Lichtenštajnsko - malý, no prírodný skvost Európy

2012-12-10 16:30:00 |   |    | 

LICHTENŠTAJNSKO - Má čo ponúknuť štvrtá najmenšia krajina Európy svojim návštevníkom? Lichtenštajnské kniežatstvo rozprestierajúce sa medzi Švajčiarskom a Rakúskom má skvelú polohu vďaka Alpám, ktoré ponúkajú v týchto dňoch čerstvý vzduch a sneh pre nadšencov lyžovania. Aj keď krajina leží v údolí Rýna zo západnej strany a vo východnej časti sú situované veľhory, Lichtenštajnsko má veľmi príjemné mierne podnebie.



Srdcom alpský turista a nadšenec pamiatok

V tejto konštitučnej monarchii nájdete príchuť všetkého. Navštívite vinice, lesy, prírodné rezervácie, vyskúšate si náročné horolezectvo na najvyššom vrchu krajiny Grauspitz, ktorý dosahuje 2 599 metrov nad morom. Pohodlnejší turisti s historickým a umeleckým duchom môžu zájsť do hlavného mesta Vaduz, v ktorom sa nachádza Národné múzeum, Múzeum poštových známok, Lyžiarske múzeum a iné. V Múzeu umenia môžete vidieť jedinečné skvosty svetových umelcov ako Rembrandt, Rubens a Van Dyck. Znalci vína si prídu na svoje v Princovej vínnej pivnici, kde vás uvítajú a ponúknu ochutnávku rôznorodých vín.

 

Historické skvosty po celej krajine

Po celom Lichtenštajnsku sa nachádzajú špecifické a zaujímavé lokálne múzeá, ako je napríklad Walserovo múzeum v Triesenbergu a Schellenbergu. Neobíďte mesto Schaan známe svojou historickou hodnotou vďaka vykopávkam z obdobia Rímskej ríše, kaplnkou Svätej Márie a DoMusom - múzeom a galériou schannskej komunity.

 

Pre lyžiarskych fanúšikov

V Lichtenštajnsku nemôžeme vynechať lyžiarske rezorty, ktoré sa sústreďujú v okolí Malbunu a Stegu. Malbun je miesto ponúkajúce dve sedačkové lanovky, štyri lyžiarske vleky a prírodné klzisko. Milovníci bežiek zamierte skôr do Stegu, kde si môžete vybrať z troch okruhov s nočným osvetlením.

Kedysi bolo toto kniežatstvo chudobné, no dnes je to prosperujúca, bohatá krajina a európsky daňový raj, vďaka čomu si ho mnoho firiem zvolilo za svoje sídlo. Životná úroveň je jedna z najvyšších v Európe, ešte vyššia ako v susednom Švajčiarsku. Z tohto dôvodu sú ceny, v porovnaní s našimi hodnotami potravín, prípadne služieb, oveľa vyššie ako sme zvyknutí.         

Lichtenštajnsko je tvorené sedemnástimi malými mestami, z ktorých najväčšie Shaan má len 5 100 obyvateľov, hlavné mesto Vaduz má o sto obyvateľov menej. Štátnym jazykom kniežatstva je nemčina, avšak jej spisovnú podobu by ste čakali márne. Bežný deň človeka žijúceho v tejto krajine veľmi často spočíva v trávení času v kaviarničkách a prechádzkach po meste. A prečo by sa mali náhliť, žijú totiž v bohatej, bezpečnej a peknej krajine, v ktorej stretnúť policajta je raritou.

 

Zdroj/autor: wikipedia, skrz.sk, Lenka Halamová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.6/5 (21 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 18. máj. 2024. Meniny má Viola.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa