Obri oceánov - na najväčších lodiach sveta nechýbajú parky či lezecké steny

2013-09-18 15:30:00 |   |    | 

Do roku 2006 bola najväčšou výletnou loďou Queen Mary 2, ktorá sa dodnes hrdí titulom najslávnejšia. Prekonala ju Freedom of the Seas a neskôr Oasis of the Seas a Allure of the Seas. Ide o štvoricu kráľov morí - v súčasnosti najväčšie lode Oasis a Allure sú päťkrát väčšie ako Titanic a merajú na dĺžku 360 metrov, na šírku 60 metrov.



Aby sme boli technicky korektní, loď Allure of the Seas, mladšia sestra Oasisa, je o 50 milimetrov dlhšia, čo ju robí definitívnym šampiónom. Slávu kvôli veľkosti a pompéznosti však už zožal Oasis. Keď v roku 2009 plával z Fínska do USA, tisíce ľudí sledovali, ako podpláva most Belt v Dánsku. Most je totiž 65 metrov nad hladinou mora, pričom loď meria na výšku 72 metrov. Prejazd bol veľmi tesný, no loď ho zvládla. Podarilo sa to vďaka sklopeniu teleskopických komínov, ale i vďaka rýchlej plavbe, pri ktorej loď poklesla o 30 centimetrov.

Oasis a Allure of the Seas pojmú po 6 296 cestujúcich (maximálna kapacita). Tí sa na palube týchto lodí rozhodne nudiť nestihnú - napríklad na lodi Oasis je k dispozícii 24 reštaurácií, dve lezecké steny, klzisko, divadlo, ba rozkladá sa tu i skutočný park, nazvaný Central Park podľa toho newyorského.

Do zrodu Oasis of the Seas bola najväčšou výletnou loďou Freedom of the Seas, ktorá je taktiež dielom spoločnosti Royal Caribbean International. Táto spoločnosť má v repertoári až desať takýchto morských obrov. Na každej z lodí sú bazény, fitness, simulátor vĺn na surfovanie, boxerský ring a dokonca golfové ihrisko.

Hoci už nie najväčšou, no istotne najslávnejšou ostáva Queen Mary 2 spoločnosti Cunard Line. Je unikátna v tom, že pláva aj v úzkych nórskych fjordoch. V čase jej spustenia na vodu v roku 2003 mala každá dvojica z jej 2 620 cestujúcich k dispozícii jedného člena posádky. Jej špecialitou je tiež najväčšia pojazdná knižnica na svete. V tej sa nachádza 8 500 zväzkov.

 

Zdroj/autor: idnes.cz, wikipedia, skr, Eva Kopaničáková, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
3.1/5 (15 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 9. máj. 2024. Meniny má Roland.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa