Kedysi funkčné a dnes na krásu – Najkrajšie akvadukty

2014-10-08 17:30:00 |   |    | 

Po Rimanoch zostalo v Európe mnoho vecí. Postarali sa o prvé cesty, kúpele, veľké mestá. Ich veľký rozkvet bol výsledkom tvrdej práce, učených hláv a taktiež skúseností. Rimania dobre vedeli, že veľké mesto sa bez kvalitného zdroja vody dlho neudrží. Preto každé mesto, ktoré nemalo svoj zdroj vody, zásobovali vodou z okolia. Podarilo sa im to vďaka premyslenej sieti akvaduktov, ktorých pozostatky obdivujeme dodnes.



 

Akvadukt

 

 

Súčasťou rímskej kultúry a života v mestách boli kúpele a celkovo čistota. Rimania si potrpeli na pravidelný prísun vody z domácich, ale aj vzdialených zdrojov. A hoci akvadukt nebol ich vynálezom (prevzali ho od Etruskov), vylepšili ho a využívali ho na verejné (zásobovala trhy a obchody) a súkromné účely.

Pôvodne boli akvadukty zakopané v zemi a pomocou spádu postupne tiekli do miest. Voda pretekala hlinenými rúrami, čím si Rimania poistili, že vždy bude dostatok vody v kúpeľoch, miestnych fontánach, ale aj na poliach a pri výrobnom procese. Keď akvadukt narazil na prírodnú prekážku ako roklinu, Rimania na tomto mieste postavili most. Využili všetky znalosti, ktoré im umožnili vybudovať prekrásne oblúkové stavby.

 

 

Most Gard

 

Blízko francúzskeho mesta Gard stojí práve takáto pripomienka dávnej ríše. Most bol postavený v prvom storočí po Kristovi, aby preklenul rieku Gardon. Bol súčasťou 50 km dlhého akvaduktu, ktorý zásoboval vodou mesto Nimes. Toto umelecké dielo bolo postavené vďaka dokonalým stavebným plánom. Na dĺžku má 360 metrov a je vysoký takmer 50 metrov. So svojou váhou 50 tisíc ton patrí ku skutočným skvostom architektúry.

 

Akvadukt v Segovii

 

Španielska Segovia sa môže pochváliť jedným z najzachovalejších akvaduktov na svete. V historickom centre mesta stojí jeden, ktorý bol postavený už v roku 50 po Kristovi. Vodu prinášal z 18 km vzdialeného zdroja, pričom samotný most bol dlhý až 813 metrov. V najnižšom bode má výšku až 28,5 metra. Používal sa dlhé stáročia, keďže ho v 15. storočí opravili španielski králi. V modernej dobe však len chátra, keďže naňho zle pôsobia otrasy a tiež znečistený vzduch.

 

Akvadukt Valens

 

Aj v Istanbule majú prekrásny a zachovaný oblúkový most, ktorý slúžil na dopravu vody. Pomenovaný je po cisárovi Valensovi a postavený bol približne v 4 storočí. Pôvodne mal údajne cez kilometer, ale zachovala sa za neho len menšia časť. Kedysi z neho tiekla voda priamo do palácov a známeho Rezervoáru Basilica.

 

Most Ferreres

 

Do španielskeho mesta Tarragona tiekla voda len vďaka akvaduktu Ferreres. Má aj svoju prezývku. Volali ho Diablov most, keďže legenda vraví, že ho postavil sám diabol. Údajne vyhral dušu mladej dievčiny, ktorá sa s ním vsadila. Reálnejšie informácie sú, že most má dnes 217 metrov na dĺžku a vysoký je 27 metrov. Voda cezeň pritekala z 15 km vzdialenej rieky Francolí.

 

Zázračný akvadukt

 

V španielskej Méride stojí jeden zázrak. Je ním práve akvadukt, ktorý sa však nezachoval vo veľmi dobrom stave. Postavený bol už približne v prvom storočí a dodnes sa zachovali len zostatky 25 metrov vysokých stĺpov. Tie sú postavené z klasického kameňa, ale kde tu sú prestriedané červenými tehlami. A prečo sa volá zázračný akvadukt? Je to preto, lebo z miestnych vyvolával taký údiv, že ho považovali priam za zázračný.

 

 

Akvadukt Caesarea

 

V Izraeli patrí tento akvadukt k tým najnavštevovanejším pamiatkam. Postavený bol približne v prvom storočí, aby prímorské mesto Caesarea zásoboval vodou z horského prameňa. Vtedy tu stáli dovedna 3 akvadukty. Len v jednom z nich tieklo toľko vody, že by to stačilo pokryť aj dnešnú spotrebu. Odhaduje sa, že sem pomocou jedného akvaduktu prišlo na osobu až 145 litrov vody denne.

Zdroj/autor: 10mosttoday.com, unesco.org, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
4.4/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa