Turecký Ölüdeniz – najkrajšia pláž Európy

2014-09-14 10:00:00 |   |    | 

Turecko je krajina ležiaca na hranici dvoch svetadielov so zaujímavou zmesou kultúr. Architektúra, história, dlhé piesočné pláže obmývané tyrkysovým morom, ale aj pouličné bazáre, pestrofarebné koberce, divoké rieky či chutná kuchyňa. Nielen to, ale omnoho viac láka turistov stráviť svoju dovolenku práve tu. Teplota vzduchu je stále vysoká, nechajte sa nahovoriť aj vy. Veľa cestovných kancelárií ponúka lastminute do Turecka práve teraz. My by sme radi priblížili Egejskú riviéru, a to konkrétne Fethiye a Ölüdeniz s malebnou lagúnou.



 

Stále populárnejšie letovisko Fethiye

 

Priletíte na letisko Dalaman a odtiaľ vás čaká približne hodinka cesty do Fethiye, čo je bývalé rybárske mestečko. Dnes je destináciou ležiacou pod pohorím Taurus západne od Antalye. Obchodíky, nočné kluby, reštaurácie, no hlavne krásny prístav. Časť Calis vyhľadávajú nadšenci diskoték, nočnej zábavy a nákupov. Vo Fethiye môžete vidieť pozostatky helenistického divadla, ako aj skalnaté lýkijské hroby z 5. storočia p. n. l.

Reštaurácie ponúkajú turecké špeciality ako kebab, jahňací perkelt, mäsovú ryžu (etlipilav), smažený závitok z cesta plnený syrom feta a bylinkami (sigarabogeri) a sladké pokrmy pripravované hlavne z medu a orechov. Ponuka jedál je podobná aj tej našej kuchyni, môžete si tu objednať napríklad grilovaný kurací rezeň s ananásom, kura s hríbovou omáčkou, a taktiež anglické špeciality ako casserole. Jedlo s prílohou aj šalátom vás bude stáť okolo 6-10 eur. Bravčové mäso sa tu nekonzumuje, tak sa pripravte na mäsové výrobky hlavne z jahňacieho mäsa, čo pre našinca môže chutiť zvláštne. Ak ste na pláži počas dňa, tak si môžete zakúpiť napríklad kebab či hot-dog priamo zo stánku za približne 3 eurá.

Nápoje ochutnajte najmä tie domáce ako pivo Efes či výborné domáce rúžové víno. Zahraničné drinky podávané v baroch sú oveľa drahšie. Nezabudnite ochutnaťtureckú kávusilný mätový čaj.

 

Čarokrásny Ölüdeniz

 

Asi 14 km od Fethiye sa nachádza letovisko Ölüdeniz. Nádherná lagúna je prírodnou rezerváciou a pláž tu už niekoľko rokov drží prvú priečku v Európe za tú najkrajšiu a patrí aj medzi tie naj pláže sveta. Za vstup sa platí približne 1 euro. Voda je tu krištáľovo čistá, teplá a plytká, čo je vhodné hlavne pre rodiny s deťmi. Turisti tu majú aj možnosti športového vyžitia – vodné bicykle, vodné lyže, potápanie, rafting, morské kajaky či jazda na koni priamo po pláži. Množstvo reštaurácií a kaviarní poskytuje chládok počas horúcich dní. Turisti sem okrem krásnej lagúny prichádzajú aj kvôli paraglidingu.

Nechajte sa vyviesť autobusom po teraz už asfaltovej ceste asi 20 minút do výšky 1969 metrov na horu Baba Dag. Z výšok si budete môcť prezrieť celú krásnu lagúnu a okolité prostredie a na tento zážitok, ktorý trvá približne 45 minút, určite nezabudnete, a to hlavne s pristátím priamo na pláži. Skúste sa pri zakúpení vyhnúť ponuke hotelov, ktoré pýtajú viac peňazí za sprostredkovanie tohto adrenalínu. Nechajte sa potom rozmaznať a vyskúšajte tureckú masáž.

 

Fakultatívne výlety

 

Do okolia sa dá podniknúť množstvo zaujímavých fakultatívnych výletov. Môžete si vybrať z chladných roklín, cez pôvabné ostrovčeky a malebné zátoky až po fascinujúce pamiatky. Pre milovníkov vody je tu niekoľko možností výletov do zátok či na okolité ostrovy. Celý deň na lodi so stravou stojí približne 12 eur. Okúpať sa, či nohy omočiť v Pamukkale určite stojí za približne trojhodinovú cestu autobusom z Fethiye.

Asi hodinku cesty autobusom sa nachádza Saklikent - druhý najdlhší kaňon v Európe s dĺžkou 18 kilometrov a hĺbkou asi 300 metrov. Čistá voda, skalné formácie šedo-bielej farby, okolité cédrové a borovicové lesy národného parku vytvárajú prekrásne scenérie. Pohorie Taurusu či Národný park Olimpos vyhľadávajú hlavne milovníci turistiky a prírody. Nevynechajte návštevu dedinky Kayaköy nachádzajúcu sa asi 8 km od Fethiye. V tomto meste duchov sa nachádza okolo 500 pozostatkov budov zahŕňajúc dva grécke ortodoxné kostoly. Gréci tu žili do roku 1923, a preto väčšina budov má grécky charakter. Miesto je obľúbeným aj pre režisérov filmov.

Autor: Zuzana Fialová

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.0/5 (14 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa