Nie všade nosí darčeky Ježiško. Viete, kto nosí darčeky v Mexiku, Japonsku alebo Írsku?

2014-12-22 08:00:00 |   |    | 

Správny cestovateľ nemá skúmať len vonkajšie aspekty krajín, ktoré navštívi, ale nechať sa tak trošku pohltiť aj ich zvykmi. Len tak dokáže spoznať mentalitu národa a vžiť sa do toho ich života. Vianoce takmer všetci milujeme a nevieme sa dočkať týchto decembrových dní. Každá krajina si však drží tie svoje tradície, ktoré sa často odlišujú aj v súvislosti s rôznymi regiónmi. A práve tie vám predstavíme v dnešnom článku.



 

Portugalsko

 

To, čo máme s Portugalcami rovnaké, je účasť na polnočnej omši a že im darčeky nosí tiež Ježiško. Ostatné zvyklosti sú už ale iné. Napríklad ich Štedrá večera pozostáva z dusenej tresky, ku ktorej sa podávajú varené zemiaky a dusená kapusta. Jej hlavnou súčasťou sú sladkosti a dezerty, ktorých majú niekoľko druhov. Počas večere niekedy privolávajú duchov mŕtvych, aby tento sviatok strávili spolu s nimi. Keď sa najedia, nechávajú všetko jedlo a riad na stole až do druhého dňa. Mal by sa z neho ponúknuť Ježiško, ktorý im v noci prinesie darčeky. Svätú omšu začínajú nahrávkou s kikiríkaním kohúta a v menších dedinách ešte stále nosia ženy v košíkoch darčeky pre Ježiška v podobe nejakých jedál a dezertov.

 

Írsko

 

Okrem vianočného stromčeka sú pre nich veľmi dôležitou ozdobou sviečky. Tie musia v okne horieť počas celej noci, aby tak osvetľovali cestu pre Máriu a Jozefa. Tak ako v Anglicku, i v Írsku sa darčeky rozdávajú 25. decembra, keď majú hlavný sviatok, ktorý však neslávia len v kruhu úzkej rodiny, ale stretávajú sa aj s priateľmi a známymi. Po sviatočnej večery ešte zostane na stole chlieb s mliekom, aby sa mohol pohostiť aj malý Ježiško.

 

Francúzsko

 

Dokonale predstavuje to, ako môžu byť tieto sviatky rôznorodé. Sever krajiny si rozdáva väčšie darčeky už na Mikuláša. No ten zvyšok oslavuje 24. decembra, keď však ku deťom nechodí len Otec Vianoc, ale aj jeho pomocník, ktorý „odmení“ tých, ktorí neposlúchali. Namiesto darčeka však dostanú výprask. Veľmi rôznorodé sú aj zvyky pri stolovaní. Na francúzskych stoloch môžete objaviť pečenú kačku, hydinu, ryby a morské plody a mnoho ďalších zaujímavostí. Veľmi podstatnou súčasťou ich stolovania je víno, ktoré ponúkajú aj s drobným občerstvením všetkým návštevám.

 

Mexiko

 

Hlavnou udalosťou pre Mexičanov je La Posada. Ide o menšie a väčšie procesie v mestách, kde skupinka ľudí predstavuje Ježiša a Máriu s pustovníkmi, ktorí hľadajú nocľah v rôznych príbytkoch. Počas týchto scénok kráčajú spolu s ostatnými veriacimi rôznymi ulicami a oslavujú tak príchod spasiteľa. Od polovice decembra potom robia trhy v mestách, aby sa tak zbližovala celá komunita. V Štedrý deň je hlavným bodom svätá omša, po ktorej majú bohatú večeru. Na rozdiel od Slovenska sa však nenesie v komornej atmosfére, ale pozývajú na ňu aj osamelých známych, ľudí bez domova a blízkych priateľov. Darčekov sa dočkajú až 6. januára, no väčšinou ide o skromnejšie podarúnky.

 

Japonsko

 

Vianoce prišli do Japonska z Ameriky a Európy. V minulosti ich tu neoslavovali vôbec a dnes ich už prispôsobili svojim podmienkam. Domovy si z časti vyzdobujú, zvyknú si darovať aj darčeky, no tie im nosí podľa ich tradícií kňaz a nie Santa Claus. Ten hlavný sviatok prebieha až počas Silvestra a Nového roka.

 

Anglicko a USA

 

Vianočné zvyky sú v týchto krajinách takmer identické. V oboch prípadoch je tým hlavným sviatkom až 25. december, obe krajiny pečú v tento deň moriaka a darčeky im nosí Santa Claus alebo v Anglicku Otec Vianoc cez komín. Časť z nich môžu objaviť v ponožkách rozvešaných na kozube a časť z nich je pod vianočným stromčekom. V Amerike je však tento sviatok podstatne komerčnejší a tunajší obyvatelia dbajú aj na okázalú výzdobu.

 

Španielsko

 

Rovnako veselo, ako žije tento národ počas roka, oslavujú aj vianočné sviatky. Hlavným mottom je stretnutie kompletnej rodiny, keď do domu prichádzajú všetky deti s partnermi, ale aj súrodenci rodičov s rodinami. Takto spoločne potom pripravujú sviatočné jedlo, ktoré pozostáva z pečeného mäsa, čerstvej zeleniny a zákuskov. Potom časť z nich vyjde do ulíc, kde sa spoločne zabávajú a vítajú Ježiška. Darčeky im však prinesú Traja králi. V Štedrý deň rozdávajú iba zopár sladkostí, podobne ako u nás na Mikuláša. A 6. januára potom prinesú aj veľké dary, tak ako dostávame my pod stromček. Tieto sviatky sa v Španielsku spájajú aj so spievaním a tancovaním, aby tak oslávili život.

 

Zdroj/autor: portugal.sk, euroinfo.gov.sk, whychristmas.com, santas.net, David

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
4.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa