Horúce chvíľky – Kde sa dostanete ozaj blízko k peklu?

2014-10-16 13:00:00 |   |    | 

Možno nebudete počuť zmučené výkriky, no zato tajuplné bublanie a akýsi nepokoj vo vzduchu. Teplo a žiara vychádzajúce spod zeme sú životu nebezpečné a tak lákavé. Kto by sa nechcel priblížiť a dotknúť sa tajuplného živého ohňa. Na týchto miestach je to takmer možné, dostanete sa k láve totiž neuveriteľne blízko. Len pozor!



 

Sopka Kilauea

 

Tento vulkán patrí k najznámejším na svete. Na Havaji je niekoľko aktívnych niekoľko sopiek a práve Kilauea patrí k najobľúbenejším. Turisti sa v rámci národného parku dostanú na miesta, ktoré inak v živote už neuvidia. Môžu ísť na turistiku ku sopke, alebo sa vydať na more, kde voľným okom spozorujú, ako sa tvorí nová zem. Láva tu vteká priamo do mora.

 

Sopka Erta Ale – „dymiaca hora“

 

V horúcej Afrike, na severe Etiópie, je ešte o niečo teplejšie. Stále aktívna sopka Erta Ale má totiž jazero plné stále sa variacej lávy. Takýto úkaz je vo svete ojedinelý. Celá sopka má priemer základne až 40 km, ale jej najvyšší bod je len vyše 600 m n. m. V tomto priestore je viacero kaldier a lávových prúdov. Donedávna bola obľúbeným miestom pre turistov, ale to zmenil útok z roku 2012. Vtedy extrémisti zajali skupinu vedcov a turistov, ktorí si v blízkosti sopky postavili tábor. Niektorých z nich hodili do lávového jazera.

 

Sopka Etna

 

Aj Európa má svoju pekelnú bránu. Je ňou talianska sopka Etna. Vyše 3 km vysoký vulkán je známou turistickou atrakciou. Aj napriek neustálej aktivite sem prúdia davy turistov. Do výšky 2 500 m n. m. sa dá vyviezť lanovkou a potom už musíte ísť peši, alebo sa zviezť autom. Nie vždy je však vidno lávu. Sopka často dymí, čo spôsobuje že v okolí toho veľa nevidno. Preto sa tiež odporúča poriadne sa pozerať pod nohy.

 

Sopka Pacaya

 

Len 30 km od hlavného mesta Guatemaly leží neustále aktívna sopka Pacaya. V rámci návštevy okolitého Národného parku Pacaya turisti radi chodia aj na sopku. K láve sa tu dostanú možno až priveľmi blízko. Nejednému návštevníkovi sa stalo, že sa mu roztopili podrážky na topánkach. Aktuálna aktivita je pomerne mierna, pričom pravidelne vyvrháva menšie množstvo lávy a popola.

 

Sopka Villarrica

 

V Patagónii leží ďalší kúsok pýšiaci sa stálym lávovým jazerom. V čilskom národnom parku nachádzame sopku Villarrica, ktorá je v jej nečinnom období pokrytá snehom. Týči sa nad jazerom a ani z diaľky nepripomína zdroj nebezpečenstva. Ľadovec na jej vrchole slúži v zime ako skvelé lyžiarske stredisko a v lete na vrchol chodia turisti. Pozorujú neustále bublajúcu lávu a potom sa napríklad zosánkujú dolu.

Zdroj/autor: 10mosttoday.com, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa