Extrémny mráz a teploty 40 stupňov pod nulou. Vitajte v najchladnejších miestach planéty

2015-01-30 08:00:00 |   |    | 

Počas uplynulých týždňov ku nám veru nebola zima práve najmilšia a v niektoré dni nám šiel chlad poriadne pod nechty. Trúfate si však sťažovať, že je to už nevydržateľné a mohla by konečne prísť jar? Tak potom sa skúste vybrať do týchto ôsmych končín. Najchladnejšie miesta na svete sa musia vysporiadať nielen s dlhými obdobiami plnými snehu, ale aj s poriadnymi mínusovými teplotami, pri ktorých by tie naše mrazy boli pre nich prechádzkou ružovou záhradou.



 

Ojmiakon, Rusko

 

Teploty sa tam počas zimy na niektorých miestach bežne držia okolo -40 stupňov. V čase najväčších mrazov sa neodporúča vychádzať tam z domovov bez špeciálneho oblečenia. Už po chvíľke budete napriek niekoľkým vrstvám premrznutí na kosť. V niektoré dni je dokonca nebezpečné vyjsť von s okuliarmi pretože by vám mohli primrznúť k tvári. Napriek tomu v Ojmiakone stále býva 300 obyvateľov, ktorí si už na toto šialenstvo zvykli. Jednoducho tomu prispôsobili svoj životný štýl a na odvážlivcov, ktorí si prichádzajú otestovať svoju otužilosť, sa vždy pri ich prvotnom šoku dobre zabávajú.

 

Vostok, Antarktída

 

Pochváliť sa môže najnižšie nameranou teplotou na Zemi, ktorá bola -90 stupňov. Keďže sa tam však nachádza výskumná stanica, nie je tam voľný prístup a v týchto podmienkach žije skutočne iba pár ľudí. Oproti Ojmiakonu s reálnymi obyvateľmi túto malú súťaž teda mierne prehráva. Pokiaľ je však veterno, pocitová situácia sa ešte zhorší. V roku 2005 napríklad vedci namerali za týchto podmienok teplotu -124 stupňov. Pri takomto počasí by ste asi tak ochotne von nevyšli.

 

Fraser, USA

 

Nachádza sa v coloradskom pohorí Rocky Mountain. Nebýva tam ani tisíc obyvateľov, ktorí žijú v osamelých usadlostiach. Dôvodom sú práve veľmi chladné zimy, keď sa teplota udržiava okolo -30 stupňov. Veľké horúčavy tam nemôžete očakávať ani v letnom období. Napriek tomu sa vo Fraser nachádza úžasná príroda s vynikajúcim lyžiarskym strediskom, vďaka ktorému nemajú núdzu o turistov.

 

Verchojansk, Rusko

 

Neslávne známe mesto, v ktorom stále býva čosi vyše tisíc obyvateľov. V jeho blízkosti sa totiž v minulosti nachádzali gulagy, do ktorých nedobrovoľne presúvali politických väzňov bývalého režimu. Kruté zimy boli pre nich jedným z najhorších trestov. Pre tunajších obyvateľov to však už nebolo nič zvláštne. S prírodou sa naučili vychádzať a i keď odtiaľ odišlo mnoho ľudí, stále tam zostáva veľa verných rodákov. Mínusové teploty nie sú výnimkou ani počas leta. Najväčší chlad je v období od novembra do konca februára, keď sa môžete dočkať aj -50 stupňov.

 

Eismitte, Grónsko

 

Ide o ďalšiu z neobývaných oblastí, kde teploty klesajú na -60 stupňov. V podstate je to nádherná nedotknutá ľadová krajina. Všade okolo vás je sneh, úžasné ľadovce a nikdy nekončiaci výhľad. Svoje pomenovanie dostalo podľa jednej z nemeckých expedícií, ktorá hľadala najchladnejšie miesto na svete. Toto miesto označili ako centrum ľadovca a vystavali si tam malú bádateľskú stanicu, v ktorej urobili niekoľko prieskumov.

 

International Falls, USA

 

Toto mesto sa nachádza v štáte Minnesota a je podľa rôznych meraní najchladnejším obývaným mestom v USA. Teploty sa tam pohybujú síce okolo -20 stupňov, čo je oproti iným rekordmanom príjemné počasie, no sú pomerne konštantné a najnižšie v tomto štáte. Rekordné merania však hovoria aj o -40, keď už však mali tunajší obyvatelia problém prispôsobiť sa a zo svojich domov vychádzali len v nutných situáciách.

 

Fort Selkirk, Kanada

 

Kedysi bola táto oblasť úplne neobývaná. Dôvodom boli práve veľmi nízke zimné teploty, keď rekordy siahali až k -60 stupňov. I keď sa už teraz situácia mierne vylepšila, stále tam žije minimum obyvateľov, ktorí tam navyše nebývajú po celú časť roka. Dôvodom je i nedostatočná infraštruktúra. Najmä v zime sa mimoriadne zle udržuje a tak je táto oblasť určená skôr pre samotárov a milovníkov prírody.

 

Kiruna, Švédsko

 

Ide o najsevernejšie mesto Švédska a zároveň aj najchladnejšie miesto v Európe. Zima tam býva dlhá a poriadne tuhá. Napriek tomu to dokáže kompenzovať úžasnými priateľskými obyvateľmi, ktorí tam často vítajú najmä milovníkov polárnej žiary. Tá sa odtiaľto totiž perfektne pozoruje. Vďaka prírodným podmienkam sa tam nachádza aj známy hotel z ľadu, ktorý je ďalšou z vyhľadávaných atrakcií.

 

Zdroj/autor: mnn.com, wonderslist.com, David

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
4.6/5 (9 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa