Zabavte sa na divokom Raketovom festivale v Thajsku

2012-05-06 10:00:00 |   |    | 

THAJSKO - Bung bang Fai je festival, ktorý sa koná cez víkend v priebehu mája po celom severovýchodnom pobreží Thajska na konci obdobia sucha pred príchodom každoročných monzúnov. Cieľom je vyžiadať si čo najviac dažďa strieľaním rakiet.



Tento Raketový festival je jedným z najdivokejších festivalov Thajska. Súčasťou festivalu sú bujaré oslavy s obrovskou spotrebou jedla, piva a miestnej whisky. Miestni obyvatelia sa oblečú do farebných tradičných kostýmov a tancujú v procesiách.

Najzaujímavejšie a najbujarejšie oslavy sú tradične v meste Yasothon. V piatok sa konajú predstavenia tzv. Mor Lam (tradičný druh hudby a u miestnych veľmi populárny), v sobotu sa konajú pouličné sprievody Hae Bangfai (bohato zdobené rakety umiestnené na pohyblivých vozidlách), tanečníkov a hudobníkov.

Témou sprievodu je príbeh Nāng Ai Phādāēng - tragický milostný trojuholník medzi kráľom Phadaengom, princeznou Aikham a princom Phangkhi. No a v nedeľu prichádzajú na rad rakety.

Vôbec prvé rakety vyrobili Číňania pred dvetisíc rokmi a korene Bun Bang Fai siahajú tiež hlboko do minulosti. Podľa miestnej legendy vznikla prvá raketa na uctenie kráľa oblohy s menom Phaya Thaen. Raketa odpálená do jeho nebeskej ríše mala byť dôkazom o hĺbke viery miestnych obyvateľov.

Priemerná raketa je až 9 metrov dlhá a obsahuje 20 až 25 kilogramov strelného prachu. Pôvodne boli rakety vyrábané z prírodných materiálov, ale v súčasnosti sú trošku sofistikovanejšie. Medzi uznávaných konštruktérov patria mnísi z miestnych kláštorov. Okrem vážnych povinností s privolávaním dažďa je súčasťou festivalu aj vyhlásenie najkrajšej rakety.

Hodnotí sa tvar letu, dopad a bohvie čo ešte, ale hlavným cieľom je odpáliť svoju raketu čo najvyššie. Často sa však musia uspokojiť s tým, že rakety dokážu vôbec odštartovať. Z približne šiestich desiatok rakiet asi polovica z nich k nebesám nikdy nedoletí. Konštruktéri neúspešných rakiet sú potom potupne vyváľaní v blate.

Bohužiaľ podomácky vyrábané zariadenia sa niekedy úplne vymknú kontrole a tak tento sviatok sprevádzajú aj tragédie, pri ktorých zahynulo niekoľko divákov. Čiže na cestovné poistenie určite nezabudnite!

Pre miestnych obyvateľov je tento festival veľmi dôležitý, keďže sa majú možnosť poriadne odreagovať pred náročným obdobím pestovania ryže.

 

Zdroj/autor: Eli, drom

Foto: wikipedia, Pawyilee, Markalexander100

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (11 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 4. máj. 2024. Meniny má Florián.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa