Najkrajšie pamiatky Mexika

2012-04-20 11:00:00 |   |    | 

MEXIKO - Mexiko je považované za šperk Strednej Ameriky. Je to krajina večne zasnežených vrcholkov hôr, ako aj tropických dažďových lesov, piesočných pláží, krajina zemetrasení, kontrastov bohatstva a chudoby, bohatej indiánskej ako aj koloniálnej histórie. Po stáročia bola domovom pôvodných obyvateľov Ameriky. Najmä Mayovia a Toltékovia tu zanechali svoje kultúrne dedičstvo predovšetkým svojimi pyramídovými mestečkami.



Teotihuacán - mesto záhad

Teotihuacán, v preklade „Miesto bohov“, láka turistov, vedcov a archeológov práve pre svoju záhadu vzniku, ktorá dodnes nebola objasnená. Pôvod tohto jedinečného miesta sa viaže k civilizácii, ktorá je omnoho staršia ako civilizácia Aztékov.

V roku 500 bol Teotihuacán najväčším mestom v Strednej Amerike, ktoré ovplyvnilo vývoj mayskej kultúry. Za pozornosť tu okrem dobre vybudovanej kanalizačnej siete stoja tiež Mesačná a Slnečná pyramída. Mesiac a Slnko podľa legendy vytvorili toto mesto. Legendy hovoria, že pyramídy majú mystickú silu a stimulujú ducha človeka.

Niektoré štúdie uvádzajú, že antické kultúry boli vnímavé na kozmické energie a že orientácia stavieb podľa hviezd má svoj špecifický a dosiaľ nie úplne objasnený význam. Podľa jednej teórie bola dokonca jedna z ulíc v Teotihuacáne, takzvaná „Ulica mŕtvych“, pristávacou dráhou pre mimozemských návštevníkov.

Ľudia tejto kultúry boli veľmi zručnými remeselníkmi. Vidíme to na zachovaných nástenných maľbách a keramike. Ich strašidelnejšou stránkou bol zvyk obetovať ľudí. Síce sa nevie, ako toto mesto vzniklo, isté však je, že násilím bolo v 8. storočí spustošené, tiež nevedno kým.

 

Tula - domov bojovných Toltékov

Jedna z teórií tvrdí, že to boli práve Toltékovia, ktorí zničili mesto Teotihuacán. Uznávali boha, ktorého stelesňovali v podobe opereného hada. Jeho obraz nájdeme v maľbách, v architektúre mesta, vinie sa nahor po stĺpoch, vidíme ho na pyramídach. Ich umenie bolo však tiež plné násilia, bojovnosti, ľudských obetí.

Okrem bojovníkov sú často námetom na zobrazenie orly požierajúce ľudské srdcia, veľké mačkovité šelmy, ktoré sčasti pripomínali hada, vtáka aj jaguára. Významným znakom toltéckej kultúry sú ihriská a loptové hry, ktoré mali podľa všetkého nejaký neobjasnený náboženský charakter.

 

Chichén Itzá

Mesto bolo založené začiatkom 6. storočia na polostrove Yucatán. V súčasnosti ide o najznámejšie a najlepšie zrekonštruované mayské nálezisko. Mestu dominuje pyramídový chrám El Castilla zasvätený vtedajšiemu panovníkovi. Schodiská tejto stavby sú orientované presne na štyri svetové strany a počet schodov a terás symbolizuje dni a mesiace roka.

Výnimočnosťou a raritou však zostáva efekt, ktorý vzniká počas jarnej a jesennej rovnodennosti. Tiene tu v tomto období dopadajú na pyramídu tak, že vytvárajú hadieho Boha a vzniká dojem, akoby tento had ožil a kľukato sa plazí z chrámu. Chichén Itzá má tiež zaujímavé ihrisko pre vtedajšiu loptovú hru. Na každom konci ihriska stojí chrám. Predpokladá sa, že hráči museli prehadzovať loptu cez jeden z kamenných kruhov na hornom konci múru a že sa bojovalo o život.

 

Monte Albán - pyramídové mesto

Toto horské mesto, „Biela hora“, bolo domovom Zapotékov. Ide o najslávnejšiu predkolumbovskú pamiatku v Latinskej Amerike. Dodnes sa nepodarilo objasniť, ako mohli vtedajší obyvatelia postaviť takmer nedobytnú pevnosť, terasy s pyramídami a opornými stenami na ťažko dostupnej hore.

Mexiko je zo svojimi záhadami a pamiatkami, ako aj farebnou prírodou a milými ľuďmi krajinou, ktorú sa každopádne oplatí navštíviť. Pamiatky a jeho krásy, ktorými je obdarené, by totiž vydali na celú knihu a nie na jeden krátky článok.

 

Zdroj/autor: Alex, drom

Foto: wikipedia, Fcb981, Gorgo, Marte, Jackhynes, Fjhuerta, Bjorn Christian Torrissen, Bobak Ha Eri

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.5/5 (28 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa