TIP na lacnú dovolenku. Vyberte si Albánsko už teraz a neoľutujete

2015-01-19 08:00:00 |   |    | 

Pre väčšinu ľudí je táto dovolenková destinácia stále veľkou neznámou. Albánsko však ponúka nádhernú dovolenku za veľmi priaznivé ceny. Krásne pláže, vysoké hory týčiace sa nad morom a prázdne pláže to je to, čo sem láka turistov, ktorí chcú skúsiť niečo nové. Na približne 430 kilometrov dlhom pobreží, ktoré obmývajú dve moria, si určite na svoje príde každý dovolenkový milovník.



 

Pobrežie Jadranského mora

 

Je nízko položená oblasť s množstvom veľkých lagún, ktoré už od stredoveku slúžili ako prístavy. Neďaleko od hraníc z Čiernou Horou sa nachádza prvé z najznámejších letovísk severného pobrežia Albánska, ktorým je pláž Velipoja, ležiaca neďaleko mesta Skadar. Je to veľmi dlhá piesočná pláž s množstvom malých hotelov, penziónov a kempov, okolo ktorých rastie borovicový les. Vďaka nemu je tu vhodné prostredie aj pre stanujúcich.

More je veľmi plytké a tak je letovisko vhodné skôr pre rodiny s deťmi. Hĺbka vody totiž aj niekoľko sto metrov od brehu nesiaha viac ako po pás. Pre piesočné pláže je ale voda mútna a sfarbená do hneda.

Ďalším známym letoviskom je Shengjin, ktoré je zároveň najsevernejším albánskym prístavom. Nachádzajú sa tu 3 kilometre pláží a množstvom hotelov a penziónov poskytujúcich ubytovanie za priaznivé ceny. V tejto oblasti nájdete aj liečivé pieskové pláže. Za zmienku určite stojí aj letovisko Lezhe, kde sa nachádza hrobka Skanderbega, albánskeho národného hrdinu.

Durres je jedno z najstarších miest v Albánsku, ktoré je zároveň najväčším prístavom krajiny a nachádza sa neďaleko hlavného mesta Tirana. Blízkosť letiska v hlavnom meste robí z tohto miesta častý cieľ turistov. Stovky hotelových komplexov a množstvo turistov na mestských plážach sa však odráža na čistote.

Pre ten najkrajší dovolenkový zážitok však odporúčame zavítať ešte južnejšie.

 

Pobrežie Iónskeho mora

 

Zahŕňa oblasť od letoviska Vlore až po Sarande, ktoré sa nachádza neďaleko hraníc s Gréckom.  Leží v južnej časti Albánska a nazýva sa aj Albánska riviéra. Tu sa spájajú krásne osamotené azúrové pláže s vysokými strmými horami. Vo Vlore nájdete množstvo rezortov a dlhé mestské pláže. Je tu vybudovaných množstvo hotelov, no veľa z nich nie je dokončených a svojho dokončenia sa už asi nedočkajú. Jednou z najkrajších na riviére je pláž Dhermi. Neveľké prímorské mestečko s rovnakým názvom získalo u mnohých turistov ocenenie „naj“.

Oceňujeme hlavne štrkový vstup do mora a to, že čím ďalej od mesta ste, tým menej ľudí stretnete. Odporúčame ísť až ku koncu pláže, ktorá sa stane vašou privátnou. Pri vození sa na vlnách si môžete vychutnávať výhľad na okolité scenérie a bunkre, ktoré sa tu nachádzajú tak, ako asi všade v Albánsku. Ak vám vyhladne, môžete využiť miestnu plážovú reštauráciu s barom a ochutnať miestne špeciality z morských plodov. Kto vyznáva aktívnu dovolenku ten ocení, že okrem množstva hotelov s dá spať priamo na pláži. Ubytovanie tu bez problémov zoženiete aj za 20 eur za noc, no zaujímavým je Grand Hotel Dhermi, popod ktorý preteká voda.

Za pozornosť určite stojí aj hora týčiaca sa nad touto časťou pobrežia, nazývaná priesmyk Llogara, ktorý sa nachádza v rovnomennom národnom parku. Množstvo zákrut tiahnucich sa ponad pobrežie, poskytuje nezabudnuteľné výhľady, ktoré si môžete vychutnávať až vo výške 1027 m n. m.  


Približne 16 kilometrov južne od Dhermi sa nachádza mesto Himara, ktorá je ďalším miestom, kde môžete stráviť svoju prímorskú dovolenku. Tak isto sú tu vybudované turistické rezorty, no ako všade v Albánsku, ani tu nenájdete také služby ako v západnom svete, alebo iných svetových dovolenkových centrách. Trochu južnejšie nájdete osamotenú pláž Llaman, ktorá správou patrí pod mesto Himara. Môžete si ju pozrieť aj z pobrežnej cesty, z ktorej je na ňu krásny pohľad a pôsobí naozaj rozprávkovo.

Zaujímavosťou je ponorková základňa Palermo v zálive Porto Palermo. Úplne k nemu sa však kvôli oploteniu nie je možné dostať a tak si ho môžete pozrieť len z cesty. Za zmienku určite stojí aj nižšie sa nachádzajúce mestečko Qeparo so svojimi plážami. Centrom juhu je letovisko Sarande, ktoré leží oproti Gréckemu ostrovu Korfu.  Ide o jednu z turisticky najvýznamnejších častí Albánskej riviéry. V blízkosti sa nachádzajú pozostatky antického mesta Butrint, ktoré je zapísane v Zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. V Sarande môžete nájsť niekoľko umelých pláži. Tie na rozdiel od tých pieskových, nachádzajúcich sa na pobreží, pozostávajú zo štrku a bridlíc.

K jednej z najlepších pláži v tejto oblasti patrí Ksamil, ktorá vďaka bielemu piesku a modrej vode pôsobí priam ako z Karibiku. Je ideálna na relaxáciu a často posiata ležadlami, kde sa návštevníci môžu opaľovať. K dispozícii je tu celý rad reštaurácii a barov ponúkajúcich chutné jedlo za prijateľné ceny.

V tejto oblasti je možné využiť jeden z pravidelných trajektov a ísť sa pozrieť na ostrov Korfu, ktorý je naozaj na dohľad.

 

Albánske pobrežie je naozaj krásne a tak sa niet čomu čudovať, že Albánska riviéra bola v roku 2012 vyhlásená internetovou stránkou frommers.com za Top Value Destination.

Autor: Janka Janská

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Janka Janská

Hodnotenie článku:
3.8/5 (33 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 6. máj. 2024. Meniny má Hermína.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa