Národný park Pieniny

2006-10-10 22:50:00 |   |    | 

Nachádza sa na severe východného Slovenska v pohorí Spišská Magura a čiastočne tvorí hranicu s Poľskom. Pieniny sú naším najmenším národným parkom s bohatými prírodnými hodnotami a malebnými scenériami. Pieniny ležia na výmere 3750 ha a ochranné pásmo zaberá plochu 22 300 ha. Zasahuje do okresov Kežmarok a Stará Ľubovňa.



okresy: Kežmarok, Stará Ľubovňa

kraj: Prešovský

turistický región: Zamagurie

informačné strediská: Červený Kláštor, Stará Ľubovňa

 

Územie Pienin je lesnaté so zachovalými jedľovo – bukovými porastami a pôvodnými borinami na skalách. Z rastlín sa tu nachádzajú teplomilné a vysokohorské prvky. Spomedzi mnohých živočíchov je nutné spomenúť výskyt rysa ostrovida, vydry riečnej, včelára obyčajného, výra skalného, kuvička vrabčieho a jariabka hôrneho. Pod masívom Troch Korún si rieka Dunajec razí cestu úzkym vápencovým prielomovým údolím dlhým 8,5 km. Samotný prielom Dunajca patrí medzi najväčšie prírodné úkazy Pieninského národného parku. V roku 1967 bol vyhlásený za štátnu prírodnú rezerváciu. V rieke Dunajec žije 20 druhov rýb vrátane pstruha a hlavátky kráľovskej.

 

Atrakciou tohto územia je splav na drevených pltiach najväčším kaňonom v Strednej Európe – kaňonom rieky Dunajec – z prístaviska pltí Majere-Kvašné lúky do Lesnice v dĺžke 11 km, a z prístaviska Červený Kláštor do Lesnice v dĺžke 9 km, podľa požiadaviek. Doprava späť je zabezpečená kyvadlovou dopravou, taxislužbou, bicyklami, alebo pešo značenými chodníkmi.

 

Prielomovým údolím vedie aj pešia turistická trasa, ktorú stavali talianski majstri na začiatku 20. storočia. Po tejto ceste vedie prvý česko-slovenský náučný chodník s 10-timi zastávkami, pri ktorých sú informácie a fotografie o zvláštnostiach a zaujímavostiach prielomu Dunajca.

 

Okrem týchto prírodných klenotov sa môže návštevník stretnúť v Pieninách aj s bohatými historickými a umeleckými pamiatkami a svojráznym folklórom a architektúrou. Priamo v obci Červený Kláštor sa nachádza národná kultúrna pamiatka zo začiatku 14.storočia- kartuziansko-kamaldutský kláštor. Tento kláštor preslávil mních Cyprián, ktorý sa venoval pestovaniu liečivých bylín. Zostavil rozsiahly herbár, ktorý je súčasťou expozície Národopisného múzea v objekte kláštora. 

 

  •  Kontakt:

Pieninský národný park,

059 06 Červený Kláštor 73

tel.: +421/52/482 2395

e-mail: pienat@sopsr.sk

 

 

Zdroj/autor: SACR

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa