Liptovská Mara je oproti priehrade Tri Rokliny nič – V Číne vysťahovali 1,3 milióna ľudí

2014-12-18 08:00:00 |   |    | 

Priehrada Tri Rokliny v Číne je najväčšou vodnou stavbou svojho druhu na svete. Jej výstavba vyvolala mnohé kontroverzie, no vláda si presadila svoje a okrem toho, že elektráreň produkuje obrovské množstvo energie, tak jej význam je obrovský aj pre turizmus. Mesto Yichang, ktoré je neďaleko od priehrady sa tak dostalo na mapu cestovateľov, aj keď zväčša čínskych.



 

Čínsky turisti milujú slovíčka „naj“. Či už najväčšie, najstaršie, najnovšie, najširšie, jednoducho slovíčko naj, aj keď to nemusí byť pravda, vyťahuje z peňaženky peniaze a čím vyššie vstupné, tým je duša čínskeho cestovateľa šťastnejšia. To však neplatí pre priehradu Tri Rokliny, pretože tá je už dva mesiace pre miestnych ľudí zadarmo. Cudzinci platia vstup okolo 13 eur na osobu aj naďalej.

Výstavba priehrady bola dokončená v roku 2008, no plány na jej vybudovanie sa riešili takmer sto rokov. Tie úplne prvé vypracoval republikový prezident Sun Yat-sen. Neskôr výstavbu zvažoval Kuomintang, japonské armádne velenie, ale aj americký vedec John L. Savage. Následne sa k projektu pozitívne postavil aj Mao Zedong, no ekonomické problémy krajiny neumožnili realizáciu tak obrovského projektu. Nakoniec prišlo ku schváleniu projektu v roku 1992, pričom výstavba sa začala o dva roky neskôr a mala predstavovať ukážku technickej zručnosti, ekonomickej a hlavne organizačnej potencie Čínskej Ľudovej Republiky.

Nasledovala okamžitá reakcia domácej, ale aj medzinárodnej scény, ktorá upozorňovala na problémy, ktoré budú sprevádzať výstavbu tak obrovského projektu. Problémy boli predovšetkým environmentálneho, historickéhomigračného charakteru. Bolo totižto presťahovaných viac ako milión obyvateľov, stovky dedín a historických objektov boli zaplavené a krajina zmenila svoj ráz, pričom obrovské obavy vyvolali zosuvy pôdy, ktoré stáli ľudské životy a spôsobili ďalšie presuny ľudí. Väčšina z nich skončila v Čchung-čchingu  (Chongqing), v súčasnosti vraj najväčšom meste sveta, pričom problém do budúcnosti predstavovala zmena spôsobu života, pretože vytrhla ľudí z ich tradičných činností ako napríklad farmárčenia.

Práve Čchung-čching (Chongqing) predstavuje štartovací bod k prvej ceste, ako sa dostať k priehrade Tri Rokliny. Nie je to však lacná záležitosť a bude vás stáť aj veľa času, no veľká väčšina čínskych turistov ju obľubuje. Sú to výletné plavby po rieke Jang-c’-ťiang, ktoré trvajú okolo štyroch dní. Vraj sú tieto plavby skvelé v tom, že si môžete vychutnať nádherné výhľady na okolie rieky, pričom loď zastavuje v niektorých lokalitách na krátke výlety. Každá loď po tom čo prejde Tromi Roklinami určite zastaví aj v I-čchangu (Yichangu), pričom veľká väčšina z nich pokračuje ďalej po prúde rieky do Wu-chanu a ďalej.

Práve z I-čchang, ktorého populácia je okolo štyroch miliónov obyvateľov, je asi najlepším bodom ako sa dostať k priehrade, pretože je vzdialená len 45 minút jazdy autobusom, čo je v Číne považované za smiešnu záležitosť (v Čchung-čching som išiel dve hodiny len metrom). Mesto okrem tejto priehrady, nemá toho veľa čo ponúknuť, zato môžete vidieť jedno z typických čínskych miest, také ako každé ďalšie po celej krajine. Historické budovy sú zbúrané a nové postavené, vyzerá to tu ako kdekoľvek inde v Číne. Sú tu obchodné centrá, výborná infraštruktúra a kuchyňa má ešte stále prvky sičuánskej stravy, a teda veľmi pikantnú chuť. Určite stojí za to sa prejsť po meste, pozrieť sa na nábrežie kde sa chytajú ryby, alebo si spraviť malú túru na okolité kopčeky z ktorých sa vám naskytne zaujímavý výhľad. No mali by ste sa poponáhľať pretože tam panuje čulý pracovný ruch, čo znamená, že sa tam stavia ďalší zábavný park pre turistov s vysokým vstupným a atrakciami, ktoré nemajú nič spoločné s miestom, kultúrou a ani históriou.

Mimochodom ani nemyslite na to, že by ste mali šancu dostať sa na priehradu počas národných prázdnin, pretože počas nášho pokusu sme na autobusovej zastávke boli oboznámení so stavom, že na priehrade je už okolo osem tisíc ľudí a asi päťsto metrov dlhý rad na autobus taktiež nebol veľmi lákavý. Ak teda chcete navštíviť túto megastavbu, tak by ste si mali vopred naplánovať svoju cestu, pretože počas niektorých dní sa tam jednoducho nedostanete. Ide takmer o všetky dni, kedy sú v Číne dni pracovného voľna, či už počas národných prázdnin, alebo oslavy čínskeho nového roka. Po tieto dni sa však nedostanete nielen na priehradu Tri Rokliny, ale aj na všetky ostatné pamiatky, atrakcie, či čokoľvek čo súvisí s turizmom v Číne. My sme boli trochu naivní, pretože sme si mysleli, že ak si ráno privstaneme, tak máme šancu, no na toto sme skutočne neboli pripravení.

Priehrada Tri Rokliny pravdepodobne stojí za návštevu, ak máte radi megalomanské stavby, projekty storočia, no my sme nemali to šťastie sa tam dostať. Napokon sme sa museli zmieriť iba s informáciami od miestnych ľudí, ktorí sú radi, že tu priehrada je, pretože okrem elektriny a ochrany pred povodňami, majú aspoň zopár turistov navyše, ktorí prinášajú financie.

Autor: Genie

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Genie

Hodnotenie článku:
4.8/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 17. máj. 2024. Meniny má Gizela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa