Ostrov Čedžu: To sú lávové chodby, vulkány a tajomní mužíci z lávového kameňa

2014-04-01 16:00:00 |   |    | 

JUŽNÁ KÓREA - Kedysi sa nimi valila láva, dnes sú to davy turistov. Lávové jaskyne a chodby na juhokórejskom ostrove Čedžu sú novým turistickým ťahákom. Od novembra 2011 totiž Čedžu patrí medzi sedem prírodných divov sveta - a zo zabudnutého ostrova, kam jazdili len Kórejci a Japonci, je razom svetová atrakcia.



Ulice rovnomenného hlavného mesta boli  11. novembra 2011 plné a všetci miestni obyvatelia napäto sledovali prenos vyhlásenia nových siedmich prírodných divov sveta. Keď sa medzi nimi objavil aj ich domov, prepukli oslavy. Miestne úrady odhadujú, že počet turistov od tej doby vzrástol o 75 percent - čo sú stovky miliónov do vreciek a pokladní miestnych obyvateľov.

 

Havaj v Južnej Kórei?

Niektorí cestovatelia tvrdia, že im Čedžu silne pripomína Havajské ostrovy. A vlastne niet divu - rovnako ako Havaj je i Čedžu vulkanického pôvodu, rovnako ako na Havaji sa na niektorých miestach od hladiny mora ostro zdvíhajú svahy porastené bujnou zeleňou. A tiež sú tu desiatky nádherných pláží, kde je možné stráviť tradičnú plážovú dovolenku.

 

  • Ostrov Čedžu v kocke

Ostrov Čedžu (alebo tiež Jeju) je najväčším juhokórejským ostrovom. Leží asi 130 kilometrov od južného pobrežia Južnej Kórey a má zhruba pol milióna stálych obyvateľov. Centrom ostrova Čedžu je rovnomenné hlavné mesto. Od roku 2007 je na Zozname svetového dedičstva UNESCO, v novembri 2011 ho zaradili medzi sedem prírodných divov sveta. V oboch prípadoch pre unikátnu prírodu pretvorenú vulkanickou činnosťou.

Jednou z najkrajších je vraj pláž Čungmun na južnom pobreží. Podľa sprievodcu však neurobíte chybu výberom akejkoľvek pláže na juhu a juhozápade ostrova. Piesok je obvykle žltý a veľmi jemný, množstvo turistov je primerané a väčšina ich je z Japonska alebo priamo z Južnej Kórey. Ceny sú priaznivé. „A pokiaľ vám budú miestne ženy ponúkať čerstvo uvarené alebo upečené mušle, vôbec neváhajte,“ radia sprievodcovia. „Čerstvejšie morské plody totiž nikde inde neobjavíte.“

 

Vyrobené vulkánmi

Hlavne vďaka plážam a veľmi slušnému turistickému servisu je Čedžu najobľúbenejšou destináciou pre medové týždne juhokórejských párov. Ale ani pláže, ani hotely mu miesto na zozname prírodných divov sveta nevyniesli. To, čo robí ostrov Čedžu takým unikátnym, je práve vulkanickou činnosťou pretvorený reliéf.

 

  • Mlčiaci strážcovia ostrova - Tolharubangovia

Sú poznávacím znamením ostrova Čedžu - do lávových kameňov tesaní mužíci Tolharubangovia. Nie je presne známe, kedy vznikli a kto ich začal tvoriť. Dnes sú ich však na Čedžu stovky. Chránia vstupy do dedín, jednotlivé domčeky, chrámy, svätyne a turisti si ich zmenšeniny samozrejme radi kupujú ako suvenír typický práve pre Čedžu.

 

Dominantou ostrova je sopka Hallasan, ktorá je zároveň so svojimi 1 950 metrami nad morom i najvyšším bodom celej Južnej Kórey. Posledný veľký výbuch prebehol vraj v roku 1007 (niektoré zdroje hovoria o ešte jednom menšom výbuchu zhruba pred osemsto rokmi) a jeho pozostatkom sú dodnes miesta, ktoré pokrýva stuhnutá láva.

 

Na vrchol sopky, do vnútra ostrova

Cestou na vrchol Hallasanu človek prejde tromi vegetačnými pásmami, vo výške 800 metrov nad morom prekročí pomyselnú hranicu národného parku, ktorý tu začína, a poriadne sa zapotí. Odmenou mu je pohľad na ohromný kráter pokrytý zeleňou a s jazierkom uprostred. V okolí hlavného vulkánu je tiež ďalších 360 malých postranných kráterov - do mnohých sa dá dokonca vstúpiť.

Okrem cesty na vrchol sopky Hallasan a prieskumu rovnomenného národného parku sú obľúbeným miestom výletov i niektoré z mnohých tunajších vodopádov. Jedným z najnavštevovanejších je Čondžion - cesta k nemu pripomína skôr účasť v sprievode než príjemnú prechádzku krásnou prírodou - toľko je všade turistov prevažne z Japonska - cieľ pešieho výletu sa však vyplatí navštíviť. A tí, ktorí sa rozhodnú požičať si auto a vydať sa na prieskum vnútra ostrova, by nemali vynechať niektoré z dediniek, ktorých vstupy chránia tajomní mužíci z lávového kameňa.

 

Reklamný odkaz

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky poznávacích zájazdov:

 

  • Okruh po Južnej Kórei: Unikátna cesta po krajine, ponúkajúca pestrofarebné folklórne bohatstvo, nádherné národné parky, ale i diela spojené s kórejskou minulosťou. Osem dní plných poznávania a zážitkov na celý život!
  • Japonsko a Južná Kórea: Dva týždne na ďalekom východe. Vydajte sa za kultúrou, ktorá je taká odlišná od našej. Soul, Kjóto, Osaka, Tokio, Jokohama. Veľké putovanie po mestách i prírodných skvostoch.
  • Severná Kórea: Pripomeňme si doby kolektívneho skandovania, vystrojených monumentov i snahy nevyčnievať z tvaru. Zájazd do krajiny, kam sa cestuje predovšetkým pre jej súčasnosť.

 

Zdroj/autor: Lucie Štěrbová, Tomáš Cikán, ESO travel, reklamný článok, drom

 

 

 

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa