Na Seychelách nájdete najfotografovanejšiu pláž sveta

2012-08-08 16:00:00 |   |    | 

Legenda hovorí, že keď Boh stvoril svet, bolo mu ľúto, že si raj môžu užívať len anjeli a tak vzal kúsok neba a položil ho do Indického oceánu. Nebo sa v mori začalo rozrastať a farbiť okolitú vodu do tyrkysova. Tak vznikli Seychely - 115 ostrovov s jemným bielym pieskom na plážach, priezračným morom, koralmi a typickými žulovými balvanmi. To všetko bez výskytu pre človeka nebezpečných živočíchov. Niet sa čo diviť, že si niektoré ostrovčeky na Seychelách kúpili svetoví boháči a celebrity, najkrajšie modelky sem chodia za prácou a ušiel sem i Radovan Krejčíř.



Z vedeckého hľadiska vznikli Seychely pred 75 miliónmi rokov, keď sa rozlomila tektonická doska Pangea a kusy pevniny odplávali do mora. Vďaka vzdialenosti, ktorá delí Seychely od Afriky, zostala jej príroda nedotknutá. Dnes tu môžete vidieť mnoho živočíchov, ktoré nežijú nikde inde na Zemi.

Predtým ako Seychely objavili chtiví francúzski moreplavci, slúžili prevažne ako úkryt rovnako chtivým pirátom. Tí tu vraj niekde na Mahé zakopali poklad a ešte nikto sa nepochválil tým, že by ho našiel. Potom sa ostrovy stali predmetom bojov medzi Francúzskom a Britániou a ako svoju kolóniu si ju nakoniec zapísala druhá menovaná krajina. Seychely sa od nej odtrhli v roku 1976 a vznikla tak Seychelská republika. Z dôb anglickej nadvlády sa dochoval napríklad spôsob jazdy vľavo alebo meno hlavného mesta po britskej kráľovnej Viktórii.

 

Pláž plná vône na Mahé

Mahé je najväčším zo všetkých seychelských ostrovov a centrom diania. Na severe je prevažne hornatý a teda vhodný pre turistiku, juh zase ponúka ideálne podmienky pre potápanie a šnorchlovanie. Na Mahé sa rozkladá hlavné mesto Victoria a medzinárodné letisko. Dosiahnuteľné sú tu všetky druhy služieb a sídli tu i česká ambasáda.

Ak vás láka rušný nočný život, je pre vás Mahé tým správnym miestom pre dovolenku. Najslávnejšou plážou je Beau Vallon, kde na vašu bezpečnosť dohliadne plavčík, na Anse Intendance zase vysoké vlny prajú windsurfingu. Najkrajšiu pláž Petit Ansé si obyvatelia Mahé chránia a je preto dostupná len peši. Okrem mora sa môžete kúpať i vo vôni škorice na pláži Anse Souillac, ktorú obklopujú plantáže s touto aromatickou rastlinou.

 

  • Romantická svadba na Seychelách? Žiadny problém...

Hľadáte vhodné miesto, kde chcete zažiť romantickú svadbu v ostrovnom raji? Seychely sú pre tento účel často vyhľadávané a množstvo cestovných kancelárií tu ponúka tieto služby „na kľúč“. Civilné obrady sa uskutočňujú na ostrovoch Mahé, Praslin a La Digue, obvykle v hoteloch a hotelových rezortoch. Všetky potrebné náležitosti pre hladký priebeh zaistí organizujúca cestovná kancelária, cena väčšinou závisí od aktuálnych ponúk hotelov. Bližšie informácie o svadbe na Seychelách získate napríklad v cestovnej kancelárii ESO travel.

 

Praslin pre zamilovaných

Druhým najväčším ostrovom Seychel je Praslin, ležiaci severovýchodne od Mahé. Jeho „Májové údolie“ (Valeé de Mai) sa právom chváli svojím miestom na zozname UNESCO. Je totiž jediným miestom výskytu vzácneho papagája Vaza čierneho. Zaujímavosťou Praslinu je Ocean Farm Aquarium, kde sa chovajú mušle perlorodky. Tie na farme samozrejme  možno kúpiť. Svoje služby tu ponúkajú sprievodcovia, ktorí vás vezmú na nezabudnuteľnú prechádzku po ostrove. Milovníci golfu sa nemusia tiež sťažovať – na Prasline je 18-jamkové ihrisko. Ostrov je však ako stvorený pre zamilované páry, ktorým sa núkajú osamelé romantické zátoky so skalnými útesmi.

 

  • Najmilší ľudia na svete

Seychelania sú známi svojou prívetivosťou, tolerantnosťou, pohostinnosťou a stálym úsmevom na tvári. Na ostrovoch sa nikto nikam neponáhľa a rasová neznášanlivosť je tu neznámym pojmom. Turisti sú vítaní so zdvorilosťou a ochotou. Aj keď väčšina obyvateľov vyznáva kresťanstvo, sú veľmi poverčiví a ovplyvnení mágiou, ktorá sem dorazila z Afriky. Niektorí jedinci sú preto považovaní za šamanov alebo čarodejov.

 

Najkrajší ostrov Seychel

Na východ od Praslinu narazíte na ostrov La Digue, ktorý vás očarí svojimi žulovými skalami. Vďaka ich farbe sa mu hovorí „Ružový ostrov“ a je najkrajším z celých Seychel. Dôkazom toho je, že tu má svoje sídlo aj prezident.

Hlavným dopravným prostriedkom na ostrove sú bicykle. Škoda by bola minúť najfotografovanejšiu pláž sveta Anse Source d´Argent. Za poplatok si ju môžete odfotografovať aj vy. Turisti často navštevujú plantáž L´Union Estate, kde sa špeciálnym postupom spracovávajú kokosové orechy. Ďalším cieľom je orchideová farma alebo vanilková a klinčeková plantáž. Pikantnosťou ostrova La Digue je i zrekonštruovaný koloniálny dom, kde sa natáčala legendárna Emanuella.

 

Nenechajte si ujsť

 

  • Coco de Mer

Pri prechádzke po oblasti Coco de Mer narazíte na necelých sedem tisíc špeciálnych paliem Coco de Mer. Ich plody, kokosové orechy, dostávajú registračnú značku. V prípade, že si ich budete chcieť, ako väčšina ostatných turistov, odviezť ako suvenír, budete k nim potrebovať certifikát. Zabudnite na bežné kokosy, ktoré dostanete v obchodoch. Palmy Coco de Mer môžu dorásť až do výšky 40 metrov, ak na to majú potrebný čas - tisíc rokov. Ich plody tiež nie sú žiadni drobčekovia, orech môže vážiť až deväť kilogramov.

 

  • Desroches pre pôžitkárov

Neveľký ostrov Desroches leží päťdesiat minút lietadlom od Mahé. Jeho rozmery sú 5 x 1,5 kilometra. Je lemovaný 14 kilometrami rajských pláží a kokosovými hájikmi, ktoré uspokoja i najnáročnejších turistov. Najkrajšia pláž má meno Bombe Bay. Na ostrove je rovnomenný luxusný hotel, ktorý disponuje vlastnou pristávacou dráhou. Milovníci prírody tu môžu obdivovať i vzácne vtáctvo. Desroches je však na Seychelách známy hlavne pre svoje bezkonkurenčné podmienky pre šnorchlovanie.

 

  • Hlavné mesto Victoria

Hlavné mesto Seychel leží na jej najväčšom ostrove Mahé. Žije tu okolo 30 tisíc ľudí. Patrí tak na zoznam najmenších hlavných miest sveta. Samozrejme tu nájdete sochu kráľovnej Viktórie, po ktorej má hlavné mesto meno. Ďalšou navštevovanou turistickou atrakciou vo Victorii je napríklad zmenšenina londýnskeho Big Bena, katedrála Nepoškvrneného počatia so zvonicou a promenáda s obchodíkmi so suvenírmi. Na západe mesta sa na horizonte črtá horský masív Traja bratia.

 

 

Dovolenka na Seychelách

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, atď., vyberá z ponuky zájazdov pre dovolenka Seychely:

 

  • La Digue - Mahé - Seychely: Na tomto zájazde spoznáte najznámejšie a najkrajšie ostrovy a kúty Seychel – raja v Indickom oceáne.
  • Seychely - Mauritius: Nechajte sa rozmaznávať ostrovmi, ktoré sa preslávili luxusom a prepychovou starostlivosťou o návštevníkov.
  • Réunion - Mauritius - Seychely: Na takmer dvojtýždennom poznávacom zájazde precestujete perly Indického oceánu a zistíte, aké je to žiť v raji.

 

 

Zdroj/autor: Petra Novotná, ESO travel, reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.6/5 (12 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa