Vyberte sa po stopách kníh Dana Browna

2014-03-29 12:00:00 |   |    | 

Ošiaľ okolo príbehov neústupčivého Roberta Langdona mal okrem opätovne zvýšeného záujmu o čítanie aj ďalšie pozitívum. Keďže sa Brownove knihy viazali ku konkrétnym miestam, ľudia ich začali viac navštevovať. Chceli sa tak dostať do bližšieho kontaktu s týmito záhadami a presvedčiť sa aj na vlastnej koži, či autor vo svojich dielach neklame. Francúzsko, Taliansko a Veľká Británia sa tak museli pripraviť na nový druh turizmu a ponúknuť jeho fanúšikom niečo nové a špeciálne. Keďže sa v Brownových príbehoch nachádza skutočne veľa reálnych miest, vyberáme aspoň tie najzaujímavejšie z nich, ktoré si môžete pozrieť na vlastné oči aj vy.



 

  • Rosslynská kaplnka, Škótsko, Veľká Británia

Asi najväčší rozruch spôsobila kniha Da Vinciho kód. Jej finále sa odohrávalo v Škótsku, v nádhernej Rosslynskej kaplnke. Podľa Browna sa tam mal údajne kedysi nachádzať svätý grál. Ešte pred vyjdením tejto časti Langdonových dobrodružstiev bolo toto miesto predmetom mnohých konšpiračných teórií. No potom sa spustilo hotové šialenstvo. Denne tam odvtedy smerujú desiatky turistov, aby našli to svoje potvrdenie záhadných teórií. Možno je preto na škodu, že si popritom skúmaní zabudnú všímať detailnú prácu na výzdobe a skvelú súhru všetkých myšlienok, vedúcich k jej vybudovaniu.

 

  • Louvre, Francúzsko

Da Vinciho Mona Lisa bola ďalším dôležitým bodom tejto knihy. Dej sa preto čiastočne odohráva aj v parížskom obľúbenom múzeu umenia. Taktiež sa nevynechala ani samotná sklenená pyramída, o ktorej sa rozpráva v súvislosti so špecifickým číslom 666. Presne toľko sklenených tabúľ totiž tvorí jej steny. Pri návšteve Louvru sa však okrem týchto kuriozít môžete nadchnúť fantastickou zbierkou umeleckých predmetov. Ide o najsilnejšiu koncentráciu svetových autorov na tak malom mieste. V drvivej väčšine ide o originály, ktoré majú nevyčísliteľnú cenu. Louvre sa tak automaticky stáva zároveň aj jednou z najstráženejších pamiatok v meste.

 

  • Westminsterské opátstvo, Veľká Británia

Posledná zastávka v spojení s týmto dielom vedie do metropoly Anglicka. V Londýne známu dvojicu zavedie cesta za svätým grálom aj do Westminsterského opátstva. I tam nachádzajú odpovede na ďalšie otázky, ktoré ich posúvajú do vytúženého cieľa. Pamiatka slúžila už od počiatku na slávnostné ceremónie spojené s kráľovskou rodinou. Pravidelne sa tam deje ich korunovácia a práve tam sa prichádzajú poddaní poslednýkrát rozlúčiť po ich úmrtí.

 

  • Florencia a jej Inferno Tour, Taliansko

Presuňme sa teraz do deja inej knihy a zájdime konkrétne do Inferna. To sa odohráva prevažne vo Florencii. Domáci tak prišli so skvelým nápadom. Denne za priaznivého počasia organizujú pešie tour, ktoré záujemcov zavedú práve na miesta spomínané v tomto príbehu. Zájdete napríklad do záhrad Boboli, kde sa začínalo napínavé dobrodružstvo, prejdete sa po Vasari Coridor a nevynecháte ani jedinečné Baptistérium.

 

  • Námestie svätého Petra, Taliansko

Vatikánske námestie ponúklo niekoľko odpovedí zase v diele Anjeli a démoni. Zábery naň ste si mohli prezrieť aj vo filme natočenom podľa tohto príbehu. Jeho dominantou je nepochybne Bazilika svätého Petra. Práve na tomto mieste sa nachádza aj hrob svätého Petra, zakladateľa Cirkvi. V krypte pod bazilikou boli následne pochovávaní aj ostatní pápeži. I toto miesto je verejne prístupné a veriaci tam môžu prísť vzdať hold svojim čelným predstaviteľom.

 

  • Panteón, Taliansko

S touto stavbou sa spája dejová línia týkajúca sa pôvodného Rafaelovho hrobu. Stavba antického pôvodu patrí k jednej z najnavštevovanejších pamiatok. Zasvätená je viacerým náboženstvám a napriek pohnutému osudu si dokázala uchovať svoju majestátnosť. Panteón je otvorený denne od 9.00 a vstup je bezplatný.

 

  • Národný pamätník Georga Washingtona, USA

Dan Brown v knihe Stratený symbol odkazuje na toto miesto ako na jednu z podstatných domén slobodomurárov. Pravdou naozaj je, že sa na tomto monumente nachádza mnoho symbolov odkazujúcich na túto skupinu. Jednou z dominánt je aj socha prvého amerického prezidenta. Pamätník je otvorený denne a vstupné je 5 dolárov.

 

Zdroj/autor: David, drom

 

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa