Omamné svetlá a stavby budúcnosti: Prejdite sa s nami jagavým Singapurom

2015-06-24 08:00:00 |   |    | 

Malý mestský štát Singapur pripomína zázrak tretieho tisícročia. Stretávajú sa tu ľudia všetkých národností či náboženstiev, spoločne fungujú a „Mesto leva“, ako znie preklad jeho názvu, neustále fascinuje svet svojimi futuristickými architektonickými dielami. Singapur je ako skladačka zložená z viacerých svetov.



 

Mágia nočného Singapuru

 

To, že je Singapur iný ako zvyšok Ázie si človek uvedomí ešte predtým, než jeho noha skutočne vkročí do jeho ulíc. Prvý kontakt so Singapurom prichádza už na pozemnej hranici medzi Malajziou a mestským štátom, kedy na stenách visia rôzne upozornenia čo je možné a čo naopak nie je možné do krajiny doviesť. Nateraz musíme zabudnúť na ovocie, zeleninu, žuvačky, alkohol a kto fajčí, ten si smie vziať so sebou len jednu jedinú otvorenú škatuľku cigariet. Zákonov a obmedzení má Singapur viac než dosť, ale na druhej strane, ak by tu neboli, nevládol by tu poriadokčistota. Najkrajšie je prísť do Singapuru večer. Celý žiari, akoby chcel spievať pieseň o nesmrteľnosti a jeho mrakodrapy sa ťahajú ku hviezdami. Aj cez deň je zaujímavý, no večer mu dodáva pozlátko luxusu a svetlá z neho robia jagavý klenot. Rieka Singapur sa stáča a preteká mestom a bola to ona, o ktorej sa hovorilo ako o hlavnej tepne mesta. Veď koniec koncov už pred desaťročiami sem prichádzali lode naplnené exotickým tovarom.

Mágia nočného Singapuru je natoľko príťažlivá, že aj pre nás je to vždy miesto, ktoré si ideme vychutnať hneď ako sa v Singapure ocitneme. V malej zátoke Clarke Quay kotví niekoľko drevených lodí ovešaných červenými čínskymi lampiónmi ponúkajúcich vyhliadkovú plavbu. Loďka sa kľukatí záhybmi rieky a človek nevie kam sa skôr pozrieť. Všetko naokolo je odrazu akési vysoké a monumentálne. Iba nábrežie Boat Quay je posiate nízkymi domčekmi odkiaľ sa ozýva hudba a vedľa seba tu stoja desiatky reštaurácii.

Najzaujímavejšie pohľady prídu o pár minút neskôr, kedy sa loďka ocitne v zálive Marina. Toto je ten pravý Singapur! Na jednej strane na brehu vyrástlo niekoľko mrakodrapov pripomínajúcich, že medzi nimi tlčie finančné centrum bohatého Singapuru a na strane druhej sa dvíhajú tri tajomné veže spojené obrovským bazénom postaveným na samotnej streche. Naozaj to postavili ľudia? Tri veže nie sú ničím iným než slávnym hotelom Marina Bay Sands, ktorý svojim luxusom a povesťou strčí do vrecka aj dubajský symbol Burj al-Arab.

Svetlá sa ligocú na hladine zálivu, loďky sa premávajú sem a tam a zo strechy hotela sa predvádza známa laserová show vrhajúca svoje lúče na okolité stavby. Lesk nočného Singapuru pripomína mesto, ktoré nikdy nespí.

 

Hotel Marina Bay Sands - pamiatka číslo jeden

 

Symbolom luxusu sa v Singapure stal hotel Marina Bay Sands stojaci na okraji maríny, ktorú vytvorila rieka Singapur. Hotel tak pevne zrástol so Singapurom, že dnes je na každej brožúrke, v každej knihe či pohľadnici. Hotel nemá ešte ani päť rokov, no už si získal desaťtisíce duší. Kým v iných mestách ľudia hľadajú pamiatky do ktorých by sa mohli zatúlať, Singapur je aj v tomto iný a preto je práve Marina Bay Sands pamiatkou číslo jeden. Futuristické okolie doplnené o niekoľkoposchodové nákupné centrum prekypujúce luxusom dopĺňajú podzemné ulice, kasíno, kilometre eskalátorov a človek ani nevie ako sa ocitne v obrovitánskom prázdnom priestore strednej z veží. Kto sem zavíta a nestrávi tu noc, toho priťahuje najmä atmosféra miesta a strecha budovy s neskutočným panoramatickým výhľadom na srdce Singapuru.

Vystúpime z výťahu a nikto nechce veriť vlastným očiam. Desiatky mrakodrapov sa predbiehajú, ktorý z nich sa postaví na špičky, aby prebehol svojho suseda. Vyhliadka leží vo výške takmer 190 m a ľudia sa odtiaľto javia len ako malé čierne bodky kráčajúce nábrežím a strácajúce sa v tieni budov.

Singapur má svoje čaro. Najmä, ak tu človek zostane pri západe slnka a počká, kým sa budovy rozsvietia. Na jednej strane hotela pulzuje mesto a pre druhú je typický pokoj obrovitánskych záhrad, ktoré pomaly, ale isto prechádzajú do mora. Na ňom odpočívajú desiatky, ak nie stovky lodí. Koniec koncov Singapur patrí spoločne s holandským Rotterdamom a čínskym Šanghajom k trojici najvýznamnejších prístavov sveta. Aby Singapur zdôraznil to, že je symbolom tretieho tisícročia, tak mnohé stromy v záhrade sú umelé, kovové a s večerom ožívajú. Neďaleko morského brehu sa stáča cesta, ktorou uháňajú formule, keď sa tu konajú preteky prestížneho šampionátu a nad ním sa pomaly točí koleso Singapore Flyer, najvyššie ruské koleso sveta. Skutočným ťahákom hotela je však bazén Infinity Pool. Najvyššie položený bazén sveta, ktorý sa udomácnil na streche a spája všetky tri veže. Je navrhnutý tak, aby mal človek predstavu o tom, že bazén nekončí, ale padá zo strechy do mesta. Úžasné spojenie predstavivosti a fantázie. Presne ako celý Singapur.

 

Sir Raffles sa stal „otcom Singapuru“

 

Centrum Singapuru je oku lahodiace, moderné, čisté a upravené. Aj tu však nájdeme stopy minulosti, ktoré celý štát formovali. Nábrežie rieky ponúka zelený park a chodníky, ktoré sa každé ráno zaplnia bežcami. Mnohí si idú zabehať ešte pred tým, než pôjdu do práce, pretože keď tam skončia, na mesto už padne tma. Nábrežie patrí aj malému námestiu ozdobenému sochou britského štátnika Sira Thomasa Rafflesa. V mene Východoindickej spoločnosti sa plavil vodami v okolí Indonézie či Malajzie a v roku 1819 zastavil so svojou loďou priamo tu a do zeme vtlačil prvé britské kroky. Sir Raffles sa rázom stal „otcom Singapuru“ a netrval dlho, kým tento strategický kus zeme prešiel pod správu britskej koruny. Tu sa začala písať história miništátu, ktorý o pár rokov oslávi svoju dve storočnicu.

Snehobiela socha nehľadí na rieku či moderné budovy, ale pozerá sa na srdce starého, historického Singapuru. V parku sedí niekoľko rodín, ale aj biznismeni navlečení v oblekoch. Hotel Raffles, ktorý nesie meno zakladateľa mesta je koloniálnou perlou Singapuru a za jeho založením stoja dvaja Arméni z Perzie, ktorí v 1887 prišli do Singapuru a postavili hotel o ktorom vtedy azda ani oni sami netušili, že sa stane najslávnejším hotelom regiónu. Viktoriánska fasáda víta otvorenými dverami a vnútri to pripomína oázu pokoja. Objavia sa tu malé nádvoria, reštaurácia, luxusné obchody, ale aj slávny bar, kde dostať najlepší koktejl celého mesta. Bolo to tu, kde vznikol legendárny nápoj zvaný Sling v ktorom pomiešali gin, čerešňové brandy, grenadinu s ananásovým džúsom a najcharakteristickejší nápoj celého Singapuru bol na svete. Vojdeme do koloniálneho sveta a sme z neho tak nadšení, že nás atmosféra strhne a o chvíľku sedíme na nádvorí s tradičným slingom v ruke. Cestovanie nie je len o presúvaní, ale aj o takýchto zážitkoch.

 

Biely lev Merlion

 

Okraj nábrežia neďaleko starobylého hotela Fullerton zaplnili ľudia. Toto miesto patrí azda k najživším miestam celého Singapuru, pretože tu stojí Merlion, bájne zosobnenie Singapuru. Merlion predstavuje splynutie leva a ryby, pretože ryba pláva v mori a krajina je ním obklopená a leva tu mal zahliadnuť jeden z princov. Aj preto sa toto miesto volá Singapur, teda singa znamená lev a pur predstavuje mesto. Biely lev Merlion stojí na piedestály a zo svojej pootvorenej papule chrlí prúd vody. Každý kto sa tu ocitne s ním musí mať fotografiu a keď si svoje poslane splní, sadne si do jednej z kaviarní s výhľadom na celú zátoku.

Panorámu nábrežia dotvárajú futuristické budovy pripomínajúce obrovitánske ovocie durian. To je známe široko ďaleko ako najsmradľavejšie ovocie sveta a patrí k tradičným singapurským ovociam. V skutočnosti však nejde o pamätník venovaný ovociu, ale o park s názvom Esplanade a „durianové budovy“ predstavujú koncertnú halu a operu. Singapur má na malom kúsku toľko zaujímavostí, že to snáď ľudská myseľ nedokáže ani spracovať.

Prechádzka popri rieke smeruje do farebnej štvrte Boat Quay. Tu kedysi kotvili malé drevené rybárske člny. Pred sto rokmi by dnešný Singapur nikto nespoznal a preto sú jeho čiernobiele fotografie fascinujúce. Zmenil sa ako Dubaj, kedy z prachu a piesku púšte povstalo mesto poháňané ropou a Singapur postavil na nohy obchody, prístav a finančný priemysel. Príbehy však majú obe mestá podobné. Boat Quay je dlhá ulica plná života, ktorú lemujú asi dve desiatky reštaurácií od výmyslu sveta. Perzskú kuchyňu vystrieda indická, thajská, aby o pár krokov ďalej udreli do nosa vône mexického korenia až sa napokon ľudia rozhodnú pre dary mora. Veľké nádrže naplnené vodou v sebe ukrývajú obrovitánske homáre, kraby, krevety či iné morské príšery a stačí si len ukázať a už sa začne príprava. Singapurská kuchyňa je akoby splynutím rôznych juhoázijských a čínskych vplyvov, preto sú tu najčastejšie rezance či mäso na mnoho spôsobov. Oddych v Boat Quay umocňuje lenivá atmosféra rieky ťahajúcej sa len pár metrov od reštaurácii a pohľad na neustále sa meniace mesto.

 

Tomáš Kubuš – sprievodca CK BUBO

Viac informácií o poznávacích zájazdoch do Singapuru nájdete na stránke www.bubo.sk

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: BUBO

Hodnotenie článku:
5.0/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa