Coco Beach na Filipínach: dovolenka v raji, kde žijú lovci lebiek

2013-06-01 14:00:00 |   |    | 

Hory na filipínskych ostrovoch sú iné než tie u nás - namiesto smrekových monokultúr tu vládne ryža. Ryžové políčka sa zarezávajú do zelených svahov, kde v domčekoch so slamenými strechami žijú divoké kmene. Táto idyla je však pomerne čerstvá záležitosť - ešte nedávno sa tu na koloch plotov sušili zvieracie i ľudské lebky obávaných lovcov lebiek.



Na ostrove Mindoro na Filipínach, piatom najväčšom ostrove z neuveriteľných 7 107 ostrovčekov, žije kmeň Mangyanov. K ich dedinám v horách nevedú žiadne cesty, bez sprievodcu sa rozhodne stratíte, a pokiaľ sa dostanete do mangyanskej osady, nebudú z vás mať radosť. Kmeň Mangyanov žije tradičným spôsobom života a západnej civilizácii neverí.

 

Autentické stretnutie s horskými kmeňmi

Cestovné kancelárie vás určite budú lákať na autentické stretnutie s horskými kmeňmi, ale pôjde zrejme len o tie „skrotené“, ktoré sa rozhodli obliekať svoje tradičné kroje a za peniaze predvádzať svoje posvätné rituály turistom. Ozajstnú kultúru filipínskych kmeňov preto hľadajte inde - vydajte sa so spoľahlivým sprievodcom do hôr.

 

  • Tajomní lovci lebiek z Filipín

Ifugao - horský kmeň bol donedávna známy ako „lovci lebiek“. V dedinkách v ryžových poliach sa pozdĺž domčekov na nôžkach sušili zvieracie lebky i lebky ľudských nepriateľov. Dnes sa kmeň Ifugao začína orientovať na turistov, stále tu však platí krvná pomsta alebo rodové právo.

Sprievodcu budete potrebovať i v najznámejšej oblasti ryžových polí - Banaue. Tisíce terás sa pre neznalého turistu stanú dokonalým bludiskom a krásne výhľady mu orientáciu neuľahčia, pretože ryžové políčka, z ktorých sú niektoré vraj 2 tisíc rokov staré, sú tu naozaj všade.

 

Mindoro - všetky druhy koralov na jednom mieste

Vráťme sa ale na ostrov Mindoro, na ktorý sa cestuje autom z Manily asi 2 hodiny a ktorý ukrýva unikátny podmorský raj. Ak využijete ponuky niektorej z mnohých potápačských škôl a ponoríte sa pod azúrovú hladinu, uvidíte dokonalú súhru farieb a tvarov: v moriach okolo ostrova Mindoro sa nachádza 488 z 500 dosiaľ známych druhov koralov.

 

  • Podivné rituály filipínskych kmeňov

Jeden filipínsky kmeň z ostrova Luzon mŕtvych nepochováva - posadí ich na stoličku a každý večer im hrajú veselé scénky z ich spoločného života.

 

Nie je to zďaleka to jediné, čo pod morom uvidíte - môžete doplávať k Shark Cave a pozorovať žraloky, vydať sa k trom potopeným vrakom lodí alebo sa osviežiť v jednom z plávajúcich barov. Tie najkrajšie pláže ostrova nájdete vraj v letovisku Puerta Galera, oveľa príjemnejšie prostredie však ponúka pokojné letovisko Coco Beach.

 

Sen o drevenom bungalove v kokosovom háji

Panenské pláže s bielym pieskom, azúrové more a minimum turistov. Keď k tomu ešte pripočítate divoké horské rieky a kokosové háje, stále si predstavíte len zlomok celej tej nádhery, nachádzajúcej sa všade navôkol. Priamo na pláži s koralovým pieskom tu stojí unikátny Coco Beach Resort ekoresort, využívajúci pre svoje fungovanie maximum prírodných zdrojov. Bývanie je tu veľmi pôvabné - drevené bungalovy v palmovom háji na pláži ctia tradície filipínskej architektúry.

Hoci bude ťažké túto nádhernú pláž opustiť, mali by ste rozhodne navštíviť niektorý z okolitých koralových ostrovčekov, tunajšie krásne vodopády alebo živú dedinu Sabang, ležiacu asi 3 kilometre od pláže. O histórii ostrova sa viac dozviete v Národnom múzeu v Manile - napríklad to, že ostrov Mindoro obchodoval so starou Čínou, predával perly, včelí vosk, tropickú rastlinu betel alebo korytnačie panciere.

 

 

Reklamný odkaz Tipy na pobytové zájazdy na Filipíny

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky zájazdov na Filipíny:

 

  • Coco Beach - divoké pláže: Odíďte na dovolenku tam, kde more ukrýva 488 druhov koralov a kde žijú divoké horské kmene. Coco Beach je plážový raj na ostrove divov.
  • Bohol - potápačský raj: Doprajte si luxusnú dovolenku na ostrove, kde môžete okrem božských pláží a podmorského života obdivovať i unikátne čokoládové hory.
  • Boracay - najobľúbenejšie letovisko: Ostrov Boracay je synonymom dovolenky v pravom tropickom raji. Hebký koralový piesok, kokosové palmy a tyrkysovo priezračné more.

 

Zdroj/autor: Viola Kratochvílová, Tomáš Cikán, ESO travel, reklamný článok, drom

 

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 19. máj. 2024. Meniny má Gertrúda.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa