Najkontroverznejšie pamätníky sveta

2012-12-11 16:00:00 |   |    | 

Stovky umelcov na celom svete sa snažia vytvoriť dielo, ktoré im prinesie slávu alebo aspoň upúta pozornosť. Niektoré z nich je však veľmi ťažké zaradiť do kategórie umeleckej tvorby, ktorá obohacuje a prináša uznanie verejnosti. Mnohým pamiatkam, stavbám, sochám či pamätníkom viac prislúchajú prívlastky ako okázalé, nevkusné, kontroverzné, zvláštne alebo gýčové.



 

  • Pamätník znovuzrodenia Afriky, Senegal

Čo by ste si pomysleli o symbole nezávislosti, ktorý predstavuje obrovská bronzová socha svalnatého muža s dieťaťom v náručí, v štýle socialistického realizmu, vedľa ktorého stojí polonahá žena? Nech je váš názor akýkoľvek, senegalský prezident Abdoulaye Wade zožal za túto obrovskú investíciu vlnu kritiky. Mnohí Senegalčania označujú 49 metrov vysokú stavbu na kopci za prejav nevkusu a sexizmu. Za návrhom súsošia v sovietskom štýle stojí architekt Pierre Goudiaby. Pamätník je najvyššou sochou v Afrike a je spomienkou na 50. výročie získania nezávislosti krajiny, hoci jeho odhalenie sprevádzali protestné akcie.  

 

  • Údolie padlých „Valle de los Caidos“, Španielsko 

Nevôľu Španielov vyvolal pamätník, za ktorým stál diktátor Francisco Franco. Valle de los Caidos má slúžiť na počesť obetí, ktoré zomreli počas španielskej občianskej vojny. Katolícky kostol s pomníkom sa nachádza neďaleko Madridu a za jeho návrhom stoja dvaja architekti - Pedro Muguruza a Diego Mendez. Na pamätníku sa pracovalo niekoľko rokov a slávnostné otvorenie sa konalo v roku 1959.

 

  • Pomník hnedého psa, Londýn

Pomník hnedého psa v Londýne sa spája s mnohými aférami. Všetko začalo v roku 1903, keď na londýnskej univerzite operovali hnedého teriéra. Za chirurgickým zákrokom stál William Bayliss, neskorší objaviteľ hormónov. Hoci podľa lekára pes nič necítil, švédske aktivistky si mysleli opak. Zákrok odsúdila aj National Anti-Vivisection Society, ktorá stojí za vznikom bronzovej sochy v parku Battersea v roku 1906. Kvôli neutíchajúcim sporom a vandalizmu bola socha v roku 1910 odstránená. Nová socha sa dostala do parku o niekoľko desiatok rokov neskôr, presne v roku 1985.

 

  • Pamätník Beatles, Mongolsko

Pre Mongolsko sú typické sochy Budhu, Džingischána a od roku 2008 aj sochy predstaviteľov skupiny Beatles, ktoré sa nachádzajú v meste Ulánbátar. Socha je dielom mongolského sochára Barsboldta a má symbolizovať slobodu. Staršia generácia sa so sochou tohto typu vyrovnáva pomerne ťažko.

 

Zdroj/autor: bbc.com, wikipedia, Mirka, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.4/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa