Ako sa vianocovalo v Sydney

2013-01-03 14:00:00 |   |    | 

AUSTRÁLIA - Vianočné sviatky sú už pomaly za nami, no ponúkame vám príležitosť zaspomínať si na romantiku a pohodové dni. Návrat do hektického sveta môžete zjemniť inšpiráciou na Vianoce 2013. Predstava vianočných sviatkov na Slovensku sa len ťažko zaobíde bez kapustnice, kapra, snehu či sánkovania. Vianoce by sme mali tráviť v kruhu rodiny a blízkych, a to platí zrejme na celom svete. No nie všade si zasadnú k teplému kozubu. V Austrálii je v čase Vianoc leto v plnom prúde, a tak sa vianočná večera môže konať na terase a oslava na pláži.



Sobie autá

Prípravy na Vianoce začínajú už od prvého decembra. Rodiny si postavia stromček a spravia vianočnú výzdobu. No vzhľadom na odlišné podnebie, ani tá nevyzerá celkom ako u nás. Zaujímavosťou je, že v predvianočnom čase si majitelia áut zdobia svojich štvornohých tátošov. Vďaka červeným nosom a zeleno-hnedým parohom sa autá podobajú na vianočné soby.

Štedrý deň nie je sprevádzaný žiadnymi typickými tradíciami, keďže Sydney je miesto rôznych národností a náboženských vyznaní. Jedno je však pravidlom v každom kúte sveta - za štedrovečerný stôl by sme mali zasadať v kruhu rodiny. Podobne ako na iných miestach, aj v Austrálii sa v tento sviatočný deň zíde široký okruh rodinných príslušníkov. Každý rok sa vyberie iný hostiteľ, u ktorého sa zídu vnúčatá, rodičia, deti aj starkí. Nie je výnimkou, že sa stretne okolo tridsať ľudí.

 

Vianočné vtipy

Darčeky pre deti a rodičov sa obvykle rozdávajú ráno 25. decembra. Ostatní rodinní príslušníci si prekvapenia vymieňajú pri spoločnom obede. Väčšinou sa tejto úlohy zhostí jedno z detí, ktoré dary podáva všetkým. Pre každého je na stole pripravená veľká salónka, ktorá po rozbalení vyprskne. Zvyčajne sa v nej nachádza papierová koruna na hlavu a nejaké malé prekvapenie. Okrem toho salónka obsahuje aj vtip - každý prečíta ten svoj a spoločne sa na nich zabáva celá rodina.

 

Namiesto kapustnice plody mora

Vianočná kuchyňa sa ani zďaleka nepodobá na tú našu. Podávajú sa studené misy, morské živočíchy, šaláty a vianočný puding. Vianočný puding je niečo ako kakaový koláč so sušeným ovocím a alkoholom. Pečie sa niekoľko týždňov dopredu, aby ovocie nasiaklo a koláč bol šťavnatý. Servíruje sa s teplým vanilkovým pudingom, čerstvým ovocím, prípadne aj šľahačkou.

 

Párty na pláži

Niektoré domácnosti uprednostnia obed na pláži. Spolu s rodinou alebo partiou kamarátov tam strávia celý deň. Dajú si na hlavu mikulášske čiapky, zoberú gril a vianočná barbeque párty je na svete. Nechýba ani dobré pivo v prenosnej chladničke či rádio s hudbou. S pribúdajúcimi hodinami sa zábava mení na diskotéku a pláže sa hmýria tancujúcimi ľuďmi. Podobne sa oslavuje aj koniec roka.

 

Zdroj/autor: Klára Horváthová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.5/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 4. máj. 2024. Meniny má Florián.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa