Demänovská ľadová jaskyňa

2008-08-05 19:00:00 |   |    | 



Názov: Demänovská ľadová jaskyňa

Zadelenie: Národná prírodná pamiatka
Katastrálne územie: Demänovská dolina
Okres: Liptovský Mikuláš
Geomorfologická jednotka: Nízke Tatry
Dĺžka: 1 975 metrov
Hĺbka: 57 metrov
 
Poloha jaskyne
Nachádza sa na pravej strane Demänovskej doliny na severnej strane Nízkych Tatier. Leží v Národnej prírodnej rezervácii Demänovská dolina na území Národného parku Nízke Tatry. Vchod do jaskyne v brale Bašta je v nadmorskej výške 840 metrov, asi 90 metrov nad dnom doliny.
 
Prístup k jaskyni
Jaskyňa sa nachádza asi 10 kilometrov južne od Liptovského Mikuláša v Nízkych Tatrách, na pravej strane Demänovskej doliny. Od parkoviska pod jaskyňou je vidieť vstupný areál asi 90 metrov nad dnom doliny, ku ktorému sa vystupuje serpentínovým chodníkom. Okolo Kamennej chaty pokračuje lesná cesta (600 metrov) s tabuľami náučného chodníka a dvomi odpočívadlami. Výstup k jaskyni trvá približne 20 minút.
 
Najbližšia zastávka verejnej dopravy
Demänovská dolina, Ľadová jaskyňa (autobus)
 
Prístup autom k jaskyni
Z Liptovského Mikuláša smer Jasná – 10 kilometrov
 
Prehliadkový okruh má dĺžku 650 metrov a prevýšenie 48 metrov. Vchod a východ sú v rovnakej nadmorskej výške, vzdialenosť medzi nimi je iba 40 metrov. Pobyt v jaskyni trvá asi 45 minút. Teplota v jaskyni počas letných mesiacov kolíše od +0,4°C do +3°C. Prehliadková trasa prechádza cez mohutné riečne chodby, poprepájané strmými úsekmi. Prvá časť trasy vedie cez jaskynné priestory so sintrovou výzdobou, druhá časť cez zaľadnené priestory jaskyne.
 
Ako sa pripraviť na prehliadku
Prevýšenie a rozdiely teplôt medzi vonkajším prostredím a jaskyňou tvoria určitú záťaž na organizmus. Pred vstupom do jaskyne je potrebné si oddýchnuť, aby aklimatizácia v jaskyni prebehla bez problémov. Vhodné je teplejšie oblečenie a pevná obuv.

 

 

Kontakt
Správca: Jozef Knap
Adresa: 031 01 Liptovský Mikuláš
Tel.: 044/554 81 70
E-mail: demladj@ssj.sk
 

 

Zdroj/autor: ssj, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 6. máj. 2024. Meniny má Hermína.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa