6 nádherných a bizarných mostov sveta

2014-01-19 12:00:00 |   |    | 

Či už sú malé z koreňov stromov či veľké oceľové konštrukcie, jedno majú spoločné - spájajú nespojiteľné. Pomáhajú nám prekonať vzdialenosť ponad rieku, kaňon, priepasť, more či cez hory rýchlejšie a pohodlnejšie. Uvádzame niektoré z najkrajších mostov sveta, ktoré sú výnimočné pre svoju fyzickú krásu, architektonickú vynaliezavosť a harmóniu s ich okolím.



 

  • Transformačná funkcia v Nemecku

Vo svojej najzákladnejšej podobe mosty pomáhajú ľuďom dostať sa z bodu A do bodu B. No niekedy, ako je to v prípade Rakotz mostu v Kromlau (Nemecko), štruktúra môže zmeniť samotnú krajinu okolo neho a stať sa umeleckým dielom.

 

  • Preklenujúci oblohu v Malajzii

Tento 125 metrov dlhý zakrivený most Langkawi Sky na vrchole hory Gunung Mat Cinang sa nachádza na ostrove Pulau Langkawi. Most poskytuje svojim návštevníkom dokonalý zážitok zo života vo voľnej prírode.

 

  • Prírodný úkaz v Indii

Obyvatelia dediny Cherrapunji, ktorá sa nachádza v jednom z najvlhkejších miest sveta v štáte Meghalaya, používajú na stavanie mostov korene stromov namiesto malty, tehál či dosiek. Miestny kmeň sa dávno naučil, ako skrotiť korene figovníka, aby rástli v určitom smere pri používaní bambusu ako podpory. Niektoré mosty majú viac ako 30 metrov a udržia okolo 50 osôb.

 

  • Ísť pod povrch Zeme v Holandsku

Kým väčšina mostov prechádza ponad vodu, vpadnutý most vo Fort de Roovere v blízkosti dediny Halsteren sa potápa tesne pod ňou. Steny fungujú ako priehrada na udržanie vody a štruktúra dokonale splýva s okolím a zostáva neviditeľná zo vzdialenosti.

 

  • Ukážka akrobacie v Londýne

Zabudnite na padací most. 12 metrov dlhý Rolling Bridge sa stočí na jednu stranu, aby nechal prejsť lode cez Grand Union kanál v Paddington Basin v Londýne. Osem oceľovo - drevených sklopných častí sa stočí, až kým sa oba konce mosta nestretnú a nevytvoria osemuholníkový tvar. Každý piatok napoludnie most predvádza svoje akrobacie pre obdivujúce davy ľudí.

 

  • Húževnatosť ľudstva v Jemene

Žiadny moderný most sa nedá porovnať s tradičným kamenným oblúkovým mostom. Kamenné mosty často preukazujú húževnatosť ľudstva prekonať fyzické prekážky aj so skromnými technickými prostriedkami. Most Shaharah v Jemene je toho úžasným príkladom.

 

Zdroj/autor: bbc.com, Zuzana Fialová, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.5/5 (23 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa