Zlatá pagoda v Mjanmarsku: pokrývajú ju desiatky kilogramov zlata a tisíce diamantov

2013-12-27 14:00:00 |   |    | 

MJANMARSKO - Tisíce diamantov, rubínov a zlata vraj viac, než ho obsahujú zlaté rezervy v britských bankách. Pagoda Shwedagon je najslávnejšou a najposvätnejšou stavbou Mjanmarska. Pri jej návšteve však musíte dodržiavať určité pravidlá - napríklad pred vstupom na „nádvorie“ si vyzuť obuv - a obrniť sa proti desiatkam predavačov suvenírov.



Rangún, alebo ak chcete Yangon, je päťmiliónová metropola, ktorá bola do roku 2005 hlavným mestom Mjanmarska. A hoci by veľkosťou zatienil mnohé svetové metropoly, jeho vzhľad akoby zamrzol niekedy v polovici minulého storočia - človek tu nájde len minimum moderných vysokých stavieb.

Zlatú pagodu Shwedagon (v češtine sa môžeme stretnúť aj s označením Šweitigoumská pagoda) je aj vďaka absencii výškových budov vidieť z veľkej diaľky. A keď ju večer osvieti zapadajúce slnko, niet pochýb o tom, ktorá stavba je pre päťmiliónovú metropolu Rangún tou hlavnou dominantou.

 

Takmer sto metrov zlatej krásy

S jej stavbou sa začalo už v šiestom storočí pred naším letopočtom. Trvalo však ďalšie stovky rokov, než dosiahla súčasnú, takmer stometrovú výšku. Niekoľkokrát ju tiež silne poškodilo zemetrasenie - v 30. rokoch 20. storočia preto muselo prísť k jej veľkej rekonštrukcii.

 

  • Obrovský ležiaci Buddha

Pokiaľ sa vydáte do Rangúnu k Zlatej pagode, nevynechajte ani návštevu obrovského ležiaceho Buddhu. V súčasnej podobe tu leží od roku 1966, na dĺžku meria 65 metrov a vyzerá naozaj kolosálne. Nenájdete ho však v žiadnom chráme, je ukrytý pod obyčajným plechovým prístreškom a lemuje ho množstvo obchodíkov, kde si môžete nakúpiť suveníry.

Pagoda, ktorá stojí na kopci Singuttara pri Kráľovskom jazere, je pre Barmčanov miestom, kde sa schádzali a i dnes schádzajú vo chvíľach, kedy chcú spoločne vyjadriť radosť, prípadne smútok, alebo rozhorčenie. V roku 1988, po protestoch proti vojenskému režimu, vládnuca vojenská junta dokonca zhromažďovanie pri pagode zakázala. A opäť ho povolila až na jar v roku 2012, po vyše 24 rokoch.

Od marca 2012 je teda najlepšie vyraziť k pagode podvečer, počkať si na západ slnka, v ktorom je pagoda asi najkrajšia z celého dňa, potom si pagodu prezrieť v žiare reflektorov a hlavne - nasať atmosféru, ktorá v bezprostrednom okolí pagody podvečer býva. Prepletať sa medzi Barmčanmi, dať si nejaké drobné jedlo v niektorom zo stánkov a počúvať miestnu hudbu.

 

Prehliadku absolvujú turisti vyzutí

Na klasickú prehliadku je však samozrejme lepšie vyraziť počas dňa. Papieroví sprievodcovia odporúčajú vymedziť si na prehliadku Zlatej pagody minimálne dve hodiny - samotná stavba je síce vyplnená, nie je dutá a nedá sa ísť dovnútra - na nádvorí, na ktorom stojí, sú však desiatky menších, ale nemenej pôsobivých chrámov.

Pred vstupom na nádvorie sa však musia turisti vyzuť - vstúpiť v topánkach na plošinu, na ktorej pagoda stojí, sa považuje za hrubý prečin. Mimochodom - pre mnohých je zážitkom i samotný výstup na plošinu cez jedno zo štyroch krytých schodíšť. Tie totiž lemujú pitoreskné stánky s tematickými suvenírmi, ktoré sa miestni predavači snažia človeku za každú cenu predať.

 

Tisíce drahokamov na špičke

Pri pohľade na žiariaci povrch pagody sa turisti často pýtajú: „A je pagoda skutočne zlatá?“ A odpoveď? Áno, je. Celú stavbu, ktorá má tehlový základ, pokrývajú plátky zlata, často v niekoľkých vrstvách. Vraj na ne prispievalo obyvateľstvo celého Mjanmarska a kráľovná Shin Sawbu v 15. storočí dokonca prispela množstvom zlata, ktoré zodpovedalo jej hmotnosti. Na samom špici pagody sedí diamantový púčik - diamantov je na ňom asi 5 500, rubínov je zhruba polovica.

A množstvo zlata na pagode stále rastie - ako k najposvätnejšiemu budhistickému miestu v Mjanmarsku k nej mieria nielen turisti, ale i stovky pútnikov. A tí, pokiaľ môžu, prinášajú ďalšie tenké plátky zlata.

 

Reklamný odkaz

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a Strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky pobytových zájazdov:

 

  • Do Barmy k moru!: Vydajte sa do Mjanmarska, bývalej Barmy, k moru na plážovú dovolenku korenenú poriadnou dávkou exotiky. Výber z niekoľkých luxusných hotelov a možnosť vydať sa na výlet k Zlatej pagode v Rangúne.
  • Bangkok + Pattaya: Spoznajte stovky chrámov v thajskom Bangkoku a potom relaxujte na plážach svetoznámeho letoviska Pattaya. Ideálna kombinácia poznávania a následného odpočinku. Lietame počas celej jesene i zimy.
  • Na pláže Vietnamu!: Letovisko Nha Trang leží v oblasti nazývanej vietnamské Stredomorie a ponúka kompletné zázemie pre strávenie luxusnej dovolenky pri mori. Ide o najznámejšie a najlepšie pláže Vietnamu! Pokojnejšie než tie v Thajsku.

 

Zdroj/autor: Lucie Štěrbová, Tomáš Cikán, ESO travel, reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 6. máj. 2024. Meniny má Hermína.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa