Do Rumunska po stopách Drakulu

2013-03-10 10:00:00 |   |    | 

RUMUNSKO - Bram Stoker svojím najznámejším dielom rozvíril hladinu inšpirácie nejednému umelcovi. Po stopách strašidelného príbehu sa radi vydávajú aj cestovatelia. Nahliadnime spolu do sídla tajomnej postavy, nesmrteľného Drakulu.



Rumunský hrad Bran je opradený povesťami

Drakulova údajná rezidencia, hrad Bran, leží na hraniciach Transylvánie a Valašska. Ak dostanete chuť vydať sa po stopách mysteriózneho predstaviteľa Stokerovho románu, dvere máte otvorené počas celého roka. Návštevníkov k sebe hrad láka prenikavým zvukom píšťaly. Po kľukatej dláždenej ceste sa dostanete až k skalnému bralu, pri ktorom stojí vysoký kamenný kríž. Trasa pokračuje strmým úzkym schodiskom a ústi do vstupnej brány. Práve táto časť až strašidelne pripomína svetoznámy román.

Z kedysi majestátneho sídla ostala už len ošarpaná turistická atrakcia stará približne 800 rokov. To však nemení nič na fakte, že Bran patrí k najnavštevovanejším strašidelným lokalitám na svete. Okrem strachu vás v okolí očarí aj krásna príroda a história, ktorá sa spája s týmto miestom.

 

Kde bolo, tam bolo...

Mučenie a rezanie nepriateľov, narážanie na koly - práve tieto činnosti boli typické pre sídlo Vlada III. Tepeša, zvaného aj „Narážač“. Za nie príliš originálne, zato však pomerne kruté praktiky, si vladár vyslúžil aj prezývku Drakula.  A záhada je rozlúštená - žiadna nesmrteľnosť, žiadne upírske uhryznutie, iba jeden krutovládca a jedna nesmrteľná kniha stoja za povesťami opradeným hradom Bran.

 

Skutočný majiteľ vládol krvou

Majiteľ Branu, Vlad Narážač, bol podľa historikov tyran, ale spravodlivý vládca, ktorý chcel zlepšiť úroveň krajiny a nepoznal zľutovanie s nepriateľmi. Či už to boli Turci, s ktorými viedol vojnu, alebo protivníci z jeho okolia, každého nechal vykrvácať. O strachu, ktorý okolo seba úspešne rozsieval, hovorí aj legenda. Jedného dňa zabudol Vlad v ďalekom lese pri studničke zlatú čašu. Hrôza, ktorú vyvolával, zabránila ľudom zobrať si zabudnutý predmet. Možno tam čaša leží dodnes.

 

Bol Drakula skutočný?

Keď opustíme povesti a dostaneme sa trochu ďalej, prídeme k hradu Poenari. Dnes už však môžeme hovoriť skôr o troskách, ku ktorým vedie 99 schodov týčiacich sa nad priepasťou. Hrad bol sídlom Vladovho otca, „pôvodného Drakulu“, ktorý sa stal v 15. storočí členom Dračieho rádu cisára Zigmunda. Úlohou rádu bolo brániť kresťanstvo pred neveriacimi Turkami. Tu nachádzame aj pôvod jeho prezývky - Vlad Drakul, čo v rumunčine znamenalo drak či diabol. Takže opäť žiaden upír. Pravdou však ostáva, že táto rodina sa preslávila svojou krutosťou.

 

Zdroj/autor: Klára Horváthová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.2/5 (9 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa