5 zaujímavostí o Chorvátsku

2013-10-13 12:00:00 |   |    | 

CHORVÁTSKO - Čo vás napadne ako prvé, keď sa povie Chorvátsko? Letná dovolenka, more, slnko, pláže, píniové lesy, cikády, chorvátska kuchyňa či víno? To všetko bezpochyby k tejto krajine patrí, ale v skutočnosti je zaujímavostí oveľa viac. Vďaka Chorvátom si napríklad viažeme kravatu alebo môžeme skákať padákom.



Chorvátsko nie je len obľúbenou dovolenkovou destináciou, ale aj krajinou, ktorá má bohatú a zaujímavú históriu. Viaže sa k nej mnoho známych osobností, pamiatok i vynálezov.

 

Kravata ako symbol lásky a vernosti

Všetko sa začalo v období 17. storočia, keď sa Európa zmietala v tridsaťročnej vojne. Medzi statočných bojovníkov patrili aj chorvátski vojaci, ktorí nosili okolo krku uviazanú šatku. Symbol lásky, sily i odvahy, ktorý im mal pripomínať, že ich doma čaká milujúca žena. Postupne začali podobné šatky nosiť aj špeciálne pluky francúzskeho cisára a neskôr aj samotní Parížania. 

 

„Otec parašutizmu“ bol Chorvát

Medzi najväčšie osobnosti chorvátskych dejín patrí konštruktér a vynálezca Faust Vrančić. Za jedno z jeho najpôsobivejších diel je považované Machinae Novy, kde popisuje 56 rozličných strojov a zariadení. Jedným z nich je aj prototyp dnešného padáka. Vrančić sa najskôr zameral na preskúmanie náčrtov Leonarda da Vinciho, ale neskôr sa pokúsil o návrh vlastného diela. Podľa neskôr zverejnených informácií v knihách Johna Wilkinsa, chorvátsky vynálezca padák vyskúšal v Benátkach.

  

Viac ako tisíc ostrovov a malých ostrovčekov

Nie je veľa krajín v Európe, ktoré by sa mohli pochváliť takým členitým pobrežím, ako má práve Chorvátsko. Aj to je jeden z dôvodov, prečo je Chorvátsko turisticky atraktívnou krajinou. Z viac ako tisíc ostrovov je veľkých 69, z toho je trvalo obývaných zhruba 50. Prívlastky „najväčšie“ majú  Krk, Cres, Brač a Hvar.

 

Svetová povesť chorvátskych vín

Vinárska tradícia v Chorvátsku je stará niekoľko tisícročí. Do týchto oblastí ju priniesli grécki osadníci. Medzi najstaršie oblasti vinárstva patrí mesto Stari Grad na ostrove Hvar.

Aktuálna štatistika Chorvátska z hľadiska vinárstva je nasledovná: 300 vinárskych oblastí, 17 tisíc producentov a 2 500 druhov vín. Medzi najznámejšie biele vína patria napríklad Muškat, Pošip či Pinot. Z červených sú to najmä Teran, Keštelet, Merlot alebo Pošip.  

 

Centrom vzdelania a kultúry v renesancii bol dnešný Dubrovník

Opevnené mesto Dubrovník leží v južnej Dalmácii. Patrí k najnavštevovanejším chorvátskym destináciám, a to nielen kvôli Jadranskému moru. Lákadlom pre turistov je aj historické centrum, ktoré patrí k dedičstvu UNESCO.

Zaujímavé sú však aj dejiny mesta. V minulosti, konkrétne v rokoch 1358 - 1808, bol Dubrovník srdcom známeho mestského štátu. Republika Ragusa sa do dejín zapísala ako významné stredisko vzdelanosti a kultúry hlavne v období renesancie. 

 

Zdroj/autor: bbc.com, wikipedia, Mirka, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.1/5 (20 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa