Obrovská výletná vzducholoď na Bodamskom jazere - stane sa vízia skutočnosťou?

2013-09-06 14:00:00 |   |    | 

ŠVAJČIARSKO - Švajčiarsky architekt Fredy Iseli navrhol stavbu super triedy, od ktorej si sľubuje veľký rozmach cestovného ruchu v regióne Uttwil na brehu Bodamského jazera vo Švajčiarsku. Má ísť o vzducholoď s hotelom a zábavným parkom, v ktorom návštevníci prežijú cestu snov - i keď len statickú.



Vzducholoď by mala byť dlhá 236 metrov, presne ako Zeppelin plánovaný v 20. rokoch minulého storočia vo Friedrichschafene v Nemecku. Na rozdiel od tejto historickej vízie sa moderný zeppelin nebude vznášať vo vzduchu, ale podopretý bude piatimi tridsaťmetrovými stĺpmi. Jeho súčasťou bude na celkovo šiestich poschodiach 500 hotelových apartmánov, nákupné centrá, reštaurácie, kongresové sály, múzeá, kúpele a iné zariadenia na trávenie voľného času.

Navyše by malo ísť o ekologickú budovu - elektrický prúd by pre ňu mala vyrábať malá elektráreň so solárnymi panelmi za sklom. Namiesto betónu by ju chcel Iseli vyrobiť zo špeciálneho stavebného materiálu vyvinutého zo starého papiera.

Kde by mala vzducholoď stáť, ešte samotnému architektovi nie je jasné. Uvažuje o dvoch okresoch, v ktorých by podľa jeho slov zrejme najľahšie získal povolenia, no do nápadu už zapája všetky okresy v oblasti Uttwil. Pri takomto projekte však Iseli ráta s tým, že procesy môžu trvať aj veľmi dlho. Podľa jeho vyjadrení, ak sa s výstavbou začne do piatich rokov, bude to v norme. Problémom ostávajú aj financie - asi 250 miliónov frankov. Projekt by podľa jeho autora mohla financovať niektorá z lodných spoločností.

 

Zdroj/autor: blick.ch, Eva Kopaničáková, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa