateľov podcení a zbytočne potom na cestách strácajú čas...



V našom článku sa dozviete, aké sú spôsoby cestovania po USA, koľko stojí autobus a vlak na vybraných trasách, v ktorých oblastiach je hustá sieť verejnej dopravy a kde si naopak musíte požičať automobil, aké sú dopravné predpisy a podmienky vedenia auta v USA a mnoho ďalšieho.

 

Lietadlom ľahko a rýchlo

Letecká doprava býva najrýchlejším, najefektívnejším a niekedy tiež najlacnejším spôsobom dopravy po Štátoch. Niekoľkohodinový let Vám ušetrí trebárs i viacdennú jazdu autom či autobusom. Cena letenky závisí od toho, aké máte pri jej obstarávaní šťastie. Spiatočný let z východného na západné pobrežia kúpite približne za $450, ale niektoré internetové servery sprostredkovávajú predaj lacných leteniek za sumy od $100. Ak si chcete letenku kúpiť už na Slovensku, vo väčšine prípadov to musíte urobiť prostredníctvom špecializovanej cestovnej kancelárie (odkaz: www.exotika.sk), pretože vnútroštátne americké letecké spoločnosti nákup cez internet držiteľom slovenských kreditných kariet neumožňujú.

 

Lacné, zato nie príliš pohodlné autobusy

Autobusy nie sú v USA také pohodlné, ako by ste očakávali, ide však o najlacnejší spôsob dopravy na stredne dlhé vzdialenosti. Vo väčšine štátov majú husté pokrytie a jazdia pomerne často. Monopolným dopravcom je spoločnosť Greyhound (špeciálny lístok Ameripass stojí od $149 na týždeň až po $429 na dva mesiace), na niekoľkých trasách jej konkuruje Megabus - napríklad lístok medzi New Yorkom a Philadelphiou zoženiete v promo akcii za jeden dolár.

Z Philadelphie môžete pokračovať na juh do Washingtonu lacnými čínskymi autobusmi New Century. Spomínaný okruh spolu s návštevou Niagarských vodopádov možno absolvovať aj ako poznávací zájazd . Na Západe USA autobusy prevádzkuje spoločnosť Green Tortoise, avšak pri výpravách mimo hlavných ciest a do niektorých prírodných parkov budete musieť kombinovať spoje.


 

  • Praktické rady o cestovaní v Štátoch, kontakty na automobilové požičovne a rezervácie auta, predaj leteniek po USA, informácie o vlakových a autobusových spojoch a tipy na zaujímavé výlety ponúka stránka www.amerika.cz.  

 

Drahý vlakový komfort

Cestovanie vlakom po USA sa odporúča len železničným fanúšikom. Nie je najrýchlejšie, sieť nie je príliš hustá a lístky drahé. Osobné vlaky Amtrak jazdia spravidla len raz denne a nedostanete sa všade. Môžete využiť časové lístky USA Rail Pass, ktoré stoja od $190 na 15 dní a od $250 na 30 dní.


Po vlastnej osi autom

Úplne najjednoduchším spôsobom dopravy po Štátoch je vypožičanie si alebo kúpa automobilu. Na Západe, alebo i na Floride je mnoho národných parkov a prírodných zaujímavostí, kam sa nedostanete inak než autom. Ak si ho chcete požičať, musíte byť starší ako 21 rokov, vlastniť kreditnú kartu a medzinárodný vodičský preukaz. Objednať si všetko môžete i vopred u českej pobočky niektorej z amerických požičovní automobilov alebo na internete (napríklad na stránkach www.amerika.cz (odkaz www.amerika.cz/pronajem-vozu/).

Cenovo vyjde prenájom osobného auta strednej kategórie pre štyroch ľudí $300-400 týždenne, menšie autá stoja $200-260. Ak budete chcieť havarijné poistenie, počítajte s ďalšími $18-20 na deň. V prípade, že plánujete zostať v USA dlhšiu dobu, pouvažujte o kúpe vlastného automobilu, dlhodobý prenájom je totiž pridrahý. Ojazdené, desať až pätnásť rokov staré auto zoženiete do tisíc dolárov.

 

Prísne dopravné predpisy

Pri šoférovaní v USA si dajte pozor predovšetkým na dodržiavanie rýchlosti, jej prekročenie býva nemilosrdne potrestané. Obvyklá povolená rýchlosť je 65 míľ za hodinu (104 km/hod), ale nie je vo všetkých štátoch rovnaká. Na diaľniciach sa jazdí v rozmedzí 70 a 80 míľ za hodinu. Radšej sa vyhnite i alkoholu, i keď v niektorých štátoch sa určité promile v krvi za volantom toleruje. Najčastejšou príčinou pokút býva parkovanie. Nezabudnite preto vždy nájsť parkovacie hodiny, s výnimkou soboty, nedele a pracovných dní večer.

 

Iné alternatívy: MHD, taxi, bicykel

Pre jazdu po mestách je vzhľadom k hustej premávke výhodnejšie využiť miestne hromadné prostriedky. V metropolách ako sú New York, Washington, Boston, alebo Chicago funguje metro na veľmi dobrej úrovni, inde sa naopak príliš neodporúča Los Angeles . V takých prípadoch si vezmite taxi, mimo mesta pouvažujte o vypožičaní si bicykla. Mnohokrát narazíte na cyklistické chodníky, napríklad v rezervácii Everglades, kde však za vypožičanie si staršieho bicykla zaplatíte $7/hod. Ak máte so sebou vlastný, môžete využiť prepravu autobusmi Greyhound, ktorých vodiči bicykel uložený v škatuli naložia a odvezú kamkoľvek za $15. Absolvovať môžete i cyklotúry spojené s kempingom, ktoré organizuje napríklad Adventure Cycling Association.


 

Tipy na cestu do USA

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, Dominikánsku republiku atď., vyberá z ponuky zájazdov pre dovolenka USA :

 

  • To najlepšie v USA Unikátny program ESO travel, ktorý spája turistické šlágre východu USA s ohurujúcou nádherou národných parkov juhozápadu krajiny.
  • Mestá a príroda východu USA  Nesmierne obľúbená trasa pokrývajúca severovýchod USA, legendárne Niagarské vodopády a mnoho miest, ktoré zohrali zásadnú rolu v dejinách krajiny.
  • Mestá a príroda Západu  Spoznajte ikony Ameriky: San Francisco, Los Angeles, Las Vegas. Pridajte Grand Canyon a ďalšie skvosty prírody amerického juhozápadu.

 

Zdroj/autor: Mirka Reifová, ESO travel, reklamný článok (pozri aj Galériu)

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
2.5/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 4. máj. 2024. Meniny má Florián.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa