VIDEO Kalixtové katakomby: tu ležia na večnosti slávni pápeži

2013-09-18 10:00:00 |   |    | 

TALIANSKO - Zabudnuté a znova nájdené. Sú miestom, kde život nachádza konečný pokoj a posledný odpočinok.



Kalixtové katakomby, tiež mnohými nazývané Kalixtov cintorín, alebo miestnymi známe ako "Catacumbas ad sanctum Sebastianum in Via Appia", majú tak trochu zvláštnu históriu.

Nachádzajú sa priamo v Ríme, pozdĺž cesty Via Appia. Nie sú však len takými obyčajnými katakombami. Nachádzajú sa tu totiž hrobky pápežov a to už z druhého až štvrtého storočia. Založil ich pápež Zafirinus. Avšak ku sklonku svojho života poveril práve Kalixta o správu pohrebiska.

Ležia tu napríklad pápeži Sixtus II., Dionysius, Cornelius, Felix I., Pontianus, Fabianus, Caius, Eusebius, Miltiades, Štefan I., Urban I., Lucius I. a Anterus. V štvrtom storočí sa však stali preplnenými a tak prestali byť prístupné. V tesnej blízkosti Kalixtových katakomb  vznikli ďalšie tri katakomby: sv. Sotéra, sv. Marka a sv. Marceliána, Damaza a Balbíny. Neskôr sa telá pápežov ukladali do okolitých kostolov. Takto Kalixtové katakomby ostali na mnoho storočí zabudnuté.

Po vyše 1400 rokoch a to v roku 1845 boli znovu objavené Giovannim Battistou de Rossim. Výsledkom jeho prieskumu bol fakt, že katakomby sa rozprestierajú na rozlohe 15 hektárov s viacposchodovými chodbami. Stali sa hlavným cintorínom Rímskej kresťanskej komunity. Veľmi navštevovaným miestom týchto katakomb je Krypta sv. Cecílie, kde bolo pochované veľmi mladé dievča, rímska panna a mučenica, ktorá zomrela okolo roku 230. Do dnešných dní je uctievaná ako patrónka cirkevnej hudby. Táto krypta je aj veľmi bohato zdobená.

 

Zdroj/autor: Andrea Veliká, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.0/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 7. máj. 2024. Meniny má Monika.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa