8 významných výročí 2015: Spomeňte si na udalosti, ktoré zmenili celý svet

2015-01-13 12:00:00 |   |    | 

Zamyslime sa. Čo také budeme tento rok oslavovať? Každý istotne svoje narodeniny, meniny plus sviatky všetkých známych, rodiny a priateľov. Odpočinieme si a oslávime aj dni keď sú štátne sviatky a podobne. No dalo by sa povedať, že aj naše dejiny, ako ľudstva, majú svoje špeciálne dni kedy oslavujú. A tento rok ich zopár má aj významné a okrúhle výročia, takže sa poďme pozrieť na to, čo ľudstvo bude tento rok oslavovať.



 

Magna Charta

 

V Británii tento rok oslavuje 800. výročie Magna Charta, známa aj ako Magna charta libertatum, alebo Veľká listina slobôd. Spôsobila niečo ako revolúciu, keď bola v roku 1215 podpísaná kráľom Jánom I. Bezzemkom. Kráľ sa v nej totiž pod nátlakom šľachty vzdal časti svojich práv a šľachta, ale aj bežný ľud, mali viacej práv. Dalo by sa povedať, že v tento deň sa zrodila demokracia.

 

Bitka pri Waterloo

 

18. júna budeme spoločne oslavovať koniec nadvlády jedného muža v Európe. V tento deň bol totiž porazený Napoleon, ktorý dlhé roky držal Európu vo svojej moci. V bitke, kde sa stretol so spojeneckými vojskami a ich veliteľom vojvodom z Wellingtonu, bol nakoniec úspešne porazený. Tento rok tomu bude už 200 rokov. Waterloo leží približne 20 km od Bruselu, a je bežne navštevované turistami, ktorí si prišli pozrieť miesto, kde sa európske dejiny navždy zmenili.

 

Prvá reštaurácia na svete

 

Možno aj pred 250 rokmi existovali rôzne stravovacie zariadenia, ale reštaurácia ako ju poznáme dnes aj s jej pomenovaním vznikla presne pre 250 rokmi. Stalo sa to v Paríži v roku 1765, keď si kuchár Monsieur Boulanger založil podnik blízko múzea Louvre. Jeho cieľom bolo podávať takzvanú stravu „restaurer,“ teda takú, ktorá jeho zákazníkom dodávala všetky potrebné živiny. Vtedajšia strava nebola veľmi výživná a polievky pána Boulangera (jeho presné meno sa nepozná, v preklade meno znamená pekár) boli tým pravým, čo Parížania potrebovali. Odtiaľto aj pochádza slovo reštaurácia, z francúzskeho slova restorer, čiže uzdravovať, alebo osviežiť.

 

Kalifova veža

 

O tejto budove sa popísalo už veľa. Jej majitelia a prevádzkovatelia sa všemožne snažia, aby ich budova nebola len tou najvyššou na svete, ale stále jej pripravujú nové atrakcie, alebo zaujímavosti, ktoré sem lákajú turistov. V 2015 Burj Khalifa oslávi 5 rokov. Už od jej dokončenia si drží prvenstvo medzi najvyššími budovami sveta s 830 metrami. No zrejme už čoskoro o toto miesto príde, keďže v roku 2019 má byť dokončená Kráľova veža v Džidde merajúca 1007 metrov.

 

Atómová bomba

 

Neslávnou a nepríjemnou spomienkou tento rok bude aj 70. výročie výbuchu atómovej bomby v Hirošime. 6., a následne 9., augusta si spomenieme ako vyhaslo viac ako 250 tisíc životov. Obom mestám sa behom 70 rokov podarilo znova postaviť na nohy, no na hrôzu spôsobenú USA nikdy nezabudnú.

 

Oslobodenie Nelsona Mandelu

 

K významným svetovým výročiam bude patriť aj tohtoročná spomienka na oslobodenie politického väzňa a osloboditeľa Nelsona Mandelu. Tento významný muž, ktorý spravil veľa pre Afriku, ale aj svet, bol po 18 rokov väznený na ostrove Robben Island, neďaleko pobrežia Kapského mesta. 11. februára 1990 bol prepustený a podarilo sa znovu rozbehnúť boj za slobodu jeho národa. Nanešťastie sa pán Mandela 25. výročia oslobodenia nedožil.

 

Koniec americkej Občianskej vojny

 

Po 4 ročnom vojenskom konflikte s množstvom obetí vyšším ako 750 tisíc ľudí sa konečne v roku 1865 skončila americká Občianska vojna. Stalo sa tak po tom, čo sa generál Lee bojujúci za Konfederáciu vzdal na bojovom poli. Postupne sa vzdávali aj ostatné vojská, no pre aktuálneho prezidenta Lincolna už bolo neskoro, zabili ho len 5 dní po vzdaní sa.

 

Okrúhle narodeniny Pána prsteňov

 

Aj knihy majú svoje narodeniny. Niektoré ohromili svet a dostali sa takmer do všetkých domácností, takže dni ich vydania sa dajú považovať za významné. Podobne je na tom Pán prsteňov od J.R.R. Tolkiena, ktorý na napísanie potreboval útrpných 12 rokov. Vďaka tomu času ale vzniklo dielo známe a uznávané po celom svete. Milióny ľudí boli ovplyvnených fantastickým príbehom o nebezpečnej ceste napriek Stredozemou. Od vydania poslednej časti tento rok prejde už 60 rokov.

Zdroj/autor: lonelyplanet.com, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
2.8/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa