Kučeravý černoch, hlboká voda či bohaté pobrežie: Názvy krajín majú zaujímavý pôvod aj význam

2023-11-17 00:00:00 |   |    | 

Môžete byť aj tým najvášnivejším milovníkom zemepisu alebo cestovateľom, ktorý prahne po dobrodružstve, no zrejme nebudete vedieť, ako vlastne vznikli názvy jednotlivých krajín na svete. Ich príbehy sú veľmi zaujímavé.



 

Výskum zverejnený ekonomickým portálom Quartz sa pozrel na 195 nezávislých štátov v Oxfordskom stručnom slovníku svetových názvov. Tým najpoetickejším sa môže pochváliť Nauru (zo slova „anáoero“, teda „idem na pláž“), väčšina krajín je však pomenovaná oveľa prozaickejšie.

 

Krajiny pomenované podľa obyvateľov

Pozrime sa najskôr na krajiny, ktoré sú pomenované podľa dávnych obyvateľov. K takým patrí napríklad Vietnam (podľa Vietov), Afganistan ("zem Afgancov“) či Thajsko (s názvom odvodeným od etnickej skupiny „tai“). Z Európy potom tiež Francúzsko (s názvom odvodeným od Frankov, ktorí dobyli krajinu v stredoveku) či Rusko, ktorého názov pochádza zo stredovekého latinského výrazu „Russi“, ktorý označoval obyvateľov krajiny.

Podobne je na tom aj Slovensko - názov našej krajiny bol totiž odvodený od pôvodných obyvateľov Slovanov - či Česko, kde názov krajiny súvisí so slovanským kmeňom „Čechov“, ktorí na tomto území žili v 9. storočí.

Niektoré krajiny však neodkazujú na meno dávnych obyvateľov, ale na ich vlastnosti. Burkina Faso sa dá preložiť ako „krajina čestných ľudí“, Guinea v názvoch viacerých štátoch pravdepodobne pochádza z tuarégskeho slova „aginaw“, teda „čierni ľudia“, no a „papua“ zas údajne znamená „kučeravý“.

 

Krajiny pomenované podľa významných osobností

Azda ešte viac krajín je pomenovaných po konkrétnych osobách. Bolívia napríklad vzdáva hold revolucionárovi Simónovi Bolívarovi a Spojené štáty americké zas talianskemu prieskumníkovi Amerigovi Vespuccimu, ktorý si ako prvý uvedomil, že novoobjavený kontinent nie je India.

Na dobyvateľov odkazujú aj Filipíny (pomenované na počesť španielskeho kráľa Filipa II.), Maurícius (podľa nizozemského miestodržiteľa Mórica Oranžského) či Seychely (podľa francúzskeho ministra financií Jeana Moreaua de Séchelles).

Mnohým azda napadne, že Kolumbia nesie názov po slávnom prieskumníkovi Krištofovi Kolumbovi (ktorý však do krajiny ani len nevkročil), na pohľad menej jasné je však spojenie tohto moreplavca s karibskou krajinou Svätý Krištof a Nevis.

Po biblických postavách je totiž krajín pomenovaných viac. Malá krajina v strednej Amerike El Salvador má svoje meno od roku 1500 odvodené od Ježiša Spasiteľa, Izrael je ďalšie meno starozákonného Jakuba a Šalamúnove ostrovy sú zas pomenované po biblickom kráľovi, lebo sa v dobyvatelia 16. storočí domnievali, že tam nájdu zlato.

Po svätici je pomenovaná aj zrejme jediná krajina, ktorá za svoj názov vďačí žene. Je ňou karibský ostrov Svätá Lucia, ktorý od roku 1625 nesie vďaka Francúzom meno patrónky slepých, široko uctievanej najmä v stredoveku.

 

Krajiny pomenované podľa geografických vlastností

Približne štvrtina názvov krajín sveta je odvodená od určitého geografického aspektu. Spadá sem napríklad „krajina ľadu“ Island,  Čierna Hora, pomenovaná po vrchu Lovćen, či Ukrajina, ktorej názov sa dá zo staroslovienčiny preložiť ako „blízko hraníc“. Je tiež dobre známe, že Nippon, teda Japonsko, znamená „krajinu vychádzajúceho slnka“, na čo odkazuje aj vlajka.

Alžírsko je pomenované po svojej metropole Alžír, v preklade „ostrovy“, čo odkazuje na mestskú zátoku, v ktorej boli kedysi malé ostrovčeky. No a názov Austrália pochádza zo starogréckeho označenie pre „neznámu južnú zem“, teda „Terra Australis Incognita“.

Španieli zas pomenovali Kostariku („bohaté pobrežie“), Honduras („hĺbka“, prípadne „hlboká voda“) aj Barbados, ktorého názov v zmysle „bradatý“ odkazuje na dlhé korene miestnych rastlín.

 

Autor: © Zoznam/Janka, ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 6. máj. 2024. Meniny má Hermína.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa