Francúzske Lurdy: staňte sa svedkami zázrakov

2013-04-25 14:00:00 |   |    | 

FRANCÚZSKO - Lurdy sú známe vo svete ako najvýznamnejšie pútnické miesto a jeho pamätihodnosti navštívi ročne tisíce veriacich i turistov. Mestečko na juhozápade Francúzska ponúka neopakovateľné chvíle pre veriacich v lurdských bazilikách. Návšteva Jaskyne zjavenia či večerný sprievod vo vás zanechajú neopakovateľné pocity. Toto miesto vás očarí pamiatkami, okolím či výhľadom na vrcholky Pyrenejí. Program vám môže oživiť aj výlet na pobrežie Atlantického oceánu či návšteva jaskyne Betharam, ktorá je obdobou slovenskej jaskyne Slobody v Demänovskej doline.



Mesto pútnikov a zázrakov

Lurdy sú malým obchodným mestom ležiacim pod Pyrenejami, známe najmä pre zjavenie Panny Márie Lurdskej, ku ktorému došlo v roku 1858. V tej dobe bol najvýraznejším prvkom mesta opevnený hrad, ktorý sa týči uprostred skalnatého zrázu. V súčasnosti majú Lurdy zhruba 15 tisíc obyvateľov, no sú schopné ubytovať pol milióna pútnikov i turistov v každom ročnom období. S približne 270 hotelmi majú druhý najvyšší počet hotelov na štvorcový meter vo Francúzsku, hneď po Paríži.

Od marca do októbra navštívia svätyne Panny Márie Lurdskej masy pútnikov z Európy i z iných častí sveta aj kvôli pramenitej vode z Jaskyne zjavenia, ktorá má podľa mnohých liečivé účinky. Odhaduje sa, že svätyňu od roku 1860 navštívilo zhruba 200 miliónov ľudí a rímsko-katolícka cirkev oficiálne uznala 68 zázračných uzdravení.

Jedinečnosť tohto mesta sa stala predmetom rôznych kultúrnych diel. Napríklad film Pieseň pre Bernadette rozprávajúci o udalostiach v Lurdách získal v roku 1944 štyroch Oscarov, kniha Zázrak obsahuje špekulatívnu fikciu založenú na príbehu Bernadetty a ďalšie romány a filmy rozprávajúce o zjavení Panny Márie Svätej Bernadette.

 

Kultúra v meste

Mestečko má veľa zaujímavých múzeí, ktoré vás môžu osloviť, napríklad Múzeum voskových figurín, Múzeum betlehemov, Múzeum Lúrd, v ktorom vám predstavia históriu mesta od roku 1858 až po súčasnosť a ďalšie zaujímavé miesta. V nadmorskej výške 948 metrov nad morom leží prístupná lanovka Pic du Jer, ktorá ponúka nádherný panoramatický výhľad.

Fanúšikovia golfu si môžu zahrať na 18-jamkovom golfovom ihrisku, ktoré sa nachádza na pozoruhodnom mieste obklopené stromami s výhľadom na jazero. Ak sa rozhodnete navštíviť tento kút sveta, neoľutujete a možno sa aj vy stanete svedkom zázrakov mestečka Lurdy.

 

Zdroj/autor: Pútnický spravodaj, wikipedia, Lenka Halamová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.2/5 (21 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa