Oslnivá Srí Lanka

2013-06-19 10:00:00 |   |    | 

SRÍ LANKA - Priľahlý ostrov v tvare kvapky na juhu Indie, v minulosti známy ako Cejlón, je dnes vyhľadávaným rajom pre dovolenkárov. Ak chcete zažiť niečo exotické a pritom nasávať esenciu rozličných kultúr a neobyčajných miest, vydajte sa na Srí Lanku.



Srí Lanku charakterizujú tropické lesy, čisté pláže a kokosové orechy a navyše usmievaví obyvatelia. No nie nadarmo ostrov nazývajú aj „perla Indického oceánu“. Pestrá história tejto krajiny je zdokumentovaná až 3 tisíc rokov dozadu. Je tiež domovom viacerých náboženstiev, najbohatšie je v tomto smere budhistické dedičstvo. Nájdeme tu viacero budhistických chrámov a škôl. Starý figový strom Jaya Sri Maha Bodhiv Arunadhapure je považovaný za najjužnejšiu vetvu stromu, pod ktorým Buddha dosiahol osvietenie.

Ostrov ovplýva miestami, ktoré volajú po návšteve. V jaskyniach Balangoda sa našli pozostatky anatomicky moderného človeka, siahajúce do čias paleolitu. Srí Lanka je tiež prvou krajinou v Ázii, ktorá mala ženskú vládkyňu. Princezná Anula tu vládla v rokoch 47-42 pred Kristom.

V rámci prehliadky historicky dôležitých miest netreba vynechať ani „pevnosť na nebi“ - Sigiriyu a starobylé kamenné mesto Polonnaruwa. Obývané, no aj tak staré mesto Galle sa nachádza celkom na juhu ostrova, na samostatnom výbežku s piesočnými plážami. Medzi krajšie pláže však patrí Nilaveli blízko Trincomalee či Argum Bay na surfovanie.

Prejsť všetky miestne pamiatky, zákutia prírody, vychutnať si naplno more či zažiť aspoň jeden z tunajších festivalov dá určite zabrať, preto je potrebné vopred si naplánovať program a určiť si priority. Najvhodnejšie je naplánovať dovolenku od decembra do marca a vyhnúť sa obdobiu monzúnov v lete.

Ostrov je zreteľne viditeľný aj z vesmíru a vzhľadom na koncentrovanosť turisticky zaujímavých miest, vyplývajúcich z histórie, a prírodných krás nie je ťažké uveriť tomu, že tu nájdeme nespočetne veľa spôsobov trávenia dovolenkového času. Výber zostáva len na vás.

 

Zdroj/autor: wikipedia, tripadvisor.com, Miroslava Vajsová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.0/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 6. máj. 2024. Meniny má Hermína.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa